Fler och större affärer än någonsin
När svensk ekonomi pressas av hög inflation samt mat – och energipriser som tvingat finansminister Elisabet Svantesson att agera, pågår ishockeyns köp – och säljfest som aldrig tidigare.
Ishockeyns makthavare, på SHL och Hockeyallsvensk nivå tycks helt obekymrade över den krisstämpel som lägrar svensk ekonomi. Inom ishockeyn är det ”business us usual” som råder.
Ja vi kan till och med tala om en hysteri där ingångna kontrakt bryts över en natt till förmån för något bättre.
Ishockeyns silly season liknar ingenting annat, och den här våren har styrelsefolk, klubbdirektörer och sportchefer dragit i gång en kapprustning som vi inte sett tidigare.
De har uppmuntrats av gällande rättighetsavtal med C More/Telia som garanterar de 14 SHL-lagen upp mot vardera 50 miljoner kronor – årligen. Och som räknas upp med fem miljoner årligen till kontrakt tidens utgång, våren 2030.
Utan Telias miljoner, då...
Ironiskt nog är svenska staten huvudägare i Telia Company, ett så kallat publikt aktiebolag med en mängd dotterbolag med olika varumärken varav C More är ett sådant. I sommar/höst flyttas streamingtjänsten C More till TV 4 Play. Vad det innebär vill Irene Krohn, presschef på Telia, inte tala med Idrottens Affärer om.
I den senaste kvartalsrapporten föll rörelseresultatet till 1 8887 miljoner kronor. Anledningen till nedgången beskrivs vara ”utmaningar inom betal TV och en försvagad reklam TV-affär” I rapporten bekräftas också att att C More upphör och att tjänstens innehåll placeras i TV Play.
Fredrik Arefalk, presschef på TV 4, hävdar i Dagens Media att C More kunder kan vara helt lugna, han säger också att frågan om ”paketering” och prisnivåer återstår att lösa.
-Jag kan inte se att det innebär några förändringar för vår del, SHL:s rättighetsavtal ligger fast, meddelar Erik Strandmark, rättighetsansvarig på SHL.
Ännu en anledning till pågående köp och säljhysteri inom ishockeyn är den gångna säsongens starka publikutveckling med rekordsiffror både i SHL, grundserie och slutspel och samma utveckling i Hockeyallsvenskan, all time high siffror i grundserie och slutspel.
Utan Stockholm...
En slutsats är given: Den nationella ishockeyn, på SHL-nivå, frodas även utan lag från Stockholms-regionen. Vad det innebär långsiktigt är svårare att sia om. I hockeyns mer enkla filosofi är det här och nu som gäller.
Av distriktsförbunden är Stockholm landets största med verksamhet i 21 kommuner med 92 lag, varav 40 har pojk – och flickverksamhet. Antalet registrerade spelare uppgår till knappt 20 000. Regionen är också landets största talangdistrikt, men stor brist på isytor innebär att en stor del får sin fortsatta utbildning på andra platser.
Det är väl känt att spelare efter TV-pucks ålder erbjuds kontrakt med konkurrerande SHL-klubbar, redan i tidig juniorålder En mindre lön, eget boende och nära ishall är frestelser svåra att motstå, även för spelares föräldrar.
Säsongens två finallag, Växjö och Skellefteå, hade i sina trupper totalt åtta spelare från regionen, varav två i guldvinnande Växjö samt sex i Skellefteå.
Stockholmslagen har svårt att vårda sina talanger, ett bra exempel från den gångna säsongen är 19-årige Adam Engström som hösten 2022 flyttade till Ängelholm och Rögle. Han hade en SHL-match med Djurgården i bagaget. I Rögle såg tränaren Cam Abbot en stor potential och vid säsongslut stod Engström på 43 matcher och 16 poäng (6+10) plus nio slutspelsmatcher 5 poäng (2+3).
En spelare som Djurgården hade behövt i försöket komma tillbaka till SHL.
Olika regler...
Hockeyns ”silly season” har inte dead line förrän 15 februari 2024. Spelare från hockeyallsvenskan måste kontrakteras senast 27 juni i år. För yngre spelare som har valts (draftats) av NHL och överåriga spelare som uppvaktas av NHL gäller särskilda regler.
SHL:s sportchef Johan Hemlin vill tona ned den köp – och säljrusch som vi dagligen möter på sociala plattformar och andra mediala sammanhang.
-Vad som är nytt är att många föreningar är tidigt ute på marknaden. Lagen vill ”sätta” sina trupper i god tid. Det är den här tiden på året som tillgången på spelare, och bra sådana, är som störst, menar Johan Hemlin.
Att ryska KHL i praktiken är en stängd liga för europeiska spelare innebär färre valmöjligheter. Vid sidan av SHL återstår för toppspelare ytterligare två attraktiva ligor, Schweiz och Finland.
Kommande säsong är bedömningen att SHL kommer att rymma ett 30-tal spelare med en månadslön som överstiger 250 000 kronor. En av dessa är förre Luleå-backen Oscar Engsund som flyttat hem till moderklubben, IK Oskarshamn. I en intervju med tidningen Barometern har han bekräftat att hans ersättning, kontraktstiden är sex år, ligger på den högsta SHL-nivån.
Lönetak förbjudet
Till skillnad från exempelvis NHL, som svensk ishockey gärna vill efterlikna, är diskussionen om lönetak en ickefråga inom SHL-organisationen. I NHL är regelverket avseende lagens lönekostnader mycket detaljrika, därtill officiella, och medför viten vid överträdelser.
I SHL är lönetak ett näst intill förbjudet ord.
Här är det locket på, och det är endast i boksluten som klubbarna, eller i de koncernliknande bolag, som driver verksamheten som vi ges en uppfattning om hur lagen mår ekonomiskt.
Med tanke på vårens köphysteri är likviditeten god. Det är en rimlig slutsats.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar