Spela inte bort hästarna, Ardalan Shekarabi
Motorn i den svenska hästnäringen riskerar att stanna. Det ligger nu i regeringens, främst Ardalan Shekarabis händer, att se till att en efterlängtad reform av spelpolitiken säkrar en rättvis finansiering av trav- och galoppsporternas grundläggande infrastruktur som anläggningar och tävlingskostnader samt de breda satsningar inom hästsektorn som idag finansieras via ATG.
Under 45 år har ATG-modellen - ett av sporten ägt spelbolag med ensamrätt på hästspel och under statlig juridisk kontroll - varit en avgörande byggsten i en fantastisk utveckling av såväl trav- och galopp som svensk hästnäring. Sverige har idag flest hästar per innevånare i EU. Antalet hästar är fler än antalet mjölkkor. Hästnäringen växer och blir en allt viktigare näringsgren inom jordbruket. Idag den fjärde största intäktskällan i svenskt lantbruk.
Forskningen visar att människor mår bra tillsammans med hästar och det skriver säkert över 500 000 aktiva hästälskare i Sverige under på. Det gör hästsporten till en av landets största folkrörelser och våra hästar håller mycket hög internationell klass såväl sportsligt som inom avel och uppfödning.
Trav-och galoppsportens intäkter kommer nästa uteslutande från spel och kan därför inte jämföras med andra sporter som finansierar sin verksamhet t.ex. via stora medieavtal och i många fall statliga och kommunala medel. Förutom att ATGs överskott finansierar 36 tävlingsarenor för trav- och galopp från Boden i norr till Malmö i söder samt trav-och galoppsportens tävlingskostnader, som prismedel, travskolor och ungdomsverksamhet har också medel avsatts till Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) för utbildning, utveckling och forskning. Mycket av denna verksamhet genomförs på de välkända riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången. Här utbildas ungdomar inom trav, galopp, islandshäst och ridsport. Utbildningar som är helt avgörande för att bibehålla och fortsatt lyfta nivån inom svensk hästnäring och sport.
Den här modellen slängs på sophögen om spelutredningens förslag blir verklighet. Då kan alla spelbolag som vill ta spel på svenska trav- och galopplopp utan att betala en enda krona till sportens infrastruktur. Kvar står ATG som ensamt spelbolag att ta ansvar för tävlingskostnaderna och därmed få sämre konkurrensvillkor än övriga aktörer. De insatser inom utbildning och utveckling som idag görs via HNS, står då helt utan finansiering liksom stora delar av verksamheten vid de tre riksanläggningarna med drygt 500 elevplatser och ca 160 medarbetare. Konsekvensen blir att inte bara trav- och galoppsporten riskeras, utan hela den svenska hästnäringen och delar av jordbruket kan dras ned i en negativ spiral.
Andra länder som redan genomfört en omreglering av spelmarknaden har detta. I länder som Frankrike, Storbritannien, och snart även i Danmark, har man säkerställt trav- och galoppsportens finansiering genom att införa en avgift för spelbolag som arrangerar spel på hästar. Tyskland har en egen modell, som är anpassad till de egna förutsättningarna, för att säkra att hästsportens kostnader täcks. På så sätt bidrar alla spelbolag på lika villkor till sportens tävlingskostnader och får i utbyte de spelobjekt de tjänar pengar på.
Vi föreslår att, i likhet med i andra länder, en avgiftsmodell införs också i Sverige för att omreglering av spelmarknaden ska bli långsiktigt hållbar. Avgiften skall ligga till grund för att säkerställa infrastrukturen för sporten och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) verksamhet för utbildning, utveckling och forskning. På det sättet säkerställs en politisk konstruktion som fungerat väl under 45 år och kan föras vidare till en omreglerad marknad.
Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet
Mats Denninger, ordförande Hästnäringens Nationella Stiftelse
Hans Ljungkvist, ordförande Svensk Travsport
Lars Nordström, ordförande Svensk Galopp
Lotta Folkesson, ordförande LRF Häst
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar