Polisnotorna kan halveras, inte mer

Idrottsaktiebolagen ska även i fortsättningen betala för polisbevakning vid sina evenemang, men kostnaderna ska halveras. Det föreslår regeringens utredare Bo Svensson. Klubbarna kan alltså inte slippa ifrån miljonnotor.
Idrottens aktiebolag har drabbats av miljonnotor för polisbevakningen. Nu finns ett förslag om att halvera kostnaderna - inte mer. Foto: Scanpix


Bo Svensson, f d justitieråd och Högsta domstolens ordförande åren 2002-2007, lanserar ett förslag som han motiverar med att klubbarna inte ska förlora intresset för att själva svara för ordningen.

22 föreningar aktuella

Han menar i sin text på DN Debatt att ”En längre gående begränsning är inte lämplig eftersom det då blir billigare för bolagen att låta polisen i stället för av klubbarna anställda ordningsvakter svara för ordningen.”

Svensson har undersökt förutsättningarna och har funnit att 22 föreningar i framför allt Stockholmsområdet är berörda.

Idag finns inom fotbollen idrottsbolagen AIK Fotboll AB, Djurgårdens Elitfotboll AB, Hammarby Fotboll AB och Örebro SK Elitfotboll AB. AIK och Djurgården i allsvenskan och Örebro och Hammarby i Superettan.

Kartlagt  bolagen

I ishockeyn gäller det AIK Ishockey AB, Djurgården Hockey AB, Leksands IF Ishockey AB, Malmö Redhawks Ishockey AB och Växjö Lakers Idrott AB. AIK, Leksand och Växjö i Elitserien och Djurgården och Malmö i allsvenskan. Sedan har Svensson också konstaterat att tio av bolagen finns inom speedway.

Svensson betonar i en text på DN Debatt att ”den som i vinstsyfte anordnar en offentlig tillställning, till exempel en tävling eller uppvisning i sport, idrott eller flygning, en danstillställning, ett tivolinöje, ett festtåg, en marknad eller en mässa, är skyldig att ersätta staten för den polisbevakning av evenemanget som sker för att upprätthålla ordningen.”

Han fortsätter ”Samma regler gäller den som i vinstsyfte anordnar en allmän sammankomst, till exempel en pop- eller rockkonsert, om det finns särskilda skäl för att ålägga anordnaren en sådan ersättningsskyldighet.”

920 kr i timmen

Svensson konstaterar också att ”Enligt inkomstskattelagen är de allmännyttiga ideella föreningarna befriade från att betala skatt och behöver i linje med detta inte heller ersätta statens kostnader för polisbevakning av tillställningar och sammankomster som de anordnar.”

Det var den 1 juli i fjol som polisnotorna plötsligt blev ett återkommande rubrikord. Polisen tog beslutet att idrottsbolagen ska betala 100 procent av kostnaderna.

Att beloppen stiger i höjden står klart när en polisbevakningstimme kostar 920 kr plus övriga kostnader för hästar, hundar och annan utrustning.

Erikssons förslag dömdes ut

Svensson ser de ödesdigra konsekvenserna för klubbarna och tar ett ishockeyderby den 26 januari 2012 i Stockholm som exempel. Vid matchen AIK-Djurgården fanns 324 poliser, tolv hästar och sex hundar på plats. Notan löd på 800 000 kr. För en match.

Regeringens huliganutredare, Björn Eriksson, föreslog i ett delbetänkande i fjol att idrottsaktiebolagen skulle jämställas med de allmännyttiga ideella föreningarna och helt befrias från ersättningsskyldigheten för polisbevakningskostnader.

Nu skriver Svensson att efter remissbehandlingen fann regeringen att det inte var lämpligt att arbeta vidare med Björn Erikssons förslag. Det underkändes och Svensson fick  uppdraget att utreda ersättningsskyldigheten för polisen och för att begränsa kostnaderna.

”Mitt uppdrag är nu slutfört. Jag har funnit att ersättningsskyldigheten bör finnas kvar för att sporra idrottsaktiebolagen att vidta åtgärder mot ordningsstörningar vid matcher som de anordnar. Ersättningsskyldigheten kan dock begränsas till hälften av kostnaderna utan att bolagen förlorar intresset av att själva svara för ordningen”, konstaterar Bo Svensson.

Claes Hansen (inte verifierad)

tis, 2013-05-07 09:52

1. "Rätt till gratis polisbevakning"

F justitierådet Bo Svensson lanserar ett nytt begrepp i sin utredning - "rätt till gratis polisbevakning". Sedan vecklar han in i sig i resonemang kring varför s k idrottsaktiebolag inte ska ha "rätt till gratis polisbevakning". Det hela blir väldigt märkligt när föreningar, och nattklubbar vid Stureplan, däremot synes ha rätt till gratis polisbevakning. Här har jag trott i alla år att polisens våldsmonopol och ordningsverksamhet är en av statens kärnuppgifter? Dessutom har jag levt i villfarelsen att statens kärnuppgifter bekostas med i lag fastställda skattesatser som är förutsebara och icke-diskriminerande? Det ska bli intressant att följa försöken att ersätta lag och rätt med något slags principer från kurslitteratur i företagsekonomi.

Mats Jansson (inte verifierad)

tis, 2013-05-07 14:46

2. KORKAT OCH OKUNNIGT

Antar att han får hyggligt betalt för denna utredning. Han borde då ha satt sig in i problemet, utan att ta till en massa floskler. Klubbarna tar redan idag ansvaret inne på arenan. På vilket sätt skall debiteringen uppmuntra klubbarna att ta ansvaret bättre utanför arenan. Bo Svensson ligger kvar i föreställningen att problemet ligger i att klubbarna inte tar detta på allvar. Tråkigt att man inte kommit längre

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med  förbättrade villkor.

Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.