Oenighet redan från början
Ett antal av de mest populära evenemangen skulle listas för att de skulle bli möjliga att se för en majoritet av svenska folket. Eller var det alla? Kanske 80 procent?
Det blev fel redan från start.
Ingen lista varken i dag eller senare
Utredningen tillsattes i februari. Myndigheten för radio och tv har haft svårt att enas och det har funnits en otydlighet om vad man egentligen skulle göra.
Nu har i alla fall en rapport kommit och Myndigheten för radio och TV framhåller att det ändå är regeringen som ska fatta ett beslut om det ska införas en särskild evenemangslista. Det har väl egentligen inte någon betvivlat.
I rapporten finns för övrigt inget förslag om vilka evenemang som borde ingå.
I dag finns det ingen sådan här lista och frågan är om någon vill kämpa för att införa en sådan i framtiden.
Hamilton fördömer
Splittringen är total. Där är många frågetecken och det betraktas som svårt, ja, omöjligt att någon gång skapa en överenskommelse.
SVT:s vd Eva Hamilton fördömer förslaget och ställer sig helt frågan till resonemanget.
- Förslaget har ingen effekt för publiken över huvud taget, menar hon.
I utredningen påtalas att evenemang av nationellt intresse ska kunna ses av minst 80 procent av befolkningen. Omvänt betyder det att uppemot 2 miljoner svenskar skulle utestängas.
Ändå i betal-TV-kanaler
Men myndigheten framhåller att betal-TV-abonnemang kan likställas med fri TV eftersom det är en allmänt förekommande finansieringskälla för TV.
- Myndigheten föreslår även att evenemangen ska kunna läggas i betal-tv-kanaler. Det innebär att tittarna måste teckna upp sig på abonnemang för att ta del av till exempel OS.
Ursprungligen skulle listan innebära att allmänheten får tillgång till de största evenemangen. Det som många har uppfattat som det egentliga syftet var att det största skulle kunna följas av de flesta, ja, egentligen alla.
"Då utestängs människor"
- Det är tydligt att myndigheten haft konkurrensperspektivet och inte publiknyttan som främsta fokus. En utveckling där allt mindre idrott sänds i fria kanaler riskerar att leda till lägre intresse för idrott, anser Eva Hamilton.
Hon skriver också i ett pressmeddelande:
”Få saker förenar så mycket som möjligheten att delta i idrott och att heja på samma lag och samma idrottsmän och idrottskvinnor. Hela svenska folket är med och finansierar stora delar av svensk idrott via skattsedeln. Ledare och föräldrar lägger hundratusentals timmar för att träna, skjutsa och på annat sätt stödja ungdomars idrottande. När en liten del av våra ungdomar når sina drömmars mål att tävla i de allra största mästerskapen så utestängs 20 procent av svenska folket från möjligheten att följa tävlingarna i tv”, skriver Eva Hamilton.
Mest lästa just nu
Nyrekryteringar, livebevakning och resultatservice. Expressen investerar nu tungt i att bygga ut sportredaktionen.
– Expressens sportpublik växer snabbt. Vi har potential att bli Sveriges största sportsajt, säger chefredaktör Klas Granström.
Det innebär att han utmanar Sportbladet som betraktas som största mediaaktör inom sport i dag
Tre idrottsförbund står bakom ett gemensamt och unikt projekt. Avsikten är att flera tjejer skska bli coacher
Svensk Simidrott lanserar Elitcoach 2028 – en unik utbildning för att öka antalet kvinnliga elitcoacher i bandy, simning och friidrott.
En av kursens mentorer är Helena Duplantis. Just det, hon om som har dostrat den störste!
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.