Rekord i spelarförsäljningar

Aldrig har spelarkarusellen i Sverige och utomlands snurrat med sådan fart. Nu är transferfönstret stängt. Klubbarna i Premier League har köpt och sålt för ungefär 485 miljoner pund och i Sverige har flera klubbar räddat sin verksamhet via mångmiljonaffärer.

Analytiker vid revisionsbyrån Deloitte har för BBC samlat fakta runt de internationella övergångarna. Omsättningen totalt är 33 procent högre än i fjol. De fyra engelska toppklubbarna Manchester Unitted, Manchester City, Arsenal och Chelsea har var och en köpt spelare för en halv miljard. Men allra värst var Paris SG som har satsat 700 miljoner kronor.

Nya ägarna, Qatar Sports Investments som köpte 70 procent av klubben från Colony Capital för 50 miljoner euro, skyr inga medel och inte mindre än åtta namnkunniga spelare har värvats.

Som grädde på moset i toppfotbollen framkom i går att Manchester United rapporterar rekord i  rörelseresultatet och har ökat omsättningen med över 100 miljoner pund.

Rekordsponsring

United passerar 300 miljoner pund i omsättning för första gången och mycket beror på nya utländska sponsoravtal. Ändå inte ingår det nya avtalet med DHL som gäller 10 miljoner pund bara för att få ha loggan på träningskläderna.

Men kritikerna  pekar ändå på klubbens årliga ränteinbetalningar om 45 miljoner.

Det kan betraktas som en galen fotbollsvärlden, men här hemma har det också varit händelsderikt med många affärer.

Ekonomin säkrad

Helsingborg, AIK och Malmö FF har sålt i en sådan omfattning att ekonomin är säkrad, om än på bekostnad av kvalitén i respektive klubb.

Men verksamheten är räddad och det känns tryggare att gå vidare och försöka hitta nya talanger för ansvariga ledare.

I AIK där man har ätit på brödkanterna i några år har Tetteh och Mohamed Banguras varit två sällsynt lyckade affärer.

Mohamed kom från IFK Värnamo i juli i fjol för 250 000 kronor och när Tetteh flyttade från Köpings FF några veckor senare betalade AIK 60 000 kronor.

I dag är båda sålda och AIK cirka 50 miljoner rikare! Och säkerligen finns det klausuler om procent vid en vidareförsäljning.

Nog påverkas resultatet...

- Jag vill inte kommentera några summor. Men affären kommer påverka AIK:s resultat på ett stort sätt, säger Johan Strömberg, ordförande i AIK Fotboll.

Jo, jo…

AIK kammar hem 50 miljoner, Helsingborg nära 100 miljoner.

Rasmus Jönsson var den fjärde spelaren som HIF tappar på en månad.

För 25 miljoner såldes han till tyska Wolfsburg. Tidigt i våras flyttade Joel Ekstrand till Italien och sedan dess har också Alexander Gerndt och Marcus Nilsson begett sig till Holland.

Fyra tongivande spelare, men å andra sidan nära 100 miljoner brutto på kontot. Samma HIF som bara för några år sedan bad kommunen om hjälp för att överleva och så sent som i januari hade 600 000 kronor i eget kapital.

25 miljoner till Häcken

Häcken har också kunnat bokföra två försäljningar av rang.

Mathias Ranégie övergång från från BK Häcken till Malmö FF är troligen landets dyraste övergångar genom tiderna. Bedömare tror att MFF fick betala 12 miljoner kronor.

- Vi fick en bra summa och det krävdes för att det skulle bli en affär, säger Hisingsklubbens sportchef Sonny Karlsson utan att vilja gå in på siffror.

Samtidigt tappar Häcken även John Chibuike till Rosenborg. Runt 25 miljoner får Häcken in på de här två affärerna.

Nya riskkapitalbolaget

I Malmö har det varit rull på pengarna de senaste månaderna. Några spelare har flyttat, kvalet till Champions League och matchen mot Milan satte fart på omsättningen och nu tillkom investeringen av Mathias Ranégie.

Det nya riskkapitalbolaget Euro Football Invest stöder MFF när affärerna är många och snabbt kapital måste fram. Minns bokslutet från 2010 som slutade med ett minus på 33 miljoner.

- Det finns ett 15-tal investerare i bolaget som fått in över 20 miljoner kronor. Det finns resurser kvar även efter köpet av Ranégie. De ska vi använda till andra nyförvärv men också till att förlänga avtal, säger MFF:s vd Per Nilsson till Sportbladet.

Fakta

Sommarens största allsvenska affärer

Alexander Gerndt
Från Helsingborg till Utrecht (Holland)
Pris: 33 miljoner kronor.

Teteh Bangura
Från AIK till Bursaspor (Turkiet).
Pris: 25 miljoner kronor (som väntas bli 10 miljoner till på grund av klausuler).

Mohamed Bangura
Från AIK till Celtic (Skottland).
Pris: 25 miljoner kronor.

Rasmus Jönsson
Från Helsingborg till Wolfsburg (Tyskland).
Pris: 25 miljoner kronor.

Johan Mårtensson
Från Gais till Utrecht (Holland).
Pris: 15 miljoner kronor.

John Chibuike
Från BK Häcken till Rosenborg (Norge).
Pris: 15 miljoner kronor.

Mathias Ranégie
Från BK Häcken till Malmö FF.
Pris: 12 miljoner kronor.

Marcus Nilsson
Från Helsingborg till Utrecht (Holland)
Pris: 10 miljoner kronor.

Michael Almebäck
Från Örebro SK till Club Brygge (Belgien).
Pris: 5 miljoner kronor.

Guillermo Molins
Från Malmö FF till Anderlecht.
Pris: 5 miljoner kronor.

Källa: Sport-Expressen


Dyraste övergångarna i allsvenskan

Mathias Ranégie - 12 miljoner
(BK Häcken till Malmö FF)

Alexander Gerndt – 6 miljoner
(Gefle till Helsingborg 2010)

Niklas Skoog – 8 miljoner
(Örebro till Malmö 2001)

Robert Andersson – 8 miljoner
(Halmstad till Göteborg 1997)

Amadou  Jawo – 9 miljoner
(Gefle till Elfsborg 2009)

Johan Oremo – 9 miljoner
(Gefle till Djurgården 2008)

Alfonso Alves – 12 miljoner
(Örgryte till Malmö 2003)

Kim Källström – 15 miljoner
(Häcken till Djurgården 2002)

Källa: Sportbladet

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.