SKF har längsta svenska traditionen i F1
Det finns ingen svensk förare i Formel 1, men det hindrar inte svenska företag från att satsa och utnyttja sportens globala synlighet. I år finns fem svenska företag bland de officiella sponsorerna. Amerikanska företag fortsätter att dominera. Nytt är kryptoföretag och Shark Tank profilen Robert Herjavec. Det visar en analys sammanställd av Spomotion Analytics.
Det svenska företag som varit längst med i Formel 1 är SKF, faktiskt ett av de företag som har den längsta historien i sporten. SKF har ett nära samarbete med det legendariska Formel 1 stallet Scuderia Ferrari.
Huski via hammarby och McLaren
Det svenska företag som väckt kanske mest uppmärksamhet under de senaste två säsongerna är Huski Chocolate, som bland annat lanserat en proteinförstärkt chokladdryck. Huski, som satsar stort på sponsring och sport, genom avtal med Hammarby fotboll och Millwall FC, har ett samarbetsavtal med McLaren i Formel 1. I fjol var Huski, ett varumärke som lanserats med stöd av fastighetsmiljardären Mikael Andersson, knutet till två stall, nämligen Alfa Romeo och McLaren.
I McLaren återfinns också Volvo, genom ett avtal med Volvo Trucks.
I nygrundade Aston Martin, som ännu i fjol hette Racing Point, finns mjukvaruföretaget och ERP-utvecklaren IFS, med bland annat EQT:s fonder som ägare. Stallets huvudsponsor är amerikanska it-jätten Cognizant, vid sidan av Aston Martin. Stallet ägs av affärsmannen och miljardären Lawrence Stroll, vars son Lance kör en av stallets bilar. Stroll är delägare också i bilfabriken Aston Martin.
Schörlings Hexagon
I Red Bull, som startat säsongen fint, återfinns affärsmannen Melker Schörlings Hexagon. I Red Bull finns också det enda finländska företaget i serien. Det är Oura Health, som utvecklat en ring som samtliga Red Bull anställda bär under tävlingshelger. Ringen berättar vilken fysisk belastning de anställda har i samband med bland annat depåstopp.
Det finns ännu ett företag med svenskkoppling, nämligen österrikiska B&R Industrial Automation. Företaget, som ägs av ABB, är ny sponsor av Williams, stallet som numera ägs av amerikanska kapitalplaceringsbolaget Dorilton Capital.
Ett svenskt företag som inte återfinns bland sponsorer och partners i årets serie är datasäkerhetsbolaget Cyber 1. Företaget skrev ett femårigt avtal med serien 2019, men finns inte bland de officiella sponsorerna och partners längre. Däremot har amerikanska Herjavec Group, med Shark Tank stjärnan Robert Herjavec, skrivit på som partner för serien.
Ett nytt fenomen för i år är kryptoföretag. Socios, ett krypto- och blockkedjeföretag från Malta, finns i såväl Alfa Romeos som Aston Martins partnernätverk. Aston Martin har dessutom Hong Kong baserade Crypto.com, som upprätthåller en handelsplattform för kryptovalutor, som sponsor. Dessutom är turkiska blockkedjeföretaget Bitchi Technology McLarens sponsor.
Amerikanska bolag dominerar fortfarande i Formel 1, som traditionellt betraktas som en europeisk serie. Faktum är att av de nya partners som anslutit sig till Formel 1 i år är över 30 procent USA-baserade.
Det finns redan cirka 70 amerikanska företag i F1, vilket är närmare 30 procent av samtliga officiella partners. Det är en stor dominans.
Amerikanska företag dominerar
Tvåan Storbritannien har cirka 40 företag och trean Italien 20. Även Tyskland har cirka 20 företag i Formel 1. Fyra är Schweiz med 16 företag och femma Japan med 15.
Fortfarande saknas till exempel Ryska och Kinesiska företag nästan helt.
IT-säkerhetsföretaget Kaspersky är Ferraris partner medan Uralkali, som tillverkar gödsel, har gjort det möjligt att ryska föraren Nikita Mazepi kör i Formel 1. Det är nämligen Mazepins familj som äger företaget.
Förutom Mazepin har också Aston Martin föraren Lance Stroll stor uppbackning av familjen, eftersom pappa Lawrence äger stallet. Williams Nicholas Latifi har också han stor uppbackning av familjen. Williams sponsor kanadensiska Sofina Foods ägs av familjen Latifi.
script async defer type="text/javascript"
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar