Lena Adelsohn Liljeroth ryter till

Varken EM-fotboll (3.5 miljarder), Ryder Cup (120 miljoner) eller friidrotts-VM (250 miljoner) får pengar. "Golfarna själva ville inte ens satsa en kopp kaffe om året, varför ska då skattebetalarna gå in", säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth när hon bryter tystnaden och förklarar regeringens ointresse inför stora idrottsevenemang.

Scandinavian Golf Event Management AB möttes av ett iskallt intresse från regeringen när Ryder Cup 2018 på Bro Hof Slott Golf Club fördes på tal.

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth var påläst och menar att inte ens golfarna själva tyckte att det var värd att satsa något och det påverkade beslutet.

Många har tolkat

- Ja, sedan har vi inte för vana att gå in från skattebetalarnas sida med pengar till stora evenemang.

- Vi sa ju också nej till fotbollsförbundet som ville ha bortåt 3,5 miljarder.

Därmed blev det inga 15 miljoner per år under åtta år.

Hon förstår inte heller kritiken mot vad som uttrycktes i regeringsdeklarationen om ett ökad stöd för att Sverige ska få internationella evenemang.

- Att verka för att få hit fler idrottsevenemang behöver ju inte innebära att man låser upp skattebetalarnas pengar. Det är aldrig sagt - men många har valt att tolka det som att vi nu ska öppna kassakistan och satsa där ur, säger Lena Adelsohn Liljeroth till golf.se.

Låg bakom handbolls-VM

Hon betonar också att regeringen årligen anslår allt mera pengar till Idrottslyftet. Det är så pass mycket som 500 miljoner varje år, framhåller hon.

Därtill har VisitSweden, som ska marknadsföra Sverige inför idrotts- och kulturevenemang, fått 50 miljoner extra.

- Vi har på andra sätt gett mer pengar till idrotten och bidragit till att det nu finns ett evenemangscenter som ligger under Riksidrottsförbundet. I någon mening kan man inte bara fylla på med pengar, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

- Däremot har både statsministern, jag själv och flera andra ministrar varit aktiva när det handlar om internationella kontakter, genom brevskrivande och det har bland annan inneburit att vi har fått handbolls-VM 2011. Så det är inte så att ingenting händer, menar hon till golf.se.

Inför uppgiften om att Ryder Cup 2006 på Irland innebar en omsättning på 240 miljoner euro svarar idrottsministern.

- Det där är ett räkneexempel. 

Företag kan satsa betydligt mer

I intervjun i golf.se menar Adelsohn Liljeroth att det finns mycket som sker utan att det behövs skattepengar. Exempelvis en stor konferens i Stockholm i augusti med ett antal tusen hjärtspecialister från hela världen.

Hon nämner också Scandinavian Masters och anser att det finns andra aktörer som har finansiell kraft att göra insatser:

- Nu har ju Nordea gått in som sponsor till Scandinavian Masters och jag tycker att de kan satsa betydligt mer än vad de har gjort tidigare och det är bra så.

Idrottsministern anser att regeringen håller en bestämd linje. Varken EM-fotboll (3.5 miljarder), Ryder Cup (120 miljoner) eller friidrotts-VM (250 miljoner) får pengar.

- Regeringen stödjer svensk idrott med mer pengar än någonsin tidigare men i någon mening får idrotten ta sitt eget ansvar.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2010-04-07 11:40

1. Lena Adelsohn Liljeroth ryter till

Det blir fler rytande från regeringshåll ju närmare valet och regeringsbytet närmar sig. Det är mycket som högern fått om bakfoten bland annat det som framkommer av hennes " ryt " i artikeln. Ifall den nya (troligtvis) vänsterorienterade regeringen kommer att göra bättre ifrån sig gentemot idrotten återstår att se.

Anders Tallgren (inte verifierad)

fre, 2010-04-23 09:32

2. Sverige blir akterseglat med dagens inställning

Det är tråkigt att Sverige har den här inställningen inom ett viktigt ekonomiskt och PR-mässigt område. Svensk idrott är oerhört framgångsrik sett till befolkningsmängden och dessutom en duktig och aktad arrangör i idrottsvärlden. Men dagens konkurrenssituation gör att vi kan glömma stora internationella evenemang med den här synen. Tyvärr går många arrangemang istället till länder med klart tvivelaktiga politiska system där stora offentliga medel satsas. Men också i Europa ser man stora skillnader där länder som Italien och Spanien satsar hårt på evenemang med hjälp av offentliga medel. På inomhus-EM i friidrott i Turin 2009 var exempelvis staden, provinsen, regionen och staten alla viktiga partners till tävlingen. Det är inte alltid enbart en fråga om kontantstöd men arenasatsningar, hjälp med marknadsföring och offentliga garantier är nödvändigt om Sverige framdeles ska stå som värd för stora internationella tävlingar/mästerskap. Detta ger samtidigt oerhört mycket tillbaka inom besöksnäringen och positiv PR för vårt land och vår idrottsrörelse.

Robert (inte verifierad)

tors, 2010-12-02 11:54

3. Var finns logiken och trovärdigheten?

Jag tycker det vore en dröm som går i uppfyllelse om Sverige kunde arrangera ett OS. Jag ser dock inte logiken när regeringen satsar 50 miljoner extra till visitSweden för att marknadsföra Sverige inför idrottsevenemang och 500 miljoner till det odefinierade och relativt kravlösa Idrottslyftet, men är inte beredd att satsa de pengar som krävs för den svenska OS-truppens förberedelser och deltagande vid Olympiska spel! Dessa uppgår till ca 40 msek per år. Det är väl det främsta sättet att marknadsföra svensk olympisk idrott och samtidigt verka någorlunda trovärdig när man uttalar sig om att Sverige ska söka OS. Sluta med populistiska utspel, det blir bara genant och gjuter falska förhoppningar i redan OS-stukade och magsjuka Jämtar.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen