Svemo skissar på en hemlig plan

Många av landets speedwayklubbar har en illa skött ekonomi, mest beroende på höga förarlöner. Bertil Bergström från Svemos styrelse anser att nu måste det bli en generell skärpning. Därför skissar Svemo på en hemlig åtgärdsplan.

De klarar sig, en efter en. Senaste exemplet är Västervik vars skulder föreföll oöverkomliga, men nu har en räddningsplan gett bättre förutsättningar.

Därmed tycks även Västervik få behålla sin elitserielicens, precis som många andra föreningar.

"Här har ni notan"

Men Bertil Bergström i Svemo kan inte stilltigande följa vad som händer och ideligen upprepas. Han är kritisk mot speedwayklubbarna och hur deras ekonomier sköts.

- Det är dags för herrarna i respektive elitserieklubb och börja fundera på hur mans ska sköta sin ekonomi, säger Bergström till Radiosporten.

- Man har sportchefer och lagledare som går ut och värvar ett lag och sen så går man med notan till styrelsen och säger att nu har jag värvat ett bra lag, nu måste ni vara nöjda och här har ni notan. Då får i vissa fall inte styrelsen ihop till den där notan.

Förarlöner raserar ekonomin

Det är förarnas löner som förstör. Klubbarna hetsas mot varandra i strävan att få slagkraftiga lag,

Bergström kritiserar också förarna:

- Jag får ju underhandsinformation om hur man gör med priserna och det är ju astronomiska summor. Man tror ju att dom inte är riktigt mornade, säger han ärligt i radiointervjun.

Han inser att konkurrensen driver upp lönerna.

"Blir stämplad som idiot"

- Jag är också för att förarna i världseliten ska ha bra betalt, men förutsättningen nummer ett är att pengarna finns. Men det här har man ju hållit på med länge och jag har varnat för det. Men det är ju ingen som lyssnar. Man blir ju stämplad som en idiot.

I Motala är det en tålamodsprövande väntan till den 28 september då kommunstyrelsen sammanträder och ska ja eller nej till Piraternas begäran om ett lån på 3 miljoner kronor.

Klubben har i dag kortfristiga skulder på drygt 2 miljoner kronor och ett nej från kommunen törs Johan Thuresson, ordförande i Piraterna Speedway AB, knappt föreställa sig.
- Verksamheten kan vara hotad i så fall.

Skissar på en hemlig plan

Västervik, Motala, Hagfors, Göteborg, Eskilstuna, Avesta – det saknas pengar lite varstans. Ideligen kommer de här larmrapporterna. Nu vill man från Svenska motorcykelförbundets högsta ledning agera.

- Skutorna kan inte lappas längre. Ett nytt fartyg ska byggas till säsongen 2012. Just nu är vi väldigt frustrerade över situationen, säger Svemos generalsekreterare Per Westling till DN.

- Vi har redan agerat från förbundet. Det nya TV-avtalet gav oss möjligheter och nu ska allt ses över, från förarkontrakt och uppåt. Vi har skrivit avtal med några konsulter och det vi hoppas kunna genomföra omfattar även internationella förändringar, säger Per Westling.

- Exakt vad vi kommer att göra vill jag inte berätta än men det handlar mer om att jobba med utgifterna som klubbarna har än inkomstsidan, det är lättare. Konsulterna kommer att hålla täta kontakter med klubbarna, fortsätter han.

De senaste uppgifterna tyder på att det kan bli en begränsning av antal lag i elitserien. Ett förslag som diskuteras flitigt är att åtta lag är lämpligt med tanke på både det sportsliga och ekonomiska.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.