Redknapp och ofattbara miljoner
Engelska journalister brukar säga att det inte är något riktigt transferfönster om inte Harry Redknapp är med i leken.
Det var en sorts himmelsk tajming när Redknapp kom tillbaka i managerrollen i god tid innan januarifönstret där han med hjälp av QPR:s majoritetsägare Tony Fernandes köpte Chris Samba och Loic Remy för 20,5 miljoner pund, knappt 200 miljoner kr, och la till Jermaine Jenas på en redan diger lönelista.
Sedan lockades Peter Odemwingie ut på en vådlig biltur från Birmingham sista transferdagen, men hur det gick med den trippen vet ni ju.
600 miljoner kr i omsättning
Det finns pengar i QPR via storägaren Tony Fernandes, som rankas som Malaysias 20:e rikaste person och är god för en kvarts miljard kr. Hans digra kopplingar med stora företag i Asien behövs i ett läge när QPR spelar tombola med sin egen framtid.
QPR var tillbaka i Premier League förra säsongen och förlorade 210 miljoner kr det året. Resultatet för QPR Holdings Ltd var styvt 30 miljoner kr bättre än det sista året i Championship innan uppflyttningen 2011, men samtidigt ökade omsättningen från 150 miljoner kr till 600 miljoner kr.
Hughes lyckades rädda kvar QPR i sista omgången i den otroliga matchen mot Manchester City och inledde i sin tur en sällan skådad mangling av truppen.
800 miljoner i skuld
Skulderna steg från 500 miljoner kr till 850 miljoner kr och då involverar inte de siffrorna aktiviteterna i de två senaste transferperioderna, förra sommaren och i januari. Ingen behöver vara professor i matematik för att förstå vad som kan hända om QPR åker ur Premier League i maj.
Tony Fernandes köpte 66 procent av aktierna i QPR i augusti 2011 och är nu med Redknapp vid rodret inne på sin tredje manager, efter Neil Warnock och Mark Hughes.
Champonship-specialisten Warnock – som ärligt talat inte räcker till som manager i Premier League – fick chansen att hålla QPR kvar första säsongen och vaskade om i hela truppen med elva nya spelare, bland dem Kieron Dyer, Shaun Wright-Phillips Danny Gabbidon, Joey Barton, DJ Campbell, Luke Young, Armand Traoré och Anton Ferdinand.
Tio nyförvärv
Det var en samling ganska ärrade och splittrade Premier League-spelare och det gick som det gick: Warnock fick sparken i början av januari och in kom Mark Hughes, som allt mer börjar likna en fisk som manager efter sin storslagna karriär som spelare.
Hughes lyckades rädda kvar QPR i sista omgången i den otroliga matchen mot Manchester City och inledde i sin tur en sällan skådad mangling av truppen redan i januari när han köpte Djibril Cissé för 35 miljoner kr från Lazio, Bobby Zamora för 55 miljoner kr Fulham och Nedum Onuoha från Manchester City.
I sommarens transferfönster plockades Andy Johnson, Junior Hoilett, Ji-Sung Park, Robert Green, Samba Diakité, José Bosingwa, Ryan Nelsen, Júlio César, Esteban Granero och Stéphane Mbia in. Många kom som fri transfers, men alla hade och har en hög lön.
90 procent i löner
QPR betalar runt 90 procent av sin omsättning i löner – hårresande, javisst - och av klubbens skuldberg uppbär Tony Fernandes och hans konsortium 500 miljoner kr.
Den andra storägaren i klubben, den indiska stålmagnaten Lakshmi Mittal som äger 33 procent av QPR, har lånat ut 250 miljoner kr. Fernandes och Mittal har också lånat ut 100 miljoner kr gemensamt.
Fallskärmen från Premier League ger nedflyttade klubbar 150 miljoner kr för de två kommande säsongerna och 75 miljoner kr för de två påföljande säsongerna efter det.
Redknapp minns Portsmouth...
Det ger såklart en hel del fördelar när en satsning rasar, men samtidigt är det svårt att se alla fallgropar ge med sig med det.
Portsmouth åkte ur Premier League med Redknapp vid rodret och befinner sig nu i fritt fall i det engelska ligasystemet.
Sveket ekar mot de egna fansen. QPR kan faktiskt finna sig i samma karusell inom kort.
Dan Vikman
Mest lästa just nu
Efter två mål och sex assist på 32 matcher var SHL-laget Rögles tålamod slut med tidigare NHL-spelaren Jakob Peterson, 25 år.
Han värvades in som förste center, och som ersättare för Rodrigo Abols som sent in i säsongen försvann till Philadelphia Flyers.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Den 9 maj är det premiär för hockey-VM i Sverige och Danmark. Tre Kronor inleder turneringen just den dagen mot Slovakien samma dag. Räkna med mycket folk på läktarna. Intresset är stort och redan nu är 150 000 biljetter sålda till matcherna i Stockholm.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv. Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.
– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.