Svemo skissar på en hemlig plan

Många av landets speedwayklubbar har en illa skött ekonomi, mest beroende på höga förarlöner. Bertil Bergström från Svemos styrelse anser att nu måste det bli en generell skärpning. Därför skissar Svemo på en hemlig åtgärdsplan.

De klarar sig, en efter en. Senaste exemplet är Västervik vars skulder föreföll oöverkomliga, men nu har en räddningsplan gett bättre förutsättningar.

Därmed tycks även Västervik få behålla sin elitserielicens, precis som många andra föreningar.

"Här har ni notan"

Men Bertil Bergström i Svemo kan inte stilltigande följa vad som händer och ideligen upprepas. Han är kritisk mot speedwayklubbarna och hur deras ekonomier sköts.

- Det är dags för herrarna i respektive elitserieklubb och börja fundera på hur mans ska sköta sin ekonomi, säger Bergström till Radiosporten.

- Man har sportchefer och lagledare som går ut och värvar ett lag och sen så går man med notan till styrelsen och säger att nu har jag värvat ett bra lag, nu måste ni vara nöjda och här har ni notan. Då får i vissa fall inte styrelsen ihop till den där notan.

Förarlöner raserar ekonomin

Det är förarnas löner som förstör. Klubbarna hetsas mot varandra i strävan att få slagkraftiga lag,

Bergström kritiserar också förarna:

- Jag får ju underhandsinformation om hur man gör med priserna och det är ju astronomiska summor. Man tror ju att dom inte är riktigt mornade, säger han ärligt i radiointervjun.

Han inser att konkurrensen driver upp lönerna.

"Blir stämplad som idiot"

- Jag är också för att förarna i världseliten ska ha bra betalt, men förutsättningen nummer ett är att pengarna finns. Men det här har man ju hållit på med länge och jag har varnat för det. Men det är ju ingen som lyssnar. Man blir ju stämplad som en idiot.

I Motala är det en tålamodsprövande väntan till den 28 september då kommunstyrelsen sammanträder och ska ja eller nej till Piraternas begäran om ett lån på 3 miljoner kronor.

Klubben har i dag kortfristiga skulder på drygt 2 miljoner kronor och ett nej från kommunen törs Johan Thuresson, ordförande i Piraterna Speedway AB, knappt föreställa sig.
- Verksamheten kan vara hotad i så fall.

Skissar på en hemlig plan

Västervik, Motala, Hagfors, Göteborg, Eskilstuna, Avesta – det saknas pengar lite varstans. Ideligen kommer de här larmrapporterna. Nu vill man från Svenska motorcykelförbundets högsta ledning agera.

- Skutorna kan inte lappas längre. Ett nytt fartyg ska byggas till säsongen 2012. Just nu är vi väldigt frustrerade över situationen, säger Svemos generalsekreterare Per Westling till DN.

- Vi har redan agerat från förbundet. Det nya TV-avtalet gav oss möjligheter och nu ska allt ses över, från förarkontrakt och uppåt. Vi har skrivit avtal med några konsulter och det vi hoppas kunna genomföra omfattar även internationella förändringar, säger Per Westling.

- Exakt vad vi kommer att göra vill jag inte berätta än men det handlar mer om att jobba med utgifterna som klubbarna har än inkomstsidan, det är lättare. Konsulterna kommer att hålla täta kontakter med klubbarna, fortsätter han.

De senaste uppgifterna tyder på att det kan bli en begränsning av antal lag i elitserien. Ett förslag som diskuteras flitigt är att åtta lag är lämpligt med tanke på både det sportsliga och ekonomiska.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.