Rekord i spelarförsäljningar

Aldrig har spelarkarusellen i Sverige och utomlands snurrat med sådan fart. Nu är transferfönstret stängt. Klubbarna i Premier League har köpt och sålt för ungefär 485 miljoner pund och i Sverige har flera klubbar räddat sin verksamhet via mångmiljonaffärer.

Analytiker vid revisionsbyrån Deloitte har för BBC samlat fakta runt de internationella övergångarna. Omsättningen totalt är 33 procent högre än i fjol. De fyra engelska toppklubbarna Manchester Unitted, Manchester City, Arsenal och Chelsea har var och en köpt spelare för en halv miljard. Men allra värst var Paris SG som har satsat 700 miljoner kronor.

Nya ägarna, Qatar Sports Investments som köpte 70 procent av klubben från Colony Capital för 50 miljoner euro, skyr inga medel och inte mindre än åtta namnkunniga spelare har värvats.

Som grädde på moset i toppfotbollen framkom i går att Manchester United rapporterar rekord i  rörelseresultatet och har ökat omsättningen med över 100 miljoner pund.

Rekordsponsring

United passerar 300 miljoner pund i omsättning för första gången och mycket beror på nya utländska sponsoravtal. Ändå inte ingår det nya avtalet med DHL som gäller 10 miljoner pund bara för att få ha loggan på träningskläderna.

Men kritikerna  pekar ändå på klubbens årliga ränteinbetalningar om 45 miljoner.

Det kan betraktas som en galen fotbollsvärlden, men här hemma har det också varit händelsderikt med många affärer.

Ekonomin säkrad

Helsingborg, AIK och Malmö FF har sålt i en sådan omfattning att ekonomin är säkrad, om än på bekostnad av kvalitén i respektive klubb.

Men verksamheten är räddad och det känns tryggare att gå vidare och försöka hitta nya talanger för ansvariga ledare.

I AIK där man har ätit på brödkanterna i några år har Tetteh och Mohamed Banguras varit två sällsynt lyckade affärer.

Mohamed kom från IFK Värnamo i juli i fjol för 250 000 kronor och när Tetteh flyttade från Köpings FF några veckor senare betalade AIK 60 000 kronor.

I dag är båda sålda och AIK cirka 50 miljoner rikare! Och säkerligen finns det klausuler om procent vid en vidareförsäljning.

Nog påverkas resultatet...

- Jag vill inte kommentera några summor. Men affären kommer påverka AIK:s resultat på ett stort sätt, säger Johan Strömberg, ordförande i AIK Fotboll.

Jo, jo…

AIK kammar hem 50 miljoner, Helsingborg nära 100 miljoner.

Rasmus Jönsson var den fjärde spelaren som HIF tappar på en månad.

För 25 miljoner såldes han till tyska Wolfsburg. Tidigt i våras flyttade Joel Ekstrand till Italien och sedan dess har också Alexander Gerndt och Marcus Nilsson begett sig till Holland.

Fyra tongivande spelare, men å andra sidan nära 100 miljoner brutto på kontot. Samma HIF som bara för några år sedan bad kommunen om hjälp för att överleva och så sent som i januari hade 600 000 kronor i eget kapital.

25 miljoner till Häcken

Häcken har också kunnat bokföra två försäljningar av rang.

Mathias Ranégie övergång från från BK Häcken till Malmö FF är troligen landets dyraste övergångar genom tiderna. Bedömare tror att MFF fick betala 12 miljoner kronor.

- Vi fick en bra summa och det krävdes för att det skulle bli en affär, säger Hisingsklubbens sportchef Sonny Karlsson utan att vilja gå in på siffror.

Samtidigt tappar Häcken även John Chibuike till Rosenborg. Runt 25 miljoner får Häcken in på de här två affärerna.

Nya riskkapitalbolaget

I Malmö har det varit rull på pengarna de senaste månaderna. Några spelare har flyttat, kvalet till Champions League och matchen mot Milan satte fart på omsättningen och nu tillkom investeringen av Mathias Ranégie.

Det nya riskkapitalbolaget Euro Football Invest stöder MFF när affärerna är många och snabbt kapital måste fram. Minns bokslutet från 2010 som slutade med ett minus på 33 miljoner.

- Det finns ett 15-tal investerare i bolaget som fått in över 20 miljoner kronor. Det finns resurser kvar även efter köpet av Ranégie. De ska vi använda till andra nyförvärv men också till att förlänga avtal, säger MFF:s vd Per Nilsson till Sportbladet.

Fakta

Sommarens största allsvenska affärer

Alexander Gerndt
Från Helsingborg till Utrecht (Holland)
Pris: 33 miljoner kronor.

Teteh Bangura
Från AIK till Bursaspor (Turkiet).
Pris: 25 miljoner kronor (som väntas bli 10 miljoner till på grund av klausuler).

Mohamed Bangura
Från AIK till Celtic (Skottland).
Pris: 25 miljoner kronor.

Rasmus Jönsson
Från Helsingborg till Wolfsburg (Tyskland).
Pris: 25 miljoner kronor.

Johan Mårtensson
Från Gais till Utrecht (Holland).
Pris: 15 miljoner kronor.

John Chibuike
Från BK Häcken till Rosenborg (Norge).
Pris: 15 miljoner kronor.

Mathias Ranégie
Från BK Häcken till Malmö FF.
Pris: 12 miljoner kronor.

Marcus Nilsson
Från Helsingborg till Utrecht (Holland)
Pris: 10 miljoner kronor.

Michael Almebäck
Från Örebro SK till Club Brygge (Belgien).
Pris: 5 miljoner kronor.

Guillermo Molins
Från Malmö FF till Anderlecht.
Pris: 5 miljoner kronor.

Källa: Sport-Expressen


Dyraste övergångarna i allsvenskan

Mathias Ranégie - 12 miljoner
(BK Häcken till Malmö FF)

Alexander Gerndt – 6 miljoner
(Gefle till Helsingborg 2010)

Niklas Skoog – 8 miljoner
(Örebro till Malmö 2001)

Robert Andersson – 8 miljoner
(Halmstad till Göteborg 1997)

Amadou  Jawo – 9 miljoner
(Gefle till Elfsborg 2009)

Johan Oremo – 9 miljoner
(Gefle till Djurgården 2008)

Alfonso Alves – 12 miljoner
(Örgryte till Malmö 2003)

Kim Källström – 15 miljoner
(Häcken till Djurgården 2002)

Källa: Sportbladet

Efter två mål och sex assist på 32 matcher var SHL-laget Rögles tålamod slut med tidigare NHL-spelaren Jakob Peterson, 25 år. 

 Han värvades in som förste center, och som ersättare för Rodrigo Abols som sent in i säsongen försvann till Philadelphia Flyers.  

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Den 9 maj är det premiär för hockey-VM i Sverige och Danmark. Tre Kronor inleder turneringen just den dagen mot  Slovakien samma dag.  Räkna med mycket folk på läktarna. Intresset är stort och redan nu är 150 000 biljetter sålda till matcherna i Stockholm.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv.  Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.

– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.