Spela inte bort hästarna, Ardalan Shekarabi
Motorn i den svenska hästnäringen riskerar att stanna. Det ligger nu i regeringens, främst Ardalan Shekarabis händer, att se till att en efterlängtad reform av spelpolitiken säkrar en rättvis finansiering av trav- och galoppsporternas grundläggande infrastruktur som anläggningar och tävlingskostnader samt de breda satsningar inom hästsektorn som idag finansieras via ATG.
Under 45 år har ATG-modellen - ett av sporten ägt spelbolag med ensamrätt på hästspel och under statlig juridisk kontroll - varit en avgörande byggsten i en fantastisk utveckling av såväl trav- och galopp som svensk hästnäring. Sverige har idag flest hästar per innevånare i EU. Antalet hästar är fler än antalet mjölkkor. Hästnäringen växer och blir en allt viktigare näringsgren inom jordbruket. Idag den fjärde största intäktskällan i svenskt lantbruk.
Forskningen visar att människor mår bra tillsammans med hästar och det skriver säkert över 500 000 aktiva hästälskare i Sverige under på. Det gör hästsporten till en av landets största folkrörelser och våra hästar håller mycket hög internationell klass såväl sportsligt som inom avel och uppfödning.
Trav-och galoppsportens intäkter kommer nästa uteslutande från spel och kan därför inte jämföras med andra sporter som finansierar sin verksamhet t.ex. via stora medieavtal och i många fall statliga och kommunala medel. Förutom att ATGs överskott finansierar 36 tävlingsarenor för trav- och galopp från Boden i norr till Malmö i söder samt trav-och galoppsportens tävlingskostnader, som prismedel, travskolor och ungdomsverksamhet har också medel avsatts till Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) för utbildning, utveckling och forskning. Mycket av denna verksamhet genomförs på de välkända riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången. Här utbildas ungdomar inom trav, galopp, islandshäst och ridsport. Utbildningar som är helt avgörande för att bibehålla och fortsatt lyfta nivån inom svensk hästnäring och sport.
Den här modellen slängs på sophögen om spelutredningens förslag blir verklighet. Då kan alla spelbolag som vill ta spel på svenska trav- och galopplopp utan att betala en enda krona till sportens infrastruktur. Kvar står ATG som ensamt spelbolag att ta ansvar för tävlingskostnaderna och därmed få sämre konkurrensvillkor än övriga aktörer. De insatser inom utbildning och utveckling som idag görs via HNS, står då helt utan finansiering liksom stora delar av verksamheten vid de tre riksanläggningarna med drygt 500 elevplatser och ca 160 medarbetare. Konsekvensen blir att inte bara trav- och galoppsporten riskeras, utan hela den svenska hästnäringen och delar av jordbruket kan dras ned i en negativ spiral.
Andra länder som redan genomfört en omreglering av spelmarknaden har detta. I länder som Frankrike, Storbritannien, och snart även i Danmark, har man säkerställt trav- och galoppsportens finansiering genom att införa en avgift för spelbolag som arrangerar spel på hästar. Tyskland har en egen modell, som är anpassad till de egna förutsättningarna, för att säkra att hästsportens kostnader täcks. På så sätt bidrar alla spelbolag på lika villkor till sportens tävlingskostnader och får i utbyte de spelobjekt de tjänar pengar på.
Vi föreslår att, i likhet med i andra länder, en avgiftsmodell införs också i Sverige för att omreglering av spelmarknaden ska bli långsiktigt hållbar. Avgiften skall ligga till grund för att säkerställa infrastrukturen för sporten och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) verksamhet för utbildning, utveckling och forskning. På det sättet säkerställs en politisk konstruktion som fungerat väl under 45 år och kan föras vidare till en omreglerad marknad.
Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet
Mats Denninger, ordförande Hästnäringens Nationella Stiftelse
Hans Ljungkvist, ordförande Svensk Travsport
Lars Nordström, ordförande Svensk Galopp
Lotta Folkesson, ordförande LRF Häst
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.