SKF har längsta svenska traditionen i F1
Det finns ingen svensk förare i Formel 1, men det hindrar inte svenska företag från att satsa och utnyttja sportens globala synlighet. I år finns fem svenska företag bland de officiella sponsorerna. Amerikanska företag fortsätter att dominera. Nytt är kryptoföretag och Shark Tank profilen Robert Herjavec. Det visar en analys sammanställd av Spomotion Analytics.
Det svenska företag som varit längst med i Formel 1 är SKF, faktiskt ett av de företag som har den längsta historien i sporten. SKF har ett nära samarbete med det legendariska Formel 1 stallet Scuderia Ferrari.
Huski via hammarby och McLaren
Det svenska företag som väckt kanske mest uppmärksamhet under de senaste två säsongerna är Huski Chocolate, som bland annat lanserat en proteinförstärkt chokladdryck. Huski, som satsar stort på sponsring och sport, genom avtal med Hammarby fotboll och Millwall FC, har ett samarbetsavtal med McLaren i Formel 1. I fjol var Huski, ett varumärke som lanserats med stöd av fastighetsmiljardären Mikael Andersson, knutet till två stall, nämligen Alfa Romeo och McLaren.
I McLaren återfinns också Volvo, genom ett avtal med Volvo Trucks.
I nygrundade Aston Martin, som ännu i fjol hette Racing Point, finns mjukvaruföretaget och ERP-utvecklaren IFS, med bland annat EQT:s fonder som ägare. Stallets huvudsponsor är amerikanska it-jätten Cognizant, vid sidan av Aston Martin. Stallet ägs av affärsmannen och miljardären Lawrence Stroll, vars son Lance kör en av stallets bilar. Stroll är delägare också i bilfabriken Aston Martin.
Schörlings Hexagon
I Red Bull, som startat säsongen fint, återfinns affärsmannen Melker Schörlings Hexagon. I Red Bull finns också det enda finländska företaget i serien. Det är Oura Health, som utvecklat en ring som samtliga Red Bull anställda bär under tävlingshelger. Ringen berättar vilken fysisk belastning de anställda har i samband med bland annat depåstopp.
Det finns ännu ett företag med svenskkoppling, nämligen österrikiska B&R Industrial Automation. Företaget, som ägs av ABB, är ny sponsor av Williams, stallet som numera ägs av amerikanska kapitalplaceringsbolaget Dorilton Capital.
Ett svenskt företag som inte återfinns bland sponsorer och partners i årets serie är datasäkerhetsbolaget Cyber 1. Företaget skrev ett femårigt avtal med serien 2019, men finns inte bland de officiella sponsorerna och partners längre. Däremot har amerikanska Herjavec Group, med Shark Tank stjärnan Robert Herjavec, skrivit på som partner för serien.
Ett nytt fenomen för i år är kryptoföretag. Socios, ett krypto- och blockkedjeföretag från Malta, finns i såväl Alfa Romeos som Aston Martins partnernätverk. Aston Martin har dessutom Hong Kong baserade Crypto.com, som upprätthåller en handelsplattform för kryptovalutor, som sponsor. Dessutom är turkiska blockkedjeföretaget Bitchi Technology McLarens sponsor.
Amerikanska bolag dominerar fortfarande i Formel 1, som traditionellt betraktas som en europeisk serie. Faktum är att av de nya partners som anslutit sig till Formel 1 i år är över 30 procent USA-baserade.
Det finns redan cirka 70 amerikanska företag i F1, vilket är närmare 30 procent av samtliga officiella partners. Det är en stor dominans.
Amerikanska företag dominerar
Tvåan Storbritannien har cirka 40 företag och trean Italien 20. Även Tyskland har cirka 20 företag i Formel 1. Fyra är Schweiz med 16 företag och femma Japan med 15.
Fortfarande saknas till exempel Ryska och Kinesiska företag nästan helt.
IT-säkerhetsföretaget Kaspersky är Ferraris partner medan Uralkali, som tillverkar gödsel, har gjort det möjligt att ryska föraren Nikita Mazepi kör i Formel 1. Det är nämligen Mazepins familj som äger företaget.
Förutom Mazepin har också Aston Martin föraren Lance Stroll stor uppbackning av familjen, eftersom pappa Lawrence äger stallet. Williams Nicholas Latifi har också han stor uppbackning av familjen. Williams sponsor kanadensiska Sofina Foods ägs av familjen Latifi.
script async defer type="text/javascript"
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.