Spela inte bort hästarna, Ardalan Shekarabi
Motorn i den svenska hästnäringen riskerar att stanna. Det ligger nu i regeringens, främst Ardalan Shekarabis händer, att se till att en efterlängtad reform av spelpolitiken säkrar en rättvis finansiering av trav- och galoppsporternas grundläggande infrastruktur som anläggningar och tävlingskostnader samt de breda satsningar inom hästsektorn som idag finansieras via ATG.
Under 45 år har ATG-modellen - ett av sporten ägt spelbolag med ensamrätt på hästspel och under statlig juridisk kontroll - varit en avgörande byggsten i en fantastisk utveckling av såväl trav- och galopp som svensk hästnäring. Sverige har idag flest hästar per innevånare i EU. Antalet hästar är fler än antalet mjölkkor. Hästnäringen växer och blir en allt viktigare näringsgren inom jordbruket. Idag den fjärde största intäktskällan i svenskt lantbruk.
Forskningen visar att människor mår bra tillsammans med hästar och det skriver säkert över 500 000 aktiva hästälskare i Sverige under på. Det gör hästsporten till en av landets största folkrörelser och våra hästar håller mycket hög internationell klass såväl sportsligt som inom avel och uppfödning.
Trav-och galoppsportens intäkter kommer nästa uteslutande från spel och kan därför inte jämföras med andra sporter som finansierar sin verksamhet t.ex. via stora medieavtal och i många fall statliga och kommunala medel. Förutom att ATGs överskott finansierar 36 tävlingsarenor för trav- och galopp från Boden i norr till Malmö i söder samt trav-och galoppsportens tävlingskostnader, som prismedel, travskolor och ungdomsverksamhet har också medel avsatts till Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) för utbildning, utveckling och forskning. Mycket av denna verksamhet genomförs på de välkända riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången. Här utbildas ungdomar inom trav, galopp, islandshäst och ridsport. Utbildningar som är helt avgörande för att bibehålla och fortsatt lyfta nivån inom svensk hästnäring och sport.
Den här modellen slängs på sophögen om spelutredningens förslag blir verklighet. Då kan alla spelbolag som vill ta spel på svenska trav- och galopplopp utan att betala en enda krona till sportens infrastruktur. Kvar står ATG som ensamt spelbolag att ta ansvar för tävlingskostnaderna och därmed få sämre konkurrensvillkor än övriga aktörer. De insatser inom utbildning och utveckling som idag görs via HNS, står då helt utan finansiering liksom stora delar av verksamheten vid de tre riksanläggningarna med drygt 500 elevplatser och ca 160 medarbetare. Konsekvensen blir att inte bara trav- och galoppsporten riskeras, utan hela den svenska hästnäringen och delar av jordbruket kan dras ned i en negativ spiral.
Andra länder som redan genomfört en omreglering av spelmarknaden har detta. I länder som Frankrike, Storbritannien, och snart även i Danmark, har man säkerställt trav- och galoppsportens finansiering genom att införa en avgift för spelbolag som arrangerar spel på hästar. Tyskland har en egen modell, som är anpassad till de egna förutsättningarna, för att säkra att hästsportens kostnader täcks. På så sätt bidrar alla spelbolag på lika villkor till sportens tävlingskostnader och får i utbyte de spelobjekt de tjänar pengar på.
Vi föreslår att, i likhet med i andra länder, en avgiftsmodell införs också i Sverige för att omreglering av spelmarknaden ska bli långsiktigt hållbar. Avgiften skall ligga till grund för att säkerställa infrastrukturen för sporten och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) verksamhet för utbildning, utveckling och forskning. På det sättet säkerställs en politisk konstruktion som fungerat väl under 45 år och kan föras vidare till en omreglerad marknad.
Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet
Mats Denninger, ordförande Hästnäringens Nationella Stiftelse
Hans Ljungkvist, ordförande Svensk Travsport
Lars Nordström, ordförande Svensk Galopp
Lotta Folkesson, ordförande LRF Häst
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar