Oro i RF inför minskade resurser

En försämring för alla klubbar i pengar och resurser. Det blev konsekvens av regeringens höstbudget. Stödet till idrotten blir oförändrat jämfört med förra året, men eftersom kostnaderna ökar minskar också möjligheterna.
Ungdomsidrotten drabbas när RF:s resurser minskar. Foto: Björn Larsson Ask / SvD/Scanpix

 

Regeringen varslar om sämre tider, i synnerhet som det uttryckligen anges att idrotten inte heller ska räkna med mer pengar de kommande åren. Budgetproposition blev alltså dyster för idrottsrörelsen.

"Vi måste begära mera"

-  Vi har alltid varit försiktiga med att begära mer pengar, men nu är det nödvändigt. Både föreningar och förbund drabbas av ökade kostnader och om stödet inte hänger med kommer det att innebära ett minskat stöd till både elitidrotten och föreningarnas barn- och ungdomsverksamhet, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

Statsstödet, som fördelas via Riksidrottsförbundet, kommer att ligga kvar på drygt 1,7 miljarder kronor. Regeringen föreslår heller ingen egentlig ökning de kommande åren vilket innebär att stödet fortsätter att urholkas. Det betyder i praktiken minskade resurser för både barn- och ungdomsidrotten och elitidrotten.

Det statliga idrottsstödet har legat fast på samma nivå sedan 2010 då regeringen tog bort kopplingen till Svenska Spels överskott och istället tog hela stödet från den ordinarie statsbudgeten.

Minskning med 160 miljoner

I samband med den ändringen sänktes också stödet med nästan 80 miljoner kronor. Eftersom inte stödet räknats upp, samtidigt som kostnadsutvecklingen fortsätter, blir den reella minskningen sammantaget 160 miljoner kronor jämfört med 2009.

- Vi var positiva till övergången eftersom vi ville ha ett stabilt och förutsägbart stöd som inte var beroende av nivån på Svenska Spels vinst, säger Karin Mattsson Weijber.

- Men med stabilitet och förutsägbarhet menade vi inte att stödet skulle vara oförändrat i all framtid eftersom det i realiteten innebär en urholkning. Vi får ju till skillnad från många andra organisationer och myndigheter inte någon kompensation för kostnadsökningar eller inflation.

Elitpengarna är slut

2009 fick Riksidrottsförbundet möjlighet att påbörja en samlad elitsatsning för att stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft. Medel avsattes ur det befintliga anslaget för en flerårig satsning.

- Satsningen planerades i ett första skede för tre och ett halvt år och medlen är i och med 2012 års utgång därför slut. Att vi på den tiden inte kunde bli färdiga och åstadkomma permanenta resultat måste ha varit uppenbart för alla, säger Karin Mattsson Weijber.

- Att utveckla elitidrotten är inte en engångsuppgift utan arbetet måste vara långsiktigt och hålla hög kvalitet, något vi hela tiden har påpekat för regeringen.

Riksidrottsförbundet hoppas kunna klara det kommande året genom att omprioritera och skjuta planerad verksamhet på framtiden, men om statsanslaget fortsätter att ligga still kan det bli nödvändigt att skära i verksamheten.

- Vi vet att det statliga stödet har ökat i betydelse för föreningarna jämfört med för tio år sedan, framför allt eftersom kommunernas stöd minskat och intäkterna från spel och lotterier sjunkit ännu mer.

Fakta

I regeringens regleringsbrev för 2012 fördelades anslaget på följande sätt (belopp i MSEK):

Bidrag till internationellt samarbete mm (behålls av regeringen)    1,1
Insatser mot dopning     26,3
Bidrag till idrottsforskning (till CIF)     16,0
Bidrag till specialidrott inom gymnasieskolan (RIG)     41,0
Särskild satsning på idrott och motion (Idrottslyftet)     500,0
Verksamhet av gemensam natur inom idrottsrörelsen samt bidrag till lokal barn- och ungdomsverksamhet     1120,00

Posten "Verksamhet av gemensam natur inom idrottsrörelsen"
fördelades av RS på följande sätt:

Styrelse, arbetsgrupper, centrala konferenser     7,7
Kansli, administration, projekt     40,0
Kollektiv försäkring     5,2
Forskning, fakta, analys     2,0
Riksidrottsmuseet     8,0
IT-utveckling     16,9
Centrum för internationella evenemang     8,0
LOK-stöd     630,0
Samlad elitsatsning, centralt elitstöd     18,0
OS och Paralympics     46,0
SF-stöd     280,0
DF-stöd     36,0
Driftsbidrag Bosön     17,0

Fotnot 1: I årets budgetproposition höjs anslaget med 300 000 kr, pengar som dock är öronmärkta för funktionshindrade elever vid riksidrottsgymnasier. Under de kommande tre åren föreslås en fortsatt uppräkning med 300 000 kr per år till samma ändamål.

Fotnot 2: Till posten ”Samlad elitsatsning” fördes ytterligare 61 miljoner av tidigare avsatta medel.

Fotnot 3: Av anslaget till ”verksamhet av gemensam natur” har drygt 5 miljoner kronor lämnats till styrelsens förfogande.

Oskar Ebbers (inte verifierad)

tors, 2012-09-20 17:05

1. En hjälp vi skaffade!

Detta är något vår förening har upplevt och kommer känna av i framtiden ännu mer. Vi blev uppringda för en liten tid sen av Föreningsresurs (http://foreningsresurs.se) som faktiskt verkar ha en bra grej. Brukar annars vara skeptisk. Har inte testat jättemycket, men elen lyser efter bytet och 250 kr till föreningen :) :)

Olof (inte verifierad)

fre, 2012-09-21 15:20

2. Regeringsförklaringen

I regeringsförklaringen nämnde Reinfelt överhuvudtaget in folkrörelserna för nykterhet och idrott i en tid när alkohol-och viktproblem bara ökar. Det är inte första gången han gör det men 2006 lovade han att verka för stora evenemang till Sverige. Av detta har som bekant blivit platt intet.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.