Fler och större affärer än någonsin

När svensk ekonomi pressas av hög inflation samt mat – och energipriser som tvingat finansminister Elisabet Svantesson att agera, pågår ishockeyns köp – och säljfest som aldrig tidigare. 

Ishockeyns makthavare, på SHL och Hockeyallsvensk nivå tycks helt obekymrade över den krisstämpel som lägrar svensk ekonomi.  Inom ishockeyn är det ”business us usual” som råder.

Ja vi kan till och med tala om en hysteri där ingångna kontrakt bryts över en natt till förmån för något bättre.

Ishockeyspelare kommer och går. Silly Season är mera intensiv än någonsin.

 

Ishockeyns silly season  liknar ingenting annat, och den här våren har styrelsefolk, klubbdirektörer och sportchefer dragit i gång en kapprustning som vi inte sett tidigare.

De har uppmuntrats av gällande rättighetsavtal med C More/Telia som garanterar de 14 SHL-lagen upp mot vardera 50 miljoner kronor – årligen. Och som räknas upp med fem miljoner årligen till kontrakt tidens utgång, våren 2030. 

Utan Telias miljoner, då...

Ironiskt nog är svenska staten huvudägare i Telia Company, ett så kallat publikt aktiebolag med en mängd dotterbolag med olika varumärken varav C More är ett sådant. I sommar/höst flyttas streamingtjänsten C More till TV 4 Play. Vad det innebär vill Irene Krohn, presschef på Telia, inte tala med Idrottens Affärer om.

I den senaste kvartalsrapporten föll rörelseresultatet till 1 8887 miljoner kronor. Anledningen till nedgången beskrivs vara ”utmaningar inom betal TV och en försvagad reklam TV-affär”  I rapporten bekräftas också att att C More upphör och att tjänstens innehåll placeras i TV Play.

Fredrik Arefalk, presschef på TV 4, hävdar i Dagens Media att C More kunder kan vara helt lugna, han säger också att frågan om ”paketering” och prisnivåer återstår att lösa.

-Jag kan inte se att det innebär några förändringar för vår del, SHL:s rättighetsavtal ligger fast, meddelar Erik Strandmark, rättighetsansvarig på SHL.

Ännu en anledning till pågående köp och säljhysteri inom ishockeyn är den gångna säsongens starka publikutveckling med rekordsiffror både i SHL, grundserie och slutspel och samma utveckling i Hockeyallsvenskan, all time high siffror i grundserie och slutspel.

Utan Stockholm...

En slutsats är given: Den nationella ishockeyn, på SHL-nivå, frodas även utan lag från Stockholms-regionen. Vad det innebär långsiktigt är svårare att sia om. I hockeyns mer enkla filosofi är det här och nu som gäller. 

Av distriktsförbunden är Stockholm landets största med verksamhet i 21 kommuner med 92 lag, varav 40 har pojk – och flickverksamhet. Antalet registrerade spelare uppgår till knappt 20 000. Regionen är också landets största talangdistrikt, men stor brist på isytor innebär att en stor del får sin fortsatta utbildning på andra platser.

Det är väl känt att spelare efter TV-pucks ålder erbjuds kontrakt med konkurrerande SHL-klubbar, redan i tidig juniorålder En mindre lön, eget boende och nära ishall är frestelser svåra att motstå, även för spelares föräldrar.

Säsongens två finallag, Växjö och Skellefteå, hade i sina trupper totalt åtta spelare från regionen, varav två i guldvinnande Växjö samt sex i Skellefteå.

Stockholmslagen har svårt att vårda sina talanger, ett bra exempel från den gångna säsongen är 19-årige Adam Engström som hösten 2022 flyttade till Ängelholm och Rögle. Han hade en SHL-match med Djurgården i bagaget. I Rögle såg tränaren Cam Abbot en stor potential och vid säsongslut stod Engström på 43 matcher och 16 poäng (6+10) plus nio slutspelsmatcher 5 poäng (2+3).

En spelare som Djurgården hade behövt i försöket komma tillbaka till SHL. 

Olika regler...

Hockeyns ”silly season” har inte dead line förrän 15 februari 2024. Spelare från hockeyallsvenskan måste kontrakteras senast 27 juni i år. För yngre  spelare som har valts (draftats) av  NHL och överåriga spelare som uppvaktas av NHL gäller särskilda regler.

SHL:s sportchef Johan Hemlin vill tona ned den köp – och säljrusch som vi dagligen möter på sociala plattformar och andra mediala sammanhang.

-Vad som är nytt är att många föreningar är tidigt ute på marknaden. Lagen vill ”sätta” sina trupper i god tid. Det är den här tiden på året som tillgången på spelare, och bra sådana, är som störst, menar Johan Hemlin.

Att ryska KHL i praktiken är en stängd liga för europeiska spelare innebär färre valmöjligheter. Vid sidan av SHL återstår för toppspelare ytterligare två attraktiva ligor,  Schweiz och Finland.

Kommande säsong är bedömningen att SHL kommer att rymma ett 30-tal spelare med en månadslön som överstiger 250 000 kronor. En av dessa är förre Luleå-backen Oscar Engsund som flyttat hem till moderklubben, IK Oskarshamn. I en intervju med tidningen Barometern har han bekräftat att hans ersättning, kontraktstiden är sex år, ligger på den högsta SHL-nivån.

Lönetak förbjudet

Till skillnad från exempelvis NHL, som svensk ishockey gärna vill efterlikna, är diskussionen om lönetak en ickefråga inom SHL-organisationen. I NHL är regelverket avseende lagens lönekostnader mycket detaljrika, därtill officiella, och medför viten vid överträdelser. 

I SHL är lönetak ett näst intill förbjudet ord. 

Här är det locket på, och det är endast i boksluten som klubbarna, eller i de  koncernliknande bolag, som driver verksamheten  som vi ges en uppfattning om hur lagen mår ekonomiskt.

Med tanke på vårens köphysteri är likviditeten god. Det är en rimlig slutsats.

Kjell Nilsson

Fakta

en 14 september är det SHL-premiär. Den första omgången spelas enligt följande, samtliga matcher kl. 19 00. Skellefteå-Modo, Timrå-Frölunda, Leksand-Örebro, Färjestad-Växjö, HV 71-Linköping, Oskarshamn-Luleå och Rögle-Malmö.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.