Sponsorerna känner snålvinden
Efter onsdagskvällens Uppdrag Granskning blir inte protesterna mindre och sponsorerna har hamnat i en mycket besvärlig situation.
Likaså Stefan Lindeberg som lagom har kommit ur turbulens efter diskussionerna om Sverige skulle ansöka om OS 2022.
"Sotji skulle aldrig ha fått OS"
På torsdagsmorgonen deltog idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth och SOK:s ordförande Stefan Lindeberg i Gomorron Sverige.
- Det var fruktansvärt, sa båda samstämmigt efter Uppdrag Gransknings avslöjanden.
Samma uppfattning har de om Sotji som arrangörsstad.
- Nej, absolut inte, Ryssland skulle inte ha fått OS.
Hon nobbar Putin
I Uppdrag Granskning framkom att Ryssland struntar helt i de mänskliga rättigheterna.
- Men det var till och med värre än vad jag trott. Det var fruktansvärt, säger Lena Adelsohn Liljeroth då hon gästade Morronsoffan.
Hon kommer att bojkotta invigningen av OS.
- Det är ett tillfälle för regimen att visa upp sig och den chansen kommer inte Putin att missa. Jag vill inte delta i det.
Hon kommer däremot att besöka Sotji för att följa tävlingarna
"Då ska vi erbjuda oss själva"
Stefan Lindberg vet att IOK också har reagerat i takt med rapporterna om ryssaarnas misslyckande.
- Det pågår en process i IOK. Det gäller socialt ansvar och det gäller etik. Däremot måste de skärpa kraven vad det gäller mänskliga rättigheter. Helt klart man vill skärpa kraven på arrangörer. Men man måste bli mera preciserade.
Men han fick också in en kommentar med anspelning på ett Sverige-OS och de försvunna möjligheterna.
- Vi måste också erbjuda oss själva när vi kräver ansvar av arrangörsländer och IOK.
Enad taktik
Vid ett möte mellan sponsorerna och Lindeberg diskuterades hur man skulle bemöta omvärldens kraftiga reaktioner.
SOK:s sponsorer är nationella partners till SOK. De bidrar till att fler talanger får möjlighet att satsa med sikte på kommande OS. Sedan några år är flera också engagerade i SOK:s ”Drömprojekt” med Olympic Days. I samarbete med lokala föreningar och med olympier på plats som förebilder kan fler unga inspireras att utmana sig själva och pröva olika idrotter för att hitta ”sin dröm”.
Det goda arbetet inom den olympiska drömmen fungerar bra och avgörande är att SOK:s sponsorarbete bär frukt som aldrig förr.
Sponsorerna ovanligt positiva
2011 sjösatte SOK:s styrelse en vision - de kommersiella intäkterna skulle fördubblas till 2016. Från drygt 40 miljoner kronor per år till 80 miljoner 2016.
I april i fjol var SOK vid målet. Egentligen begrep inte någon något.
Resultatet var strålande och överträffade förväntningarna. Företagen var på hugget som aldrig förr. Pengarna bara flödade in i SOK:s kassa.
- Vi behöver intäkter på 80 miljoner kronor per år för att vi ska kunna ha 400 talanger i våra program. Talanger som får möjligheten att utvecklas mot världstoppen och bli potentiella medaljkandidater, sa Stefan Lindeberg.
En skarp kontrast
Han och övriga betonar värden som den olympiska rörelsen bygger på – respekt för individen, vänskap över olika gränser och strävan efter utveckling.
En något skräckinjagande kontrast är tydlig i dag.
Både SOK och sponsorerna hukar inför kritikerstormen. Annika Bränning, sponsorchef Vattenfall,
De tar avstånd
Tomas Björklund, sponsorchef Nordea, Maria Guggenberger, sponsorchef ATG, har nu träffat Stefan Lindeberg och vill bemöta kritiken med ett gemensamt uttalande:
”Vi vill gemensamt slå vakt om OS som symbol för att alla oavsett etnisk bakgrund, religion, politisk uppfattning eller personlig läggning kan mötas i vänskap, under samma regler och med full respekt för varje persons integritet.”
”Tillsammans tar vi skarpt avstånd från lagar som bryter mot mänskliga rättigheter, innebär diskriminering eller banar väg för trakasserier och därmed också kastar sin skugga över OS.”
Sponsorerna och Lindeberg framhåller också hur IOK har skärpt kraven i flera avseenden inför valet av värdstäder för OS.
”Vi är överens om att det behövs preciserade krav på blivande OS-värdar också när det gäller etik och mänskliga rättigheter, sociala hänsyn och ekonomiskt ansvarstagande. Med tydliga krav ökar möjligheten att följa upp genomförandet och utvärdera de långsiktiga konsekvenserna. SOK kommer att ta den frågan vidare i sin dialog med IOK.”
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF har av kommunstyrelsen i Leksand beviljats en borgen på 30 miljoner kronor, det är drygt hälften av det begärda beloppet på 56,7 miljoner.
Samtidigt meddelar Sebastian Larsson (m), ordförande i kommunstyrelsen, att kommunen kommer att tillsätta en ”god man”, för att säkra insyn i föreningens verksamhet, exempelvis vid tecknandet av spelarkontrakt
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.