Remissinstanser sågar slopad avdragsrätt
Idrottens Affärer har de senaste veckorna berättat om den kritik som riktats mot Företagsskattekommittén, som har utrett frågan åt regeringen. Enligt kommittén skulle slopad avdragsrätt vid representation stärka de offentliga finanserna med 1,6 miljarder kronor per år.
Kritiska remissvar
Eventintensiva förbund och företag, såsom Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, Svenska Konståkningsförbundet, Folkoperan, ATG och GotEvent har reagerat negativt, och fått medhåll från Sponsrings & Eventföreningen som företräder en bransch som omsätter över tio miljarder kronor.
Remissinstanser instämmer nu i kritikerkören. Det visar Idrottens Affärers genomgång av alla remissvar som kommit in till Finansdepartementet.
Bland de mest kritiska är SHR, Sveriges Hotell & Restaurangföretagare, som har 4 300 medlemsföretag i form av 5 600 hotell, restauranger, campingplatser, stugbyar, skidanläggningar och nöjesparker. SHR anser att representation är en viktig säljfrämjande åtgärd, inte minst för mindre företag. ”Direkt personlig kontakt med potentiella kunder är, framför allt för mindre företag, många gånger en avgörande nödvändighet för att kunna presentera sitt företag och sina produkter.”
Framstår motsägelsefullt
Juridiska fakultetsnämnden vid Uppsala Universitet skriver bland annat följande i sitt remissvar: ”Nyligen har den så kallade restaurangmomsen sänkts och ett viktigt syfte med det var att öka arbetsutbudet. Att mot den bakgrunden avskaffa representationsavdraget framstår som motsägelsefullt.
Det finns redan i dag avsevärda begränsningar i rätten till representationsavdrag. Att vissa utgifter för representation är nödvändiga för att förvärva och bibehålla inkomster är klart. Ett avskaffat representationsavdrag får därför sägas utgöra ytterligare ett undantag från principerna för svensk inkomstbeskattning.”
Sveriges Advokatsamfund avstyrker också förslaget, vilket hänger ihop med att samfundet även avstyrker två andra, centrala förslag i utredningen: Riskkapitalavdrag och emissionskredit. Sveriges Advokatsamfund ser helt enkelt inte hur detta kan anses vara ett skatteincitament för riskkapital i små och medelstora företag.
Även TCO gör tummen ned och skriver: ”TCO har noterat att förslaget till finansiering innebär att rätten till avdrag vid representation tas bort. Detta har två nackdelar, dels påverkas delar av ekonomin som inte kan dra fördel av emissionskrediten och dels förefaller det som att förslaget, att döma av de beräkningar som gjorts, medför en kraftig överfinansiering av förslaget.”
Främjar inte tillväxt
Tillväxtverket ser ingen tillväxt i förslaget och skriver: ”Föreslagen överfinansiering genom slopad avdragsrätt för representation innebär en skärpt företagsbeskattning och negativa konsekvenser för berörda näringar. Förslaget motverkar också andra offentliga satsningar, framför allt tidigare genomförd momssänkning.”
Mest kritisk är dock Sponsrings & Eventföreningen, som företräder en bransch som seglar i medvind. Färska siffror från IRM (Institutet för reklam- och mediestatistik) visar att sponsring ökade med 7,6 procent under 2011, och eventmarknadsföring med hela 28,4 procent!
Sponsrings & Eventföreingen skriver i sitt remissvar bland annat följande: ” Kommitténs huvudmotivering för att slopa representationsavdraget är att det dels redan är relativt litet och dels att redovisningen av avdragen utgör en hög administrativ kostnad för företag. Det är uppenbart att kommittén då inte haft sponsrings- och eventbranschen för ögonen, vilken under 2011 omsatte över tio miljarder kronor. Framförallt för de mindre företagen betyder representationsavdraget mycket; utan det kan det vara svårt att representera. En slopad avdragsrätt för representation kommer att försvåra användningen av relationsfrämjande aktiviteter, en av sponsrings- och eventbranschens absolut viktigaste redskap.”
Förslag i helt fel riktning
Niklas Birgetz, nytillträdd vd för Sponsrings & Eventföreningen, kommenterar:
- De färska siffrorna från IRM är helt fantastiska! Vi tror stenhårt på upplevelsebaserad kommunikation, där alla sinnen stimuleras och där företag kan bjuda sina kunder på lunch eller middag i kombination med en aktivitet. Förslagetet från Företagsskattekommittén går i helt fel riktning.
Om regeringen väljer att inte lyssna på remissinstansernas invändningar, träder förslaget om slopad avdragsrätt vid representation i kraft 1 januari 2013.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.