Oenighet redan från början

Det var ett uppdrag som egentligen var dömt att misslyckas på förhand. Här är dokumentet som visar hur regeringen och i sin tur kulturdepartementet gav Myndigheten för radio och tv att utreda en s k evenemangslista för TV.
En stab om 50 personer ska jobba som kommentatorer. MTG laddar för OS i Sotji, ett sådant evenemang som svenska folket vill se och som borde bli aktuellt för en så kallade evenemangslista som nu diskuteras. Foto: TT Nyheter


Ett antal av de mest populära evenemangen skulle listas för att de skulle bli möjliga att se för en majoritet av svenska folket. Eller var det alla? Kanske  80 procent?

Det blev fel redan från start.

Ingen lista varken i dag eller senare

Utredningen tillsattes i februari. Myndigheten för radio och tv har haft svårt att enas och det har funnits en otydlighet om vad man egentligen skulle göra.

Nu har i alla fall en rapport kommit och Myndigheten för radio och TV framhåller att det ändå är regeringen som ska fatta ett beslut om det ska införas en särskild evenemangslista. Det har väl egentligen inte någon betvivlat.

I rapporten finns för övrigt inget förslag om vilka evenemang som borde ingå.

I dag finns det ingen sådan här lista och frågan är om någon vill kämpa för att införa en sådan i framtiden.

Hamilton fördömer

Splittringen är total. Där är många frågetecken och det betraktas som svårt, ja, omöjligt att någon gång skapa en överenskommelse.

SVT:s vd Eva Hamilton fördömer förslaget och ställer sig helt frågan till resonemanget.

- Förslaget har ingen effekt för publiken över huvud taget, menar hon.

I utredningen påtalas att evenemang av nationellt intresse ska kunna ses av minst 80 procent av befolkningen. Omvänt betyder det att uppemot 2 miljoner  svenskar skulle utestängas.

Ändå i betal-TV-kanaler

Men myndigheten framhåller att betal-TV-abonnemang kan likställas med fri TV eftersom det är en allmänt förekommande finansieringskälla för TV.

- Myndigheten föreslår även att evenemangen ska kunna läggas i betal-tv-kanaler. Det innebär att tittarna måste teckna upp sig på abonnemang för att ta del av till exempel OS.

Ursprungligen skulle listan innebära att allmänheten får tillgång till de största evenemangen. Det som många har uppfattat som det egentliga syftet var att det största skulle kunna följas av de flesta, ja, egentligen alla.

"Då utestängs människor"

- Det är tydligt att myndigheten haft konkurrensperspektivet och inte publiknyttan som främsta fokus. En utveckling där allt mindre idrott sänds i fria kanaler riskerar att leda till lägre intresse för idrott, anser Eva Hamilton.

Hon skriver också i ett pressmeddelande:

”Få saker förenar så mycket som möjligheten att delta i idrott och att heja på samma lag och samma idrottsmän och idrottskvinnor. Hela svenska folket är med och finansierar stora delar av svensk idrott via skattsedeln. Ledare och föräldrar lägger hundratusentals timmar för att träna, skjutsa och på annat sätt stödja ungdomars idrottande. När en liten del av våra ungdomar når sina drömmars mål att tävla i de allra största mästerskapen så utestängs 20 procent av svenska folket från möjligheten att följa tävlingarna i tv”, skriver Eva Hamilton.

Under 2023-2024 års säsong ökade lönenivån med 21 procent. Vilken yrkesgrupp var så framgångsrik vid förhandlingsbordet?

Rätt svar är ishockeyns SHL-spelare. 

Vad som oroar är att klubbarnas intäkter inte ökade i samma utsträckning som kostnaderna. Posten spelarlöner ökade med 23 miljoner kronor jämfört med 2022-2023 års säsong.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.