Nicklas Bäckström bakom hotellsatsning

Hockeystjärnan Nicklas Bäckström ska nu få ränta på sina intjänade NHL-miljoner. I sitt nya fastighetsbolag, NickBack Invest AB, blir han stor delägare när klassiska Engeltofta köps för att bli hotell- och konferenscenter.

- Vi har fått det här erbjudandet och ska gå vidare med det när vi kommer tillbaka till Sverige. Engeltofta är ett fint och anrikt ställe och kan man göra något bra av det är det jättekul, säger Anders Bäckström, Nicklas pappa, och den som leder affärsverksamheten där hockeymiljonerna investeras.

Nicklas eget familjebolag

Anders Bäckström har rollen som ordförande i NickBack Invest och semestrar för närvarande i Florida.

NickBack Invest AB bildades för halvår sedan och har tidigare köpt och helrenoverat ett bostadshus mitt i Gävle.

Engeltofta är en välkänd anläggning utanför Gävle. Grosshandlare Bengt Gustaf Kronberg och hans fru lät bygga fastigheten 1882 som representationsbostad och sommarnöje.

Ny ägarkonstellation

Sedermera blev det både restaurang och pensionat här. Från 1945 till 1980 var det också semesterhem för många inom SKF-koncernen.

Kommunen kom sedan att bli ägare fram till 2007 när privata intressen tog över. Nu genomförs en ny affär med sikte på att etablera en stor och exklusiv hotell- och konferensanläggning.

Mats Söderström, vd i BrynäsBo som är ett nytt fastighetsbolag i Gävle, har bildat en ägarkonstellation där Nicklas Bäckströms NickBack Invest AB har 40 procent.

- Affären blir klar inom kort, bekräftar Mats Söderström för Arbetarbladet.

Investerar 70 miljoner

Huvudfastigheten och de övriga byggnaderna ska genomgå en totalrenovering både exteriört och interiört och för att bli toppmodern krävs uppemot 70 miljoner kronor i investeringar.

- Den första etappen handlar om summor kring 60–70 miljoner kronor. Men det planeras för mycket mera senare. Det handlar om att utveckla hela området. Engeltofta ska bli en anläggning av yppersta klass, säger Söderström till Arbetarbladet.

- Engeltofta ska ingå i Gävles turiststrategi och öppna staden mot havet. Det finns massor att göra, bara fantasin sätter gränser.

Han byggde lyxhus

Tidigare har Nicklas Bäckström investerat delar av sin hockeylön i ett exklusivt hus vid havet utanför Gävle. Huvudbyggnaden om 500 kvm har filmrum, eget gym, panoramafönster mot vattnet och två lägre byggnader utgör flyglar. Mellan dessa ligger en tio meter lång pool. Byggkostnaden var beräknad till 13 miljoner kronor.

26-åringen skrev i maj 2007 på ett kontrakt med NHL- klubben Washington Capitals, som innebar att han fick den högsta lönen en rookie i NHL då kunde få, värt 7,2 miljoner dollar. I maj i fjol kom han överens med klubben om ett nytt kontrakt, nu över tio år, som ger honom 520 miljoner kronor.

- Det känns lite overkligt. Det är väldigt mycket pengar, men det råkar vara så i det här jobbet. Jag känner likadant med lönen, det är skönt att ha tryggheten och inte behöva tänka på den ekonomiska biten mer, sa Nicklas Bäckström efter undertecknandet.

Han har också startat en stiftelse, ”Gefle sports and future foundation” tillsammans med Ove Molin och Anders ”Masken” Carlsson. 

De har bl a skänkt 100 000 kr till barnkliniken på Gävle sjukhus. Pengar som utgjorde överskottet från en välgörenhetstävling i golf.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu har beskedet kommit. Riksidrottsförbundet tilldelas 200 miljoner för att idrotten ska nå ungdomar via förbättrade idrottsanläggningar och samtidigt ska pengarna användas till att stärka fritidskortets introduktion.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.