Fortsätter karriären hos konkurrenten

Per Elofsson, 36, lämnar Vinterstudion. Skälet är att han har blivit värvad av Viasat som fortsätter upprustningen av medarbetarstaben inför OS i Sotji. Per är den senaste i MTG:s värvningar av före detta stjärnor.
En Vinterstudion med Marcus Hellner, Petter Northhug och programledaren André Pops - men ingen Per Elofsson. Han öppnade ytterdörren och gick. Foto Jonas Ekströmer, TT Nyheter

 

- Spännande att få göra något nytt och nyskapande, det känns intressant, säger Per Elofsson samtidigt som inte döljer att han har känt en beslutsångest.

Carolina Klüft, Anja Pärson, Anette Norberg – och nu Per Elofsson.

Inte sista värvningen

Han är säkert inte den siste i raden av etablerade namn som tar steget.

- Drivet som känns i hela truppen, med dem jag pratat med, känns inspirerande. De är otroligt laddade och sugna på att visa att Viasat kan göra det minst lika bra som i tidigare OS, säger Per.

Hans första uppdrag som tv-expert skedde vid SVT i OS 2006 i Turin.

- Nu kommer  Viasat in med lite nya fräscha tankar, och är inte bundna vid gamla rutiner, och det tror jag blir omtyckt.

"Använda min erfarenhet"

Med bland annat tre VM-guld och ett OS-brons på meritlistan vet 36-åringen från Röbäck vad han pratar om.

- Min roll blir mycket att översätta det som händer på och runt omkring banan. Att med min erfarenhet förmedla så mycket som möjligt vilka förutsättningar som gäller, hur man resonerar kring mästerskapen och loppen. 

Elofsson anser att svenska längdlandslaget står inför en tuff utmaning i Sotji:

- Herrarnas trupp har tveklöst spetskompetens när toppformen finns där. Men de måste prestera på sitt yttersta för att få med sig medaljer hem. Några, som Johan Olsson, är kanske på sista versen i karriären och glappet mellan våra superstjärnor och de yngre som är på väg upp är ganska stort.

"Går rätt igenom tv-rutan"

- Vi har några mer etablerade tjejer som Anna Haag och Charlotte Kalla, men de har halkat efter lite grann, och behöver förhoppningsvis hitta något nytt för att ta tillbaka förlorad mark.

Erik Westberg, sport- och OS-chef på Viasat, är mycket nöjd med värvningen av Per Elofsson:

- Vi är fantastiskt glada att han vill jobba med oss. Vi har följt Per i Vinterstudion och han har en personlighet och en kunskap som går rätt igenom rutan.

En dryg månad till Vinterstudion

Vinterstudion som drar igång den 23-24 november mister alltså en av sina främsta aktörer. Men i övrigt är mycket sig likt, med André Pops som programledare och välkända namn som Magdalena Forsberg, Pernilla Wiberg, Stig Strand och Anders Blomquist.

En nykomling är Nike Bent som blir alpin expert liksom Tobias Hellman som nu återkommer tillbaka.

Planeringen för Vinterstudion pågår inför premiären med längdpremiären i Bruksvallarna. Totalt sänder SVT under 14 helger.

Sedan följer sändningar från bl a Världscupen i längd, alpint och skicross. Därtill kommer Vasaloppet, SM-veckan, slopestyle, backhoppning, skidskytte och puckelpist mm.

Vinterstudion har också planer på att skapa en redaktion online och överväger olika lösningar för bloggar, sociala medier, live-program på nätet och appar.

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.