Polisnotorna kan halveras, inte mer

Idrottsaktiebolagen ska även i fortsättningen betala för polisbevakning vid sina evenemang, men kostnaderna ska halveras. Det föreslår regeringens utredare Bo Svensson. Klubbarna kan alltså inte slippa ifrån miljonnotor.
Idrottens aktiebolag har drabbats av miljonnotor för polisbevakningen. Nu finns ett förslag om att halvera kostnaderna - inte mer. Foto: Scanpix


Bo Svensson, f d justitieråd och Högsta domstolens ordförande åren 2002-2007, lanserar ett förslag som han motiverar med att klubbarna inte ska förlora intresset för att själva svara för ordningen.

22 föreningar aktuella

Han menar i sin text på DN Debatt att ”En längre gående begränsning är inte lämplig eftersom det då blir billigare för bolagen att låta polisen i stället för av klubbarna anställda ordningsvakter svara för ordningen.”

Svensson har undersökt förutsättningarna och har funnit att 22 föreningar i framför allt Stockholmsområdet är berörda.

Idag finns inom fotbollen idrottsbolagen AIK Fotboll AB, Djurgårdens Elitfotboll AB, Hammarby Fotboll AB och Örebro SK Elitfotboll AB. AIK och Djurgården i allsvenskan och Örebro och Hammarby i Superettan.

Kartlagt  bolagen

I ishockeyn gäller det AIK Ishockey AB, Djurgården Hockey AB, Leksands IF Ishockey AB, Malmö Redhawks Ishockey AB och Växjö Lakers Idrott AB. AIK, Leksand och Växjö i Elitserien och Djurgården och Malmö i allsvenskan. Sedan har Svensson också konstaterat att tio av bolagen finns inom speedway.

Svensson betonar i en text på DN Debatt att ”den som i vinstsyfte anordnar en offentlig tillställning, till exempel en tävling eller uppvisning i sport, idrott eller flygning, en danstillställning, ett tivolinöje, ett festtåg, en marknad eller en mässa, är skyldig att ersätta staten för den polisbevakning av evenemanget som sker för att upprätthålla ordningen.”

Han fortsätter ”Samma regler gäller den som i vinstsyfte anordnar en allmän sammankomst, till exempel en pop- eller rockkonsert, om det finns särskilda skäl för att ålägga anordnaren en sådan ersättningsskyldighet.”

920 kr i timmen

Svensson konstaterar också att ”Enligt inkomstskattelagen är de allmännyttiga ideella föreningarna befriade från att betala skatt och behöver i linje med detta inte heller ersätta statens kostnader för polisbevakning av tillställningar och sammankomster som de anordnar.”

Det var den 1 juli i fjol som polisnotorna plötsligt blev ett återkommande rubrikord. Polisen tog beslutet att idrottsbolagen ska betala 100 procent av kostnaderna.

Att beloppen stiger i höjden står klart när en polisbevakningstimme kostar 920 kr plus övriga kostnader för hästar, hundar och annan utrustning.

Erikssons förslag dömdes ut

Svensson ser de ödesdigra konsekvenserna för klubbarna och tar ett ishockeyderby den 26 januari 2012 i Stockholm som exempel. Vid matchen AIK-Djurgården fanns 324 poliser, tolv hästar och sex hundar på plats. Notan löd på 800 000 kr. För en match.

Regeringens huliganutredare, Björn Eriksson, föreslog i ett delbetänkande i fjol att idrottsaktiebolagen skulle jämställas med de allmännyttiga ideella föreningarna och helt befrias från ersättningsskyldigheten för polisbevakningskostnader.

Nu skriver Svensson att efter remissbehandlingen fann regeringen att det inte var lämpligt att arbeta vidare med Björn Erikssons förslag. Det underkändes och Svensson fick  uppdraget att utreda ersättningsskyldigheten för polisen och för att begränsa kostnaderna.

”Mitt uppdrag är nu slutfört. Jag har funnit att ersättningsskyldigheten bör finnas kvar för att sporra idrottsaktiebolagen att vidta åtgärder mot ordningsstörningar vid matcher som de anordnar. Ersättningsskyldigheten kan dock begränsas till hälften av kostnaderna utan att bolagen förlorar intresset av att själva svara för ordningen”, konstaterar Bo Svensson.

Claes Hansen (inte verifierad)

tis, 2013-05-07 09:52

1. "Rätt till gratis polisbevakning"

F justitierådet Bo Svensson lanserar ett nytt begrepp i sin utredning - "rätt till gratis polisbevakning". Sedan vecklar han in i sig i resonemang kring varför s k idrottsaktiebolag inte ska ha "rätt till gratis polisbevakning". Det hela blir väldigt märkligt när föreningar, och nattklubbar vid Stureplan, däremot synes ha rätt till gratis polisbevakning. Här har jag trott i alla år att polisens våldsmonopol och ordningsverksamhet är en av statens kärnuppgifter? Dessutom har jag levt i villfarelsen att statens kärnuppgifter bekostas med i lag fastställda skattesatser som är förutsebara och icke-diskriminerande? Det ska bli intressant att följa försöken att ersätta lag och rätt med något slags principer från kurslitteratur i företagsekonomi.

Mats Jansson (inte verifierad)

tis, 2013-05-07 14:46

2. KORKAT OCH OKUNNIGT

Antar att han får hyggligt betalt för denna utredning. Han borde då ha satt sig in i problemet, utan att ta till en massa floskler. Klubbarna tar redan idag ansvaret inne på arenan. På vilket sätt skall debiteringen uppmuntra klubbarna att ta ansvaret bättre utanför arenan. Bo Svensson ligger kvar i föreställningen att problemet ligger i att klubbarna inte tar detta på allvar. Tråkigt att man inte kommit längre

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.