Politikerna praktiserade i stallet
- Vi blev mycket väl mottagna och fick pröva på och utöva olika arbetsuppgifter. Det var en inspirerande, spännande och lärorik dag, säger Shadiye Heydari (S) som tillsammans med partikollegan Gunilla Carlsson har praktiserat hos travtränaren Bo Falsig. De båda politikerna fick bland annat sköta om hästarna, mocka stallet och köra tandemsulky.
Travsportens samhällsnytta
- Jag slogs av det fantastiska samspel som fanns mellan hästarna, deras skötare och travtränaren. Det fanns en stark relation dem emellan, en form av kärlek där man såg hästarna som enskilda individer. Det var en häftig känsla när vi kom upp i fart med sulkyn, jag fick lite fjärilar i magen, säger Gunilla Carlsson.
Bakgrunden till praktiken bottnar i Svensk Travsports, huvudorganisationen för den svenska travsporten och majoritetsägare i ATG, arbete inför den förestående omregleringen av den svenska spelmarknaden. Politikerpraktik, där politiker bjuds in till travsportens vardag, är ett sätt att skapa opinion och visa på travsportens nytta för samhället.
- Vi är en stor sport och gör en mängd samhällsnytta som att skapa många arbetstillfällen. Hästnäringen är jordbrukets fjärde största intäktskälla och betyder mycket för glesbygden och folks fritid, säger Mats Fransson, Public affairs-chef på Svensk Travsport.
Växande oreglerad spelmarknad
Den förestående omregleringen av den svenska spelmarknaden grundar sig i EU-kommissionens beslut att i oktober 2014 dra Sverige inför EU-domstolen. EU anser att Sveriges spelmonopol bryter mot den fria rörligheten för tjänster.
Kulturutskottet har föreslagit ett blocköverskridande samarbete för att åstadkomma en omreglering av den svenska spelmarknaden.
- Spelmarknaden som den ser ut idag, med en växande illegal spelmarknad, fungerar inte. Det är därför regeringen har aviserat en utredning. Vad jag har uppfattat, så tappar också ATG andelar på spelmarknaden till dessa illegala spelbolag, vilket också påverkar intäkterna till travsporten, säger Gunilla Carlsson (S), vice ordförande i kulturutskottet.
Svensk travsports ödesfråga
För varje satsad hundralapp på trav- och galoppspel går 13 kronor tillbaka till sporten. Räknat på ATG:s omsättning på drygt 12 miljarder 2014 innebar det cirka 1,6 miljarder till trav- och galoppsporten.
- Svensk travsport är beroende av intäkter från ATG. Det är vår ödesfråga, säger Mats Fransson.
Men utländska spelbolag, med säten i länder med en skattesats milsvid från den svenska på 35 procent, växer sig allt starkare på den svenska marknaden. Och de omfattas inte av de lagar som gäller för reglerade svenska aktörer.
- Det är en orimlig konkurrenssituation och något måste göras åt det så att det blir lika villkor på spelmarknaden. Alla som vill verka på den svenska spelmarknaden ska ha lika skatt, lika möjligheter och lika ansvar, säger Mats Fransson.
Gunilla Carlsson är enig:
- Vi behöver ett licenssystem som skulle skapa jämlika villkor för de bolag som bedriver spelverksamhet i Sverige. Det är väldigt svårt att komma åt de utländska aktörerna som bedriver illegal verksamhet i Sverige.
Alla har det inte som Björn Goop
Travtränare Bo Falsig upplever att det är ett tufft klimat för travtränare och att det är svårt att få verksamheten att gå runt.
- Det har blivit mer kostsamt att vara hästägare samtidigt som prispengarna inte hängt med i utvecklingen. Några tävlingar har samma prissumma som för 30 år sedan.
I sitt stall i Mölndal har Falsig 25 hästar och han omsatte drygt fem miljoner kronor i fjol. Vinsten var cirka 75 000 kronor. Han välkomnar Svensk Travsports initiativ med politikerpraktik.
- Många gånger när politiker bjuds in får de gå på Elitloppet där bara allt det flashiga, överdådiga och fina visas. De får inte se hur vardagen för vanliga travtränare ser ut. Alla har det inte som Björn Goop, det finns en annan sida av det också, säger Bo Falsig.
Praktiken gav nya insikter
Shadiye Heydari och Gunilla Carlsson hade inga kunskaper alls om travtränares vardag innan besöket hos Bo Falsig, men de tar med sig nya insikter från praktiken.
- Det handlar om hur djurskötsel, avelsfrågor, veterinär och hantering av djur som måste gå till slakt. Detta var några frågor som kom upp under våra timmar tillsammans och som jag tar med mig i mitt fortsatta arbete. Sverige behöver småföretagare som Bo Falsig, och andra, och vi måste hela tiden arbeta för en politik som skapar de bästa förutsättningarna för det, säger Gunilla Carlsson.
De båda riksdagsledamöterna tror att intresset för svensk travsport kommer fortsätta att vara stort. Återstår att se vad omregleringen av spelmarknaden resulterar i, hur stor penningpåse travsporten kommer att få av ATG i framtiden och om Bo Falsig och hans kollegor tilldelas mer prispengar. Det står mer än två praktikplatser på spel för svensk travsports framtid.
Emil Bredmar
En slefie på en politiker och en travhäst var den bästa avslutningen på en dags studiebesök i stallet. Foto: Tommy Holl
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
905 lag kom till start i årets Tiomila-orientering i Östgöta-skogarna utanför Finspång. Det är det högsta antalet sedan pandemin och ökar ersättningen till Tiomilaföreningen som äger tävlingen och SOFT, det svenska förbundet. Detta erhåller arrangörsersättning, baserat på antal lag, nu i storleksordningen 800 000 kronor.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.