Polisnotorna kan halveras, inte mer

Idrottsaktiebolagen ska även i fortsättningen betala för polisbevakning vid sina evenemang, men kostnaderna ska halveras. Det föreslår regeringens utredare Bo Svensson. Klubbarna kan alltså inte slippa ifrån miljonnotor.
Idrottens aktiebolag har drabbats av miljonnotor för polisbevakningen. Nu finns ett förslag om att halvera kostnaderna - inte mer. Foto: Scanpix


Bo Svensson, f d justitieråd och Högsta domstolens ordförande åren 2002-2007, lanserar ett förslag som han motiverar med att klubbarna inte ska förlora intresset för att själva svara för ordningen.

22 föreningar aktuella

Han menar i sin text på DN Debatt att ”En längre gående begränsning är inte lämplig eftersom det då blir billigare för bolagen att låta polisen i stället för av klubbarna anställda ordningsvakter svara för ordningen.”

Svensson har undersökt förutsättningarna och har funnit att 22 föreningar i framför allt Stockholmsområdet är berörda.

Idag finns inom fotbollen idrottsbolagen AIK Fotboll AB, Djurgårdens Elitfotboll AB, Hammarby Fotboll AB och Örebro SK Elitfotboll AB. AIK och Djurgården i allsvenskan och Örebro och Hammarby i Superettan.

Kartlagt  bolagen

I ishockeyn gäller det AIK Ishockey AB, Djurgården Hockey AB, Leksands IF Ishockey AB, Malmö Redhawks Ishockey AB och Växjö Lakers Idrott AB. AIK, Leksand och Växjö i Elitserien och Djurgården och Malmö i allsvenskan. Sedan har Svensson också konstaterat att tio av bolagen finns inom speedway.

Svensson betonar i en text på DN Debatt att ”den som i vinstsyfte anordnar en offentlig tillställning, till exempel en tävling eller uppvisning i sport, idrott eller flygning, en danstillställning, ett tivolinöje, ett festtåg, en marknad eller en mässa, är skyldig att ersätta staten för den polisbevakning av evenemanget som sker för att upprätthålla ordningen.”

Han fortsätter ”Samma regler gäller den som i vinstsyfte anordnar en allmän sammankomst, till exempel en pop- eller rockkonsert, om det finns särskilda skäl för att ålägga anordnaren en sådan ersättningsskyldighet.”

920 kr i timmen

Svensson konstaterar också att ”Enligt inkomstskattelagen är de allmännyttiga ideella föreningarna befriade från att betala skatt och behöver i linje med detta inte heller ersätta statens kostnader för polisbevakning av tillställningar och sammankomster som de anordnar.”

Det var den 1 juli i fjol som polisnotorna plötsligt blev ett återkommande rubrikord. Polisen tog beslutet att idrottsbolagen ska betala 100 procent av kostnaderna.

Att beloppen stiger i höjden står klart när en polisbevakningstimme kostar 920 kr plus övriga kostnader för hästar, hundar och annan utrustning.

Erikssons förslag dömdes ut

Svensson ser de ödesdigra konsekvenserna för klubbarna och tar ett ishockeyderby den 26 januari 2012 i Stockholm som exempel. Vid matchen AIK-Djurgården fanns 324 poliser, tolv hästar och sex hundar på plats. Notan löd på 800 000 kr. För en match.

Regeringens huliganutredare, Björn Eriksson, föreslog i ett delbetänkande i fjol att idrottsaktiebolagen skulle jämställas med de allmännyttiga ideella föreningarna och helt befrias från ersättningsskyldigheten för polisbevakningskostnader.

Nu skriver Svensson att efter remissbehandlingen fann regeringen att det inte var lämpligt att arbeta vidare med Björn Erikssons förslag. Det underkändes och Svensson fick  uppdraget att utreda ersättningsskyldigheten för polisen och för att begränsa kostnaderna.

”Mitt uppdrag är nu slutfört. Jag har funnit att ersättningsskyldigheten bör finnas kvar för att sporra idrottsaktiebolagen att vidta åtgärder mot ordningsstörningar vid matcher som de anordnar. Ersättningsskyldigheten kan dock begränsas till hälften av kostnaderna utan att bolagen förlorar intresset av att själva svara för ordningen”, konstaterar Bo Svensson.

Claes Hansen (inte verifierad)

tis, 2013-05-07 09:52

1. "Rätt till gratis polisbevakning"

F justitierådet Bo Svensson lanserar ett nytt begrepp i sin utredning - "rätt till gratis polisbevakning". Sedan vecklar han in i sig i resonemang kring varför s k idrottsaktiebolag inte ska ha "rätt till gratis polisbevakning". Det hela blir väldigt märkligt när föreningar, och nattklubbar vid Stureplan, däremot synes ha rätt till gratis polisbevakning. Här har jag trott i alla år att polisens våldsmonopol och ordningsverksamhet är en av statens kärnuppgifter? Dessutom har jag levt i villfarelsen att statens kärnuppgifter bekostas med i lag fastställda skattesatser som är förutsebara och icke-diskriminerande? Det ska bli intressant att följa försöken att ersätta lag och rätt med något slags principer från kurslitteratur i företagsekonomi.

Mats Jansson (inte verifierad)

tis, 2013-05-07 14:46

2. KORKAT OCH OKUNNIGT

Antar att han får hyggligt betalt för denna utredning. Han borde då ha satt sig in i problemet, utan att ta till en massa floskler. Klubbarna tar redan idag ansvaret inne på arenan. På vilket sätt skall debiteringen uppmuntra klubbarna att ta ansvaret bättre utanför arenan. Bo Svensson ligger kvar i föreställningen att problemet ligger i att klubbarna inte tar detta på allvar. Tråkigt att man inte kommit längre

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.