De ska bestämma vad vi ska se i TV

Frågan är om du får chansen att se OS och VM i framtiden - utan att betala. Myndigheten för radio och tv föreslår att tio sporthändelser ska prioriteras och erbjudas minst 80 procent av alla svenskar. Slutstriden mellan TV-bolagen är inledd.
Betalkanal eller public service, vad gäller för oss TV-tittare i framtiden? Myndigheten för radio och tv föreslår att tio sporthändelser ska prioriteras och erbjudas alla svenskar.

 

Det är fri-TV mot betal-TV. 6 mars var stoppdag för remisser och kulturdepartementet har nu inlett sammanfattning av de 31 svaren från en rad olika aktörer, men framför allt TV-bolag.

Om någon månad  ska ett utlåtande vara färdigt och därefter överlämnas rapporten till regeringen som ska ta ett beslut om hur de ska förhålla sig till ett eventuellt förslag till en evenemangslista.

Färre tittare vid Sotji-OS

En och en halv miljon färre svenskar såg OS 2014 jämfört med spelen 2010. I en undersökning som nu SVT framhåller vill en majoritet av svenskarna se stora idrottsarrangemang via fri-TV.

Medieföretaget MMS har granskat tittarsiffrorna från OS i Sotji 2014 jämfört med Vancouver OS 2010. Det om något är MTG mot SVT.

MMS´ mätning omfattar andelen 3-99-åringar som såg minst tre minuter (programräckvidd) av någon av OS-sändningarna. 

För Sotji var siffrorna 73,1 procent (i TV3 eller TV10). 

Under förra vinter-OS (SVT) var motsvarande andel 88,9 procent.

I Sotji var det första gången som ett annat bolag än SVT sände ett OS och den debatten kan ju inte ha undgått någon. MTG har också köpt rättigheterna till sommar-OS i Rio de Janeiro 2016.

SOK ser inte behovet 

Det är en kamp mellan MTG och SVT, men totalt har det kommit 31 remissvar.

Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande, skriver:

”En evenemangslista enligt förslaget som utan verkan. Enda anledningen att införa en sådan skulle vara att långsiktigt skydda sig mot överraskande förändringar i IOK:s policy eller i hur TV-bolag tolkar marknaden”.

"Avvisar en lista"

MTG upprepar vad många har konstaterat, ”att sändningarna från OS varit mycket framgångsrika och rönt stor uppskattning hos tittarna. Aldrig tidigare har så höga tittarsiffror uppmätts vid ett OS” och vidare i brevet betonas att det aldrig har sänts så mycket från ett OS”

I remissvaret framhålls att ”Förutsättningarna för att MTG fick förtroendet att sända OS var att vi kunde erbjuda sändningar av hög kvalitet, att vi kunde nå en stor publik och dessutom erbjuda en större bredd i utbudet än tidigare. Genom våra sportkanaler har vi också unika möjligheter att lyfta intresset för olika sporter inför och mellan spelen”. 

Remissvaret avslutas med ”Den enda rimliga slutsatsen av rapporten är att avvisa en evenemangslista. Beroende på utformning skulle en sådan lista antingen bli verkningslös eller innebära en allvarlig inskränkning i konkurrensen”.

Mer tittande vid förra OS

En analys från medieföretaget MMS visar att den idrottsgren som drog flest tittare under OS var längdskidåkning. Herrarnas längdstafett 4x10 km var det event som drog störst TV-publik under hela OS med 2 352 000 tittare. Därefter kom ishockeyfinalen Sverige-Kanada.

I genomsnitt tittade vi i Sverige 214 minuter på TV en genomsnittlig dag under perioden för OS. 

Att jämföra med 215 minuter vid vinter-OS i Vancouver.

Mot den här bakgrunden ska nu regeringen ta ett beslut om en eventuell lista. Myndigheten för radio och tv föreslår att tio sporthändelser, främst OS och fotbolls-VM, bör hamna på evenemangslistan. 

SVT vill utesluta de övriga

Kravet är att de stora idrottshändelserna ska sändas i en kanal som kan ses av minst 80 procent av befolkningen. 95 procent föreslår SVT som i så fall skulle slå ut alla andra bolag, undantaget TV4 och TV6, med automatik.

SVT sätter sitt hopp till en lista och vd Eva Hamilton pekar i sitt remissvar på att ” idrotten tappat en mycket stor del av tittandet jämfört med tidigare OS” och hon skriver också ”77 procent anser att hela befolkningen bör ha möjlighet att se evenemang av nationell betydelse. Till och med i den grupp som betecknar sig som inte alls intresserad av idrott finns en bred majoritet för införandet av lista.”

Hamilton skriver också: ”SVT anser att det finns betydande brister i hur utredningen genomförts . Förslaget utgår från ett ensidigt konkurrensperspektiv och bortser från evenemangslistans ursprungsintention gällande publikperspektivet. Närmare två miljoner svenskar riskerar att stå utan möjlighet att se sändningarna från de aktuella evenemangen. Tidigare sända Vinter OS hade ett betydligt högre publikgenomsnitt än OS i Sotji.”

Thomas Ejderhov

Fakta

Här är alla aktörer som har skickat in remissvar 

Boxer TV-Access AB

C More Entertainment AB 

Eurosport Television AB

FIFA 

Förvaltningsrätten i Stockholm

Göteborgs universitet

Hyresgästföreningen  

Hörselskadades Riksförbund 

Justitiekanslern  

Konkurrensverket  

Konsumentverket  

Marknadsdomstolen  

Modern Times Group  

Post- och telestyrelsen  

SBS Discovery Television AB 

Stockholms tingsrätt  

Stockholms universitet  

Svenska Friidrottsförbundet  

Svenska Fäktförbundet  

Svenska Handikappidrottsförbundet  

Sveriges allmännyttiga bostadsföretag (pdf 192 kB)

Sveriges Konsumenter (pdf 144 kB)

Sveriges Olympiska Kommitté (pdf 74 kB)

Sveriges Television AB (pdf 449 kB)

Sveriges Television AB Remissbilaga 1 (pdf 245 kB)

Sveriges Television AB Remissbilaga 2 (pdf 100 kB)

Synskadades Riksförbund (pdf 574 kB)

TeliaSonera AB (pdf 598 kB)

Tevefolket (pdf 283 kB)

TV4 AB (pdf 271 kB)

Villaägarnas riksförbund (pdf 181 kB)

Nejson (inte verifierad)

tis, 2014-03-11 21:09

1. SVT vs övriga ?

Tänker inte djupgrotta runt i problemet, utan bara konstaterar att det om möjligt nu är ännu mera märkligt, och känns onekligen mycket bakvänt den situation som uppkommit. Lag på att betala TV-avgift till SVT, men inte syns det någon av "nationella angelägenheter på sportområdet" i just SVT då (tänker på OS och kommande Fotbolls VM). Vi skall värna om "nationell fri TV" och slanta upp till TV-avgiften, men får inte se när våra största landslag sportar i de stora evenemangen. Märkligt var namnet, nä evenemangslista eller släpp TV-avgiftsmonopolet och gör SVT till betalkanal, först då kan jag som konsument välja!

Christer Derger (inte verifierad)

fre, 2014-03-14 10:50

2. Lista utan verkan

En evenemangslista är såvitt jag förstår fullständigt meningslös och utan verkan så länge IOK och andra har sin policys. OS erbjuds till det TV bolag som vill och kan betala vad IOK vill ha för tv rättigheterna. Om regeringen beslutar om en lista som passar SVT och de inte vill betala vad rättigheterna kostar så blir det inga sändningar överhuvudtaget. SVT bör lägga ned detta meningslösa "krig" och istället diskutera internt hur licenspengarna ska användas. Vad ska prioriteras. För övrigt var MTG OS sändningar utmärkta. Christer
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.