Skidlandslagens exklusiva specialbussar

Det  pågår en kapplöpning mellan Sverige och Norge inte bara i skidspåren, utan också på vägarna till och från orterna och i tävlingsområdet.  Norge har sedan 2012 haft en supervallalastbil. 2013 kontrade det svenska landslaget, med Gunde Svan som drivande.Nu har landslagen varsin specialtrailer som kostar ca 7 miljoner att bygga och är lyxigt utformade..

. –Vilken sensation det blev när vi rullade in första gången till tävlingar i Gällivare, minns Johan Sares.

Teodor Peterson och Maja Dahlqvist visade bussen.

Då var den specialutvecklade valllastbilen en sensation – nu är den ett självklart inslag. Det svenska landslaget har bytt upp sig flera gånger, och alltid i samarbete med Scania.

– Men den ursprungliga första bilen finns fortfarande kvar i tjänst, den används i år av det kanadensiska landslaget, säger Johan Sares.

Gundes påhitt

Det var alltså Gunde Svan som ursprungligen kom på idén och Johan Sares var den som via kontakter kunde förverkliga visionen.

Ni minns kanske hur Gunde tog fram en ledad skejtingpjäxa och han också började att träna skejting med en två meter lång stav gjord av bambu.

Då hade Gunder sådana idéer för ett fordon blev det omöjligt att använda en buss som enligt  den ursprungliga tanken. Så det har i skilda modeller blivit en buss med skåp istället. Idag handlar det om en trailerdragare av senaste snitt 

Utöver den tidigare vallalastbilen har landslaget nu även tillgång till en specialbyggd buss under säsongen.

Bussen, som ersätter den tidigare husbilen,blir en återhämtningsplats för både åkare och ledare vid tävlingar. Den gamla husbilen var liten och rymde inte alla samtidigt. Dessutom kan upp till 14 personer åka med i bussen.

– På Scania har vi än en gång skapat bra lösningar som underlättar längdlandslagets vardag. Jag hoppas verkligen att bussen ger laget en skjuts, säger Erik Ljungberg på Scania.

I två våningar

Norge har hängt med i kapplöpningen. Där introducerades 2013  en trailer med ett vallarum på första våningen på knappt 70 kvadratmeter, och en avdelning på den andra våningen på drygt 30 kvadratmeter. Här finns också ett behandlingsrum med fysiobänk och en plats för att äta. 7 miljoner kronor kostar det nya superbygget,. 

Nu kommer svenska landslagets nya specialdesignade buss som också ligger på den prisnivån.  Tidigare har transporter skett i tre olika fordon – husbil, minibuss och personbil – till olika mästerskap. Men nu har den nya specialbussen tillverkats på Scania i Södertälje blivit klar och är levererad.

 

– Det här är vår senaste transportlösning som utvecklats i nära samarbete med landslaget för att förbättra miljön för både skidåkare och övriga lagmedlemmar, säger Erik Ljungberg på Scania.

Landslagschef Lars Selin ser bussen som en naturlig samlingsplats på tävlingar.

– De tuffa väderförhållanden som kan råda kostar mycket energi för våra åkare. Då är bussen ovärderlig ur flera perspektiv. 

– De tuffa väderförhållanden kan kosta mycket energi. Då är bussen ovärderlig ur flera perspektiv, säger åkarna med en mun.

Under Svenska skidspelen i Falun är bussen parkerad vid skidspåren. Nästa vecka ska landslaget till antingen Östersund eller Trondheim. Då tar de tåget mellan städerna, men vid framkomsten ska bussen stå där och ta dem den återstående biten.

ingen släpps in

Exakt utformning hålls hemlig och ingen utländsk åkare får komma in.

Här finns ett antal mycket bekvämsäten, ett välurustat pentry, personliga förrådsutrymmen till alla åkare, tork för både kläder oc skidor och en del där åkarna får massage till ljud av porlande vatten i högtalarna.

– Det här har blivit ett verkligt lyft. Flera av konkurrenterna har återhämtningsrum i vallabilarna, men de innehåller inte sådan här lyx, tyckte Teodor Peterson vid introduktionen.

Det som uppskattas allra mest är – toaletten.

– Den är värdefull. Ofta behöver man gå på toaletten när det återstår 30 minuter till start. Tidigare har man då fått stå i toalettkö till en bajamaja som ofta varit nedbajsad och otrevlig att gå in i. Den här toaletten är alltid ren, snygg och vi har inga köer, sa Teodor Peterson vid en pressvisning av bussen.

Sverige var först i skidvärlden med att introducera vallalastbilen. Nu är det svenskarna som gått ett steg länge med bussen, utrustad med det mesta och en extra bra komfort.

"Bussen erxtremt bra"

I fjol hade de tillgång till en husbil. Men för ett år sedan, i samband med tävlingarna i Falun presenterades idéerna på den åkarbuss som alltid transporteras tillsammans med vallabilen.

– Bussen är extra bra i samband med sprinttävlingarna. Tidigare var det trångt i husbilen. Nu får både killarna och tjejerna plats tillsammans mellan prologen och finalen. Men här finns det mesta som vi behöver, säger Maja Dahlqvist.

Jämte toaletten är massagebänk med tillhörande omklädningsdel omtyckt.

Förutsättningarna för att prestera är maximala.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen