Svemo skissar på en hemlig plan

Många av landets speedwayklubbar har en illa skött ekonomi, mest beroende på höga förarlöner. Bertil Bergström från Svemos styrelse anser att nu måste det bli en generell skärpning. Därför skissar Svemo på en hemlig åtgärdsplan.

De klarar sig, en efter en. Senaste exemplet är Västervik vars skulder föreföll oöverkomliga, men nu har en räddningsplan gett bättre förutsättningar.

Därmed tycks även Västervik få behålla sin elitserielicens, precis som många andra föreningar.

"Här har ni notan"

Men Bertil Bergström i Svemo kan inte stilltigande följa vad som händer och ideligen upprepas. Han är kritisk mot speedwayklubbarna och hur deras ekonomier sköts.

- Det är dags för herrarna i respektive elitserieklubb och börja fundera på hur mans ska sköta sin ekonomi, säger Bergström till Radiosporten.

- Man har sportchefer och lagledare som går ut och värvar ett lag och sen så går man med notan till styrelsen och säger att nu har jag värvat ett bra lag, nu måste ni vara nöjda och här har ni notan. Då får i vissa fall inte styrelsen ihop till den där notan.

Förarlöner raserar ekonomin

Det är förarnas löner som förstör. Klubbarna hetsas mot varandra i strävan att få slagkraftiga lag,

Bergström kritiserar också förarna:

- Jag får ju underhandsinformation om hur man gör med priserna och det är ju astronomiska summor. Man tror ju att dom inte är riktigt mornade, säger han ärligt i radiointervjun.

Han inser att konkurrensen driver upp lönerna.

"Blir stämplad som idiot"

- Jag är också för att förarna i världseliten ska ha bra betalt, men förutsättningen nummer ett är att pengarna finns. Men det här har man ju hållit på med länge och jag har varnat för det. Men det är ju ingen som lyssnar. Man blir ju stämplad som en idiot.

I Motala är det en tålamodsprövande väntan till den 28 september då kommunstyrelsen sammanträder och ska ja eller nej till Piraternas begäran om ett lån på 3 miljoner kronor.

Klubben har i dag kortfristiga skulder på drygt 2 miljoner kronor och ett nej från kommunen törs Johan Thuresson, ordförande i Piraterna Speedway AB, knappt föreställa sig.
- Verksamheten kan vara hotad i så fall.

Skissar på en hemlig plan

Västervik, Motala, Hagfors, Göteborg, Eskilstuna, Avesta – det saknas pengar lite varstans. Ideligen kommer de här larmrapporterna. Nu vill man från Svenska motorcykelförbundets högsta ledning agera.

- Skutorna kan inte lappas längre. Ett nytt fartyg ska byggas till säsongen 2012. Just nu är vi väldigt frustrerade över situationen, säger Svemos generalsekreterare Per Westling till DN.

- Vi har redan agerat från förbundet. Det nya TV-avtalet gav oss möjligheter och nu ska allt ses över, från förarkontrakt och uppåt. Vi har skrivit avtal med några konsulter och det vi hoppas kunna genomföra omfattar även internationella förändringar, säger Per Westling.

- Exakt vad vi kommer att göra vill jag inte berätta än men det handlar mer om att jobba med utgifterna som klubbarna har än inkomstsidan, det är lättare. Konsulterna kommer att hålla täta kontakter med klubbarna, fortsätter han.

De senaste uppgifterna tyder på att det kan bli en begränsning av antal lag i elitserien. Ett förslag som diskuteras flitigt är att åtta lag är lämpligt med tanke på både det sportsliga och ekonomiska.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.