Polisnotorna kan halveras, inte mer

Idrottsaktiebolagen ska även i fortsättningen betala för polisbevakning vid sina evenemang, men kostnaderna ska halveras. Det föreslår regeringens utredare Bo Svensson. Klubbarna kan alltså inte slippa ifrån miljonnotor.
Idrottens aktiebolag har drabbats av miljonnotor för polisbevakningen. Nu finns ett förslag om att halvera kostnaderna - inte mer. Foto: Scanpix


Bo Svensson, f d justitieråd och Högsta domstolens ordförande åren 2002-2007, lanserar ett förslag som han motiverar med att klubbarna inte ska förlora intresset för att själva svara för ordningen.

22 föreningar aktuella

Han menar i sin text på DN Debatt att ”En längre gående begränsning är inte lämplig eftersom det då blir billigare för bolagen att låta polisen i stället för av klubbarna anställda ordningsvakter svara för ordningen.”

Svensson har undersökt förutsättningarna och har funnit att 22 föreningar i framför allt Stockholmsområdet är berörda.

Idag finns inom fotbollen idrottsbolagen AIK Fotboll AB, Djurgårdens Elitfotboll AB, Hammarby Fotboll AB och Örebro SK Elitfotboll AB. AIK och Djurgården i allsvenskan och Örebro och Hammarby i Superettan.

Kartlagt  bolagen

I ishockeyn gäller det AIK Ishockey AB, Djurgården Hockey AB, Leksands IF Ishockey AB, Malmö Redhawks Ishockey AB och Växjö Lakers Idrott AB. AIK, Leksand och Växjö i Elitserien och Djurgården och Malmö i allsvenskan. Sedan har Svensson också konstaterat att tio av bolagen finns inom speedway.

Svensson betonar i en text på DN Debatt att ”den som i vinstsyfte anordnar en offentlig tillställning, till exempel en tävling eller uppvisning i sport, idrott eller flygning, en danstillställning, ett tivolinöje, ett festtåg, en marknad eller en mässa, är skyldig att ersätta staten för den polisbevakning av evenemanget som sker för att upprätthålla ordningen.”

Han fortsätter ”Samma regler gäller den som i vinstsyfte anordnar en allmän sammankomst, till exempel en pop- eller rockkonsert, om det finns särskilda skäl för att ålägga anordnaren en sådan ersättningsskyldighet.”

920 kr i timmen

Svensson konstaterar också att ”Enligt inkomstskattelagen är de allmännyttiga ideella föreningarna befriade från att betala skatt och behöver i linje med detta inte heller ersätta statens kostnader för polisbevakning av tillställningar och sammankomster som de anordnar.”

Det var den 1 juli i fjol som polisnotorna plötsligt blev ett återkommande rubrikord. Polisen tog beslutet att idrottsbolagen ska betala 100 procent av kostnaderna.

Att beloppen stiger i höjden står klart när en polisbevakningstimme kostar 920 kr plus övriga kostnader för hästar, hundar och annan utrustning.

Erikssons förslag dömdes ut

Svensson ser de ödesdigra konsekvenserna för klubbarna och tar ett ishockeyderby den 26 januari 2012 i Stockholm som exempel. Vid matchen AIK-Djurgården fanns 324 poliser, tolv hästar och sex hundar på plats. Notan löd på 800 000 kr. För en match.

Regeringens huliganutredare, Björn Eriksson, föreslog i ett delbetänkande i fjol att idrottsaktiebolagen skulle jämställas med de allmännyttiga ideella föreningarna och helt befrias från ersättningsskyldigheten för polisbevakningskostnader.

Nu skriver Svensson att efter remissbehandlingen fann regeringen att det inte var lämpligt att arbeta vidare med Björn Erikssons förslag. Det underkändes och Svensson fick  uppdraget att utreda ersättningsskyldigheten för polisen och för att begränsa kostnaderna.

”Mitt uppdrag är nu slutfört. Jag har funnit att ersättningsskyldigheten bör finnas kvar för att sporra idrottsaktiebolagen att vidta åtgärder mot ordningsstörningar vid matcher som de anordnar. Ersättningsskyldigheten kan dock begränsas till hälften av kostnaderna utan att bolagen förlorar intresset av att själva svara för ordningen”, konstaterar Bo Svensson.

Claes Hansen (inte verifierad)

tis, 2013-05-07 09:52

1. "Rätt till gratis polisbevakning"

F justitierådet Bo Svensson lanserar ett nytt begrepp i sin utredning - "rätt till gratis polisbevakning". Sedan vecklar han in i sig i resonemang kring varför s k idrottsaktiebolag inte ska ha "rätt till gratis polisbevakning". Det hela blir väldigt märkligt när föreningar, och nattklubbar vid Stureplan, däremot synes ha rätt till gratis polisbevakning. Här har jag trott i alla år att polisens våldsmonopol och ordningsverksamhet är en av statens kärnuppgifter? Dessutom har jag levt i villfarelsen att statens kärnuppgifter bekostas med i lag fastställda skattesatser som är förutsebara och icke-diskriminerande? Det ska bli intressant att följa försöken att ersätta lag och rätt med något slags principer från kurslitteratur i företagsekonomi.

Mats Jansson (inte verifierad)

tis, 2013-05-07 14:46

2. KORKAT OCH OKUNNIGT

Antar att han får hyggligt betalt för denna utredning. Han borde då ha satt sig in i problemet, utan att ta till en massa floskler. Klubbarna tar redan idag ansvaret inne på arenan. På vilket sätt skall debiteringen uppmuntra klubbarna att ta ansvaret bättre utanför arenan. Bo Svensson ligger kvar i föreställningen att problemet ligger i att klubbarna inte tar detta på allvar. Tråkigt att man inte kommit längre

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.