Svensk idrott kostar 9 miljarder

Nu är det bevisat igen. Idrotten får årligen nära 2 miljarder kronor i statligt stöd. Därtill bidrar kommunerna med ca 1 miljard och värdet av anläggningssubventioner är ungefär 4 miljarder kronor. Omvända siffror är – 20 miljarder!

Notan för att driva svensk idrott skulle alltså vara cirka 7 miljarder utan att det är beloppet som gäller på sista raden. Inte minst sponsring får summan att öka ytterligare. Här är uppgifterna skiftande, men många vill göra gällande att idrottssponsringen uppgår till närmare 2 miljarder årligen.

Därmed rör det sig om cirka 9 miljarder totalt.

Idrottsministern fick se alla siffror

Idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth fick på onsdagen ta del av en unik studie gjord av Centrum för idrottsforskning (CIF) som har studerat hur framför allt de statliga medlen kommer till nytta. I granskningen har CIF mätt effekterna av ekonomi, aktiviteter, skador och jämställdheten inom idrotten.

I CIF:s uppdrag ingick också att rapportera om ungdomsidrotten ur ett perspektiv via Barnkonventionen.

Att idrotten årligen får uppemot 2 miljarder i statligt stöd är konstaterat sedan tidigare. Enligt den här rapporten ska en mera exakt summa vara 1 855 miljarder kronor under 2010.

En minskning jämflört med tidigare

Det är en minskning jämfört med åren dessförinnan. 1929 miljoner gällde 2009 och 1 982 för 2008. 1 802 miljoner för 2007 bör också framhållas. Dessförinnan låg beloppen på runt 1,5 miljard eller lägre.

Staten ger och tar, om man tittar omvänt och ser hur mycket idrotten bidrar med.

Det ideella ledarskapet beräknas omfatta 600 000 ledare och med en ersättning motsvarande en fritidsledarlön skulle det kosta, inklusive sociala avgifter, uppemot 20 miljarder per år.

20 miljarder, det är en aktningsvärd summa.

Och vad bidrar då idrotten med?

Det ska ställas mot statens 1,8 miljarder, därtill kommunernas stöd till föreningarna om ca 1 miljard, och värdet av anläggningssubventionerna som beräknas till ca 4 miljarder kronor.

- Visst är 1,8 miljarder en stor summa. Men staten får utan tvekan väldigt mycket för sina pengar. Idrotten är enormt stor och har över 3,3 miljoner medlemmar, understryker Johan R Norberg, utredare vid CIF.

Svensk idrott handlar om de rika och de fattiga.

Fotbollen överlägset störst

Beroendet av statligt och kommunalt stöd är mycket stort på sina håll medan andra klarar sig bra på egen hand. Johan Norberg har för första gången jämfört förbundens omsättning med deras totala statsbidrag för att se beroendet.

= Fotbollen är störst i alla avseenden och får 33 miljoner årligen.

= Bara Allsvenskan omsätter över en miljard årligen.

= Och notera, ishockeyn ligger långt efter, med 15,9 miljoner.

= Näst fotbollen har skidor störst bidrag, 13,5 miljoner.

= Därpå följer golf med 8,8 miljoner, ridsport 16,8 och friidrott 16,5.

= Fotbollens 33 miljoner är dubbelt så mycket som både ridsporten och friidrotten.

Korpens särställning upphör?

Korpen ingår inte i studien. Här gäller ett betydligt högre sk basbidrag (RF:s generella stöd till sina SF) än de andra i en jämförelse av antalet aktiva medlemmar.

Den här ordningen instiftades redan i mitten av 1970-talet som ett villkor för att Korpen skulle gå in i RF-komplexet.

- Just Korpens anslag har dessutom varit föremål för en del diskussion under senare år i samband med att RF sett över sina bidragsprinciper, säger Johan R Norberg.

- Jag har inte detaljstuderat effekterna för Korpen med det nya SF-stödet  som beslutades vid stämman i maj, men jag misstänker att det kommer att leda till att förbundet åtminstone på sikt mister sin särställning. Men det är bara en gissning i dagsläget.

Golf tredje störst, egentligen

Johan R Norberg tycker att golfen har en speciell situation.

- Sett i antalet medlemmar så är man tredje största förbundet. Men studerar man LOK-stödet som ett mått på ungdomsaktiviteten kommer golfen inte ens in bland de tio största.

Sporten har helt enkelt har många vuxna medlemmar, vilket delvis förklarar att man inte har mer i SF-stöd.

Skulle bli ett hot för flera sporter

- En annan förklaring är att nuvarande bidragsmodell varit rätt statisk. För golfen har det inneburit att man vuxit snabbt på kort tid - men att SF-stödet inte hunnit med.

Johan R Norberg framhåller att mycket av statens stöd redan fördelas med utgångspunkt i förbundens barn- och ungdomsverksamhet. Tydliga exempel är LOK-stödet och Idrottslyftet.

- Men det är samtidigt allt för lätt att hävda att allt stöd skulle baseras på barn- och ungdomsidrotten. Staten har ju även andra idrottspolitiska mål, exempelvis att främja elitidrott. Dessutom finns det idrotter som skulle drabbas mycket hårt om allt fördelades med utgångspunkt i barn- och ungdomsidrottens omfattning, t ex akademisk idrott, flygsport, delar av motorsporten osv, betonar Norberg.

Anders Hammarström (inte verifierad)

tors, 2011-06-16 09:52

1. Statligt stöd

Artikeln ger en felaktig bild av stadsbidragen. Den utgår från den totala omsättningen, vilket i sammanhanget är ointressant. Det intressant är fördelningen av stadsbidragen. Det förbund som näst efter fotbollen får mest i statligt bidrag är Korpen med 29,6 miljoner. Detta nämns inte alls, och man kan ju fråga sig hur detta gynnar ungdomsidrotten? Sett till antalet utövare och omsättning så tillhör golfen ett av de förbund som får minst i stadsbidrag (8,8 miljoner), men det är väl inget annat att vänta med den konservativa inställning som fortfarande finns kring golf. Fördelningen av stadsbidragen borde göras om helt och hållet med hänsyn tagen främst till hur man bäst kan gynna förbund som har en stor aktivitet bland barn och ungdomar i sina föreningar. Det är ju här bidragen gör mest nytta. Alltså borde Korpen inte få särskilt mycket, men det ligger säkert politik i detta. Det kanske var ett krav från Korpen när de skulle ingå i RF att få höga stadsbidrag.

Per Åke Evén (inte verifierad)

tors, 2011-06-16 23:24

2. Svensk idrott kostar 9 miljarder .....

Dessa siffror berör enbart statens och kommunernas kostnadsuppskattningar. Mer relevant är att tala omnettokostnaderna om man tar hänsyn till av idrotten inbetalda skatter, moms, arbetsgivaravgifter och anställd personals skatter. Det talas inte heller om av idrotten betalda avgifter till speciellt kommunerna för användningen av de kommunala anlägningarna. I Täby betalar de större idrottsföreningarna netto till kommunen!

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

fre, 2011-06-17 12:50

3. Korpens särställning är osund!

Korpens särställning är osund! Deras bidrag bestämdes vid inträdet i RF och skulle per definition inte vara lägre än något annat förbund. När det gäller egenfinansiering (dvs sponsorpengar) tillhör dom de sämsta i klassen. Oaktat detta så gick Korpen in som sponsor (köpte nummerlappsreklamen)i UngdomsVasan och hade mage att säga att det var ett av Korpens arrangemang. Om jag förstår det hela rätt så använde man staliga (RF) medel för att köpa in sig i ett arrangemang som anordnades av ett annat SF:s föreningar.Korpen bör syssla med det som dom en gång bildades för... (korporationsidrott). Inte parasitera på andra idrotter.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.