Remissinstanser sågar slopad avdragsrätt

Förslaget om slopad avdragsrätt vid representation sågas av remissinstanserna. Det visar en genomgång av remissvaren som nu kommit in till finansdepartementet.

Idrottens Affärer har de senaste veckorna berättat om den kritik som riktats mot Företagsskattekommittén, som har utrett frågan åt regeringen. Enligt kommittén skulle slopad avdragsrätt vid representation stärka de offentliga finanserna med 1,6 miljarder kronor per år.

Kritiska remissvar

Eventintensiva förbund och företag, såsom Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, Svenska Konståkningsförbundet, Folkoperan, ATG och GotEvent har reagerat negativt, och fått medhåll från Sponsrings & Eventföreningen som företräder en bransch som omsätter över tio miljarder kronor.

Remissinstanser instämmer nu i kritikerkören. Det visar Idrottens Affärers genomgång av alla remissvar som kommit in till Finansdepartementet.

Bland de mest kritiska är SHR, Sveriges Hotell & Restaurangföretagare, som har 4 300 medlemsföretag i form av 5 600 hotell, restauranger, campingplatser, stugbyar, skidanläggningar och nöjesparker. SHR anser att representation är en viktig säljfrämjande åtgärd, inte minst för mindre företag. ”Direkt personlig kontakt med potentiella kunder är, framför allt för mindre företag, många gånger en avgörande nödvändighet för att kunna presentera sitt företag och sina produkter.”

Framstår motsägelsefullt

Juridiska fakultetsnämnden vid Uppsala Universitet skriver bland annat följande i sitt remissvar: ”Nyligen har den så kallade restaurangmomsen sänkts och ett viktigt syfte med det var att öka arbetsutbudet. Att mot den bakgrunden avskaffa representationsavdraget framstår som motsägelsefullt.

Det finns redan i dag avsevärda begränsningar i rätten till representationsavdrag. Att vissa utgifter för representation är nödvändiga för att förvärva och bibehålla inkomster är klart. Ett avskaffat representationsavdrag får därför sägas utgöra ytterligare ett undantag från principerna för svensk inkomstbeskattning.”

Sveriges Advokatsamfund avstyrker också förslaget, vilket hänger ihop med att samfundet även avstyrker två andra, centrala förslag i utredningen: Riskkapitalavdrag och emissionskredit. Sveriges Advokatsamfund ser helt enkelt inte hur detta kan anses vara ett skatteincitament för riskkapital i små och medelstora företag.

Även TCO gör tummen ned och skriver: ”TCO har noterat att förslaget till finansiering innebär att rätten till avdrag vid representation tas bort. Detta har två nackdelar, dels påverkas delar av ekonomin som inte kan dra fördel av emissionskrediten och dels förefaller det som att förslaget, att döma av de beräkningar som gjorts, medför en kraftig överfinansiering av förslaget.”

Främjar inte tillväxt

Tillväxtverket ser ingen tillväxt i förslaget och skriver: ”Föreslagen överfinansiering genom slopad avdragsrätt för representation innebär en skärpt företagsbeskattning och negativa konsekvenser för berörda näringar. Förslaget motverkar också andra offentliga satsningar, framför allt tidigare genomförd momssänkning.”

Mest kritisk är dock Sponsrings & Eventföreningen, som företräder en bransch som seglar i medvind. Färska siffror från IRM (Institutet för reklam- och mediestatistik) visar att sponsring ökade med 7,6 procent under 2011, och eventmarknadsföring med hela 28,4 procent!

Sponsrings & Eventföreingen skriver i sitt remissvar bland annat följande: ” Kommitténs huvudmotivering för att slopa representationsavdraget är att det dels redan är relativt litet och dels att redovisningen av avdragen utgör en hög administrativ kostnad för företag. Det är uppenbart att kommittén då inte haft sponsrings- och eventbranschen för ögonen, vilken under 2011 omsatte över tio miljarder kronor. Framförallt för de mindre företagen betyder representationsavdraget mycket; utan det kan det vara svårt att representera. En slopad avdragsrätt för representation kommer att försvåra användningen av relationsfrämjande aktiviteter, en av sponsrings- och eventbranschens absolut viktigaste redskap.”

Förslag i helt fel riktning

Niklas Birgetz, nytillträdd vd för Sponsrings & Eventföreningen, kommenterar:

- De färska siffrorna från IRM är helt fantastiska! Vi tror stenhårt på upplevelsebaserad kommunikation, där alla sinnen stimuleras och där företag kan bjuda sina kunder på lunch eller middag i kombination med en aktivitet. Förslagetet från Företagsskattekommittén går i helt fel riktning.

Om regeringen väljer att inte lyssna på remissinstansernas invändningar, träder förslaget om slopad avdragsrätt vid representation i kraft 1 januari 2013.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.