Skidlandslagens exklusiva specialbussar

Det  pågår en kapplöpning mellan Sverige och Norge inte bara i skidspåren, utan också på vägarna till och från orterna och i tävlingsområdet.  Norge har sedan 2012 haft en supervallalastbil. 2013 kontrade det svenska landslaget, med Gunde Svan som drivande.Nu har landslagen varsin specialtrailer som kostar ca 7 miljoner att bygga och är lyxigt utformade..

. –Vilken sensation det blev när vi rullade in första gången till tävlingar i Gällivare, minns Johan Sares.

Teodor Peterson och Maja Dahlqvist visade bussen.

Då var den specialutvecklade valllastbilen en sensation – nu är den ett självklart inslag. Det svenska landslaget har bytt upp sig flera gånger, och alltid i samarbete med Scania.

– Men den ursprungliga första bilen finns fortfarande kvar i tjänst, den används i år av det kanadensiska landslaget, säger Johan Sares.

Gundes påhitt

Det var alltså Gunde Svan som ursprungligen kom på idén och Johan Sares var den som via kontakter kunde förverkliga visionen.

Ni minns kanske hur Gunde tog fram en ledad skejtingpjäxa och han också började att träna skejting med en två meter lång stav gjord av bambu.

Då hade Gunder sådana idéer för ett fordon blev det omöjligt att använda en buss som enligt  den ursprungliga tanken. Så det har i skilda modeller blivit en buss med skåp istället. Idag handlar det om en trailerdragare av senaste snitt 

Utöver den tidigare vallalastbilen har landslaget nu även tillgång till en specialbyggd buss under säsongen.

Bussen, som ersätter den tidigare husbilen,blir en återhämtningsplats för både åkare och ledare vid tävlingar. Den gamla husbilen var liten och rymde inte alla samtidigt. Dessutom kan upp till 14 personer åka med i bussen.

– På Scania har vi än en gång skapat bra lösningar som underlättar längdlandslagets vardag. Jag hoppas verkligen att bussen ger laget en skjuts, säger Erik Ljungberg på Scania.

I två våningar

Norge har hängt med i kapplöpningen. Där introducerades 2013  en trailer med ett vallarum på första våningen på knappt 70 kvadratmeter, och en avdelning på den andra våningen på drygt 30 kvadratmeter. Här finns också ett behandlingsrum med fysiobänk och en plats för att äta. 7 miljoner kronor kostar det nya superbygget,. 

Nu kommer svenska landslagets nya specialdesignade buss som också ligger på den prisnivån.  Tidigare har transporter skett i tre olika fordon – husbil, minibuss och personbil – till olika mästerskap. Men nu har den nya specialbussen tillverkats på Scania i Södertälje blivit klar och är levererad.

 

– Det här är vår senaste transportlösning som utvecklats i nära samarbete med landslaget för att förbättra miljön för både skidåkare och övriga lagmedlemmar, säger Erik Ljungberg på Scania.

Landslagschef Lars Selin ser bussen som en naturlig samlingsplats på tävlingar.

– De tuffa väderförhållanden som kan råda kostar mycket energi för våra åkare. Då är bussen ovärderlig ur flera perspektiv. 

– De tuffa väderförhållanden kan kosta mycket energi. Då är bussen ovärderlig ur flera perspektiv, säger åkarna med en mun.

Under Svenska skidspelen i Falun är bussen parkerad vid skidspåren. Nästa vecka ska landslaget till antingen Östersund eller Trondheim. Då tar de tåget mellan städerna, men vid framkomsten ska bussen stå där och ta dem den återstående biten.

ingen släpps in

Exakt utformning hålls hemlig och ingen utländsk åkare får komma in.

Här finns ett antal mycket bekvämsäten, ett välurustat pentry, personliga förrådsutrymmen till alla åkare, tork för både kläder oc skidor och en del där åkarna får massage till ljud av porlande vatten i högtalarna.

– Det här har blivit ett verkligt lyft. Flera av konkurrenterna har återhämtningsrum i vallabilarna, men de innehåller inte sådan här lyx, tyckte Teodor Peterson vid introduktionen.

Det som uppskattas allra mest är – toaletten.

– Den är värdefull. Ofta behöver man gå på toaletten när det återstår 30 minuter till start. Tidigare har man då fått stå i toalettkö till en bajamaja som ofta varit nedbajsad och otrevlig att gå in i. Den här toaletten är alltid ren, snygg och vi har inga köer, sa Teodor Peterson vid en pressvisning av bussen.

Sverige var först i skidvärlden med att introducera vallalastbilen. Nu är det svenskarna som gått ett steg länge med bussen, utrustad med det mesta och en extra bra komfort.

"Bussen erxtremt bra"

I fjol hade de tillgång till en husbil. Men för ett år sedan, i samband med tävlingarna i Falun presenterades idéerna på den åkarbuss som alltid transporteras tillsammans med vallabilen.

– Bussen är extra bra i samband med sprinttävlingarna. Tidigare var det trångt i husbilen. Nu får både killarna och tjejerna plats tillsammans mellan prologen och finalen. Men här finns det mesta som vi behöver, säger Maja Dahlqvist.

Jämte toaletten är massagebänk med tillhörande omklädningsdel omtyckt.

Förutsättningarna för att prestera är maximala.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.

Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor  för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Tack vare gemensamma och nya resurser  har Svensk Simidrott och Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) inlett ett unikt samarbete som sträcker sig över fem år. Målet är att genom banbrytande forskning och innovativa metoder utveckla svensk simning till en internationell förebild inom träningsmetodik.

I spetsen står erkänt duktige tränaren, johan Wallberg, som också är entusiastisk inför uppdraget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.