Nicklas Bäckström bakom hotellsatsning

Hockeystjärnan Nicklas Bäckström ska nu få ränta på sina intjänade NHL-miljoner. I sitt nya fastighetsbolag, NickBack Invest AB, blir han stor delägare när klassiska Engeltofta köps för att bli hotell- och konferenscenter.

- Vi har fått det här erbjudandet och ska gå vidare med det när vi kommer tillbaka till Sverige. Engeltofta är ett fint och anrikt ställe och kan man göra något bra av det är det jättekul, säger Anders Bäckström, Nicklas pappa, och den som leder affärsverksamheten där hockeymiljonerna investeras.

Nicklas eget familjebolag

Anders Bäckström har rollen som ordförande i NickBack Invest och semestrar för närvarande i Florida.

NickBack Invest AB bildades för halvår sedan och har tidigare köpt och helrenoverat ett bostadshus mitt i Gävle.

Engeltofta är en välkänd anläggning utanför Gävle. Grosshandlare Bengt Gustaf Kronberg och hans fru lät bygga fastigheten 1882 som representationsbostad och sommarnöje.

Ny ägarkonstellation

Sedermera blev det både restaurang och pensionat här. Från 1945 till 1980 var det också semesterhem för många inom SKF-koncernen.

Kommunen kom sedan att bli ägare fram till 2007 när privata intressen tog över. Nu genomförs en ny affär med sikte på att etablera en stor och exklusiv hotell- och konferensanläggning.

Mats Söderström, vd i BrynäsBo som är ett nytt fastighetsbolag i Gävle, har bildat en ägarkonstellation där Nicklas Bäckströms NickBack Invest AB har 40 procent.

- Affären blir klar inom kort, bekräftar Mats Söderström för Arbetarbladet.

Investerar 70 miljoner

Huvudfastigheten och de övriga byggnaderna ska genomgå en totalrenovering både exteriört och interiört och för att bli toppmodern krävs uppemot 70 miljoner kronor i investeringar.

- Den första etappen handlar om summor kring 60–70 miljoner kronor. Men det planeras för mycket mera senare. Det handlar om att utveckla hela området. Engeltofta ska bli en anläggning av yppersta klass, säger Söderström till Arbetarbladet.

- Engeltofta ska ingå i Gävles turiststrategi och öppna staden mot havet. Det finns massor att göra, bara fantasin sätter gränser.

Han byggde lyxhus

Tidigare har Nicklas Bäckström investerat delar av sin hockeylön i ett exklusivt hus vid havet utanför Gävle. Huvudbyggnaden om 500 kvm har filmrum, eget gym, panoramafönster mot vattnet och två lägre byggnader utgör flyglar. Mellan dessa ligger en tio meter lång pool. Byggkostnaden var beräknad till 13 miljoner kronor.

26-åringen skrev i maj 2007 på ett kontrakt med NHL- klubben Washington Capitals, som innebar att han fick den högsta lönen en rookie i NHL då kunde få, värt 7,2 miljoner dollar. I maj i fjol kom han överens med klubben om ett nytt kontrakt, nu över tio år, som ger honom 520 miljoner kronor.

- Det känns lite overkligt. Det är väldigt mycket pengar, men det råkar vara så i det här jobbet. Jag känner likadant med lönen, det är skönt att ha tryggheten och inte behöva tänka på den ekonomiska biten mer, sa Nicklas Bäckström efter undertecknandet.

Han har också startat en stiftelse, ”Gefle sports and future foundation” tillsammans med Ove Molin och Anders ”Masken” Carlsson. 

De har bl a skänkt 100 000 kr till barnkliniken på Gävle sjukhus. Pengar som utgjorde överskottet från en välgörenhetstävling i golf.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.