Fler och större affärer än någonsin

När svensk ekonomi pressas av hög inflation samt mat – och energipriser som tvingat finansminister Elisabet Svantesson att agera, pågår ishockeyns köp – och säljfest som aldrig tidigare. 

Ishockeyns makthavare, på SHL och Hockeyallsvensk nivå tycks helt obekymrade över den krisstämpel som lägrar svensk ekonomi.  Inom ishockeyn är det ”business us usual” som råder.

Ja vi kan till och med tala om en hysteri där ingångna kontrakt bryts över en natt till förmån för något bättre.

Ishockeyspelare kommer och går. Silly Season är mera intensiv än någonsin.

 

Ishockeyns silly season  liknar ingenting annat, och den här våren har styrelsefolk, klubbdirektörer och sportchefer dragit i gång en kapprustning som vi inte sett tidigare.

De har uppmuntrats av gällande rättighetsavtal med C More/Telia som garanterar de 14 SHL-lagen upp mot vardera 50 miljoner kronor – årligen. Och som räknas upp med fem miljoner årligen till kontrakt tidens utgång, våren 2030. 

Utan Telias miljoner, då...

Ironiskt nog är svenska staten huvudägare i Telia Company, ett så kallat publikt aktiebolag med en mängd dotterbolag med olika varumärken varav C More är ett sådant. I sommar/höst flyttas streamingtjänsten C More till TV 4 Play. Vad det innebär vill Irene Krohn, presschef på Telia, inte tala med Idrottens Affärer om.

I den senaste kvartalsrapporten föll rörelseresultatet till 1 8887 miljoner kronor. Anledningen till nedgången beskrivs vara ”utmaningar inom betal TV och en försvagad reklam TV-affär”  I rapporten bekräftas också att att C More upphör och att tjänstens innehåll placeras i TV Play.

Fredrik Arefalk, presschef på TV 4, hävdar i Dagens Media att C More kunder kan vara helt lugna, han säger också att frågan om ”paketering” och prisnivåer återstår att lösa.

-Jag kan inte se att det innebär några förändringar för vår del, SHL:s rättighetsavtal ligger fast, meddelar Erik Strandmark, rättighetsansvarig på SHL.

Ännu en anledning till pågående köp och säljhysteri inom ishockeyn är den gångna säsongens starka publikutveckling med rekordsiffror både i SHL, grundserie och slutspel och samma utveckling i Hockeyallsvenskan, all time high siffror i grundserie och slutspel.

Utan Stockholm...

En slutsats är given: Den nationella ishockeyn, på SHL-nivå, frodas även utan lag från Stockholms-regionen. Vad det innebär långsiktigt är svårare att sia om. I hockeyns mer enkla filosofi är det här och nu som gäller. 

Av distriktsförbunden är Stockholm landets största med verksamhet i 21 kommuner med 92 lag, varav 40 har pojk – och flickverksamhet. Antalet registrerade spelare uppgår till knappt 20 000. Regionen är också landets största talangdistrikt, men stor brist på isytor innebär att en stor del får sin fortsatta utbildning på andra platser.

Det är väl känt att spelare efter TV-pucks ålder erbjuds kontrakt med konkurrerande SHL-klubbar, redan i tidig juniorålder En mindre lön, eget boende och nära ishall är frestelser svåra att motstå, även för spelares föräldrar.

Säsongens två finallag, Växjö och Skellefteå, hade i sina trupper totalt åtta spelare från regionen, varav två i guldvinnande Växjö samt sex i Skellefteå.

Stockholmslagen har svårt att vårda sina talanger, ett bra exempel från den gångna säsongen är 19-årige Adam Engström som hösten 2022 flyttade till Ängelholm och Rögle. Han hade en SHL-match med Djurgården i bagaget. I Rögle såg tränaren Cam Abbot en stor potential och vid säsongslut stod Engström på 43 matcher och 16 poäng (6+10) plus nio slutspelsmatcher 5 poäng (2+3).

En spelare som Djurgården hade behövt i försöket komma tillbaka till SHL. 

Olika regler...

Hockeyns ”silly season” har inte dead line förrän 15 februari 2024. Spelare från hockeyallsvenskan måste kontrakteras senast 27 juni i år. För yngre  spelare som har valts (draftats) av  NHL och överåriga spelare som uppvaktas av NHL gäller särskilda regler.

SHL:s sportchef Johan Hemlin vill tona ned den köp – och säljrusch som vi dagligen möter på sociala plattformar och andra mediala sammanhang.

-Vad som är nytt är att många föreningar är tidigt ute på marknaden. Lagen vill ”sätta” sina trupper i god tid. Det är den här tiden på året som tillgången på spelare, och bra sådana, är som störst, menar Johan Hemlin.

Att ryska KHL i praktiken är en stängd liga för europeiska spelare innebär färre valmöjligheter. Vid sidan av SHL återstår för toppspelare ytterligare två attraktiva ligor,  Schweiz och Finland.

Kommande säsong är bedömningen att SHL kommer att rymma ett 30-tal spelare med en månadslön som överstiger 250 000 kronor. En av dessa är förre Luleå-backen Oscar Engsund som flyttat hem till moderklubben, IK Oskarshamn. I en intervju med tidningen Barometern har han bekräftat att hans ersättning, kontraktstiden är sex år, ligger på den högsta SHL-nivån.

Lönetak förbjudet

Till skillnad från exempelvis NHL, som svensk ishockey gärna vill efterlikna, är diskussionen om lönetak en ickefråga inom SHL-organisationen. I NHL är regelverket avseende lagens lönekostnader mycket detaljrika, därtill officiella, och medför viten vid överträdelser. 

I SHL är lönetak ett näst intill förbjudet ord. 

Här är det locket på, och det är endast i boksluten som klubbarna, eller i de  koncernliknande bolag, som driver verksamheten  som vi ges en uppfattning om hur lagen mår ekonomiskt.

Med tanke på vårens köphysteri är likviditeten god. Det är en rimlig slutsats.

Kjell Nilsson

Fakta

en 14 september är det SHL-premiär. Den första omgången spelas enligt följande, samtliga matcher kl. 19 00. Skellefteå-Modo, Timrå-Frölunda, Leksand-Örebro, Färjestad-Växjö, HV 71-Linköping, Oskarshamn-Luleå och Rögle-Malmö.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.