Politikerna praktiserade i stallet

Riksdagsledamöterna hade aldrig tidigare suttit bakom en häst när de fick frågan – vill ni praktisera hos en travtränare? Praktiken i stallet är en liten del i den hårda kampen om den svenska spelmarknaden.
Socialdemokraterna Shadiye Heydari och Gunilla Carlsson har praktiserat hos travtränaren Bo Falsig - och intygade att de lärde sig mycket nytt. Foto: Tommy Holl

 

- Vi blev mycket väl mottagna och fick pröva på och utöva olika arbetsuppgifter. Det var en inspirerande, spännande och lärorik dag, säger Shadiye Heydari (S) som tillsammans med partikollegan Gunilla Carlsson har praktiserat hos travtränaren Bo Falsig. De båda politikerna fick bland annat sköta om hästarna, mocka stallet och köra tandemsulky.

Travsportens samhällsnytta

- Jag slogs av det fantastiska samspel som fanns mellan hästarna, deras skötare och travtränaren. Det fanns en stark relation dem emellan, en form av kärlek där man såg hästarna som enskilda individer. Det var en häftig känsla när vi kom upp i fart med sulkyn, jag fick lite fjärilar i magen, säger Gunilla Carlsson. 

Bakgrunden till praktiken bottnar i Svensk Travsports, huvudorganisationen för den svenska travsporten och majoritetsägare i ATG, arbete inför den förestående omregleringen av den svenska spelmarknaden. Politikerpraktik, där politiker bjuds in till travsportens vardag, är ett sätt att skapa opinion och visa på travsportens nytta för samhället.    

- Vi är en stor sport och gör en mängd samhällsnytta som att skapa många arbetstillfällen. Hästnäringen är jordbrukets fjärde största intäktskälla och betyder mycket för glesbygden och folks fritid, säger Mats Fransson, Public affairs-chef på Svensk Travsport.  

Växande oreglerad spelmarknad

Den förestående omregleringen av den svenska spelmarknaden grundar sig i EU-kommissionens beslut att i oktober 2014 dra Sverige inför EU-domstolen. EU anser att Sveriges spelmonopol bryter mot den fria rörligheten för tjänster. 

Kulturutskottet har föreslagit ett blocköverskridande samarbete för att åstadkomma en omreglering av den svenska spelmarknaden. 

- Spelmarknaden som den ser ut idag, med en växande illegal spelmarknad, fungerar inte. Det är därför regeringen har aviserat en utredning. Vad jag har uppfattat, så tappar också ATG andelar på spelmarknaden till dessa illegala spelbolag, vilket också påverkar intäkterna till travsporten, säger Gunilla Carlsson (S), vice ordförande i kulturutskottet. 

Svensk travsports ödesfråga

För varje satsad hundralapp på trav- och galoppspel går 13 kronor tillbaka till sporten. Räknat på ATG:s omsättning på drygt 12 miljarder 2014 innebar det cirka 1,6 miljarder till trav- och galoppsporten. 

- Svensk travsport är beroende av intäkter från ATG. Det är vår ödesfråga, säger Mats Fransson.

Men utländska spelbolag, med säten i länder med en skattesats milsvid från den svenska på 35 procent, växer sig allt starkare på den svenska marknaden. Och de omfattas inte av de lagar som gäller för reglerade svenska aktörer.

- Det är en orimlig konkurrenssituation och något måste göras åt det så att det blir lika villkor på spelmarknaden. Alla som vill verka på den svenska spelmarknaden ska ha lika skatt, lika möjligheter och lika ansvar, säger Mats Fransson. 

Gunilla Carlsson är enig: 

- Vi behöver ett licenssystem som skulle skapa jämlika villkor för de bolag som bedriver spelverksamhet i Sverige. Det är väldigt svårt att komma åt de utländska aktörerna som bedriver illegal verksamhet i Sverige. 

Alla har det inte som Björn Goop

Travtränare Bo Falsig upplever att det är ett tufft klimat för travtränare och att det är svårt att få verksamheten att gå runt. 

- Det har blivit mer kostsamt att vara hästägare samtidigt som prispengarna inte hängt med i utvecklingen. Några tävlingar har samma prissumma som för 30 år sedan. 

I sitt stall i Mölndal har Falsig 25 hästar och han omsatte drygt fem miljoner kronor i fjol. Vinsten var cirka 75 000 kronor. Han välkomnar Svensk Travsports initiativ med politikerpraktik.   

- Många gånger när politiker bjuds in får de gå på Elitloppet där bara allt det flashiga, överdådiga och fina visas. De får inte se hur vardagen för vanliga travtränare ser ut. Alla har det inte som Björn Goop, det finns en annan sida av det också, säger Bo Falsig.  

Praktiken gav nya insikter

Shadiye Heydari och Gunilla Carlsson hade inga kunskaper alls om travtränares vardag innan besöket hos Bo Falsig, men de tar med sig nya insikter från praktiken.

- Det handlar om hur djurskötsel, avelsfrågor, veterinär och hantering av djur som måste gå till slakt. Detta var några frågor som kom upp under våra timmar tillsammans och som jag tar med mig i mitt fortsatta arbete. Sverige behöver småföretagare som Bo Falsig, och andra, och vi måste hela tiden arbeta för en politik som skapar de bästa förutsättningarna för det, säger Gunilla Carlsson. 

De båda riksdagsledamöterna tror att intresset för svensk travsport kommer fortsätta att vara stort. Återstår att se vad omregleringen av spelmarknaden resulterar i, hur stor penningpåse travsporten kommer att få av ATG i framtiden och om Bo Falsig och hans kollegor tilldelas mer prispengar. Det står mer än två praktikplatser på spel för svensk travsports framtid.     

Emil Bredmar

En slefie på en politiker och en travhäst var den bästa avslutningen på en dags studiebesök i stallet. Foto: Tommy Holl

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Önskemålet har funnits länge i Sverige.Nu kan drömmen bli verklighet. En modern velodrom planeras i en multiarena i Jönköping, där det även ska byggas ett hotell invid. Detta lyft för svensk cykelsport kan stå klart i Jönköping 2026. "En sådan samlingsplats kan vara helt avgörande för att utveckla svensk cykel”, säger Svenska Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.