"Då tar de död på hockeyn"

En rafflande allsvensk hockeyfinal med kontrasternas klubbar. Men lika mycket handlar snacket om ekonomiska bekymmer och ett stängt SHL.
Ishockeyn drivs efter allt större ekonomiska krav och nu växer sprickan mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Foto: TT

 

Allsvensk hockeyfinal - Tingsryd med stöd från ett samhälle med 3 000 personer mot ett AIK med uppbackning från en miljardär.

Förutsättningarna är minst sagt skilda.

"Hindrar drömmen"

I Tingsryd är uppslutningen total runt hockeylaget.  Hemma i Nelson Garden Arena beräknas det bli fullt till sista kvadratmetern i finalupptakten på tisdagskvällen.

Förutsättningarna är att antingen Tingsryd eller AIK möter lag 14 från SHL och playoff-segraren möter lag 13 från SHL i bäst av sju matcher. De två vinnarna spelar i högsta serien nästa säsong.

Men nu höjs rösterna igen för att chanserna att nå dit bara blir mindre och mindre.

I Tingsryd skrev till och med kommunalrådet Mikael Jeansson (S) brev till Svenska Ishockeyförbundet:  ”Alla skall ha samma möjligheter utifrån sina egna förutsättningar”ansåg Jeansson och övriga socialdemokrater och fortsatte:

”Jag hoppas innerligt att om det skulle vara så fantastiskt att Tingsryds AIF på sportsliga meriter förtjänar att spela i SHL, att det inte ställs ett orimligt krav på att man ska ha en arena som rymmer nästan dubbelt av Tingsryds invånare som hindrar drömmen från att bli sann”.

Stoppa landsbygden

Jeansson är väl medveten om de bakomvarande kraven. 

Ett eget kapital om 4 miljoner.  En god organisation. Och en arena för minst 5 000 åskådare.

Det här kommer inte klubben att fixa. I synnerhet inte när kommunen så sent som i december beviljade Tingsryds AIF kommunal borgen på 2,5 miljoner kronor med amorteringstid på sju år.

Kommunalrådet Mikael Jeansson protesterar mot SHL:s krav.

”Att skapa skillnader mellan små klubbar oftast i landsbygd och större klubbar i storstadsregioner är inte förenligt med vår värdegrund, dvs att alla skall ha samma möjligheter utifrån sina egna förutsättningar”, skriver Jeansson.

Vill allsvenskan till farmarliga

Tongångarna är de samma från andra klubbar i Hockeyallsvenskan.

Moras klubbdirektör Peter Hermodsson går rakt på sak:

- Jag tror att man vill driva det här till en farmarliga. De är så passionerade av NHL att man vill göra likadant här och ha en stängd SHL-liga med en farmarliga. 

- Men, SHL:s vd gör bara sitt uppdrag – troligen är hans uppdrag att försöka stänga SHL, säger Hermodsson och syftar på Jörgen Lindgren.

Bara under de tre senaste säsongerna har egentligen alla klubbar i Hockeyallsvenskan haft problem att få ihop ekonomin. Samtliga har för höga utgifter i förhållande till intäkterna.

"Patetiska krav"

Peter Hermodsson gläds med Tingsryd, men säger sig vara realist:

- SHL:s arenakrav är patetiskt. Titta bara på Karlskrona! Jag vet inte hur många miljoner kronor de lägger för att bygga om arenan och så är de sist. Vad händer om de ramlar ur? Vem ska betala? Det här är SHL:s verk i mina ögon. Det är inte så smart. Man glömmer bort att Hockeyallsvenskan är en jättebra plattform till att utveckla spelare för SHL.

Peter Hermodsson har haft fullt upp med att få ordning på Mora IK:s ekonomi. För bara några veckor sedan framkom att klubben saknade 3 miljoner kronor. 

En omfattande räddningsoperation startade och i dag har alla ansträngningar gett 2,5 miljon kronor.

Spelare och och till med tränaren Jeremy Colliton tog av lönen för att klubben skulle undkomma det värsta scenariot.

- Det är en fantastisk klubb, jag är stolt att vara en del av den, säger Colliton som hyllar staden, klubben och publiken.

"Hockeyintresset minskar"

Men gapet mellan SHL och Hockeyallsvenskan växer. Snacket om en stängd liga har behörighet.

Peter Hermodsson tror att det bara är en tidsfråga klubbarnas problem blir ännu tydligare.

- Hockeyintresset kommer att minska kraftigt. Den stora majoriteten som går på hockey i USA går inte dit för hockeyn. De går dit för att det är en show. Klubbarna där lägger miljontals dollar för att locka folk, säger han till Dalarnas Tidningar. 

- Sedan tror man att det ska kunna gå att göra så här i Sverige. Det ska bli show, en stängd liga och så vidare. Hur intressant är det med en match mellan Leksand och Brynäs som inte gäller något? Jag är mycket orolig för svensk ishockey. Det enda som kan ändra på det här är SHL, säger Peter Hermodsson.

Miljardären agerade

Som en stark kontrast går AIK in i hockeyns kvalspel. Klubben har en annan potential och uppfyller SHL:s målbild.

Stor arena, bra befolkningsunderlag och med personer med mycket stor plånbok. 

Torbjörn Törnqvist, enligt bedömare god för 17 miljarder kronor, är svag för AIK sedan uppväxten i Hagalund i Solna. 

Därför bidrog han med 12 miljoner kronor tillsammans med en grupp andra investorer när AIK var som mest illa ute förra våren.

62-åringen finns nu med i bakgrunden och ger AIK finansiella resurser som de övriga klubbarna i Hockeyallsvenskan bara kan drömma om. 

Thomas Ejderhov 

Fakta

Licensnämndens krav ut för SHL 2016/2017

4 miljoner i eget kapital per den 30 april.

En god organisation med kvalificerad ekonomisk och administrativ kompetens.

Föreningen ska ha en ungdomsverksamhet i rimlig omfattning.

En arena med minst 5 000 åskådarplatser, varav 3 500 sittplatser. Om inte annat ska det finnas en trovärdig plan på bygge inom ett år

- Annars flyttas laget ner alternativt nekas uppflyttning.

 

Allsvenska finalserien

1 mars: Tingsryd – AIK, Nelson Garden Arena

3: AIK-Tingsryd, Hovet

5: AIK-Tingsryd, Hovet

Ev. 7: Tingsryd-AIK,  Nelson Garden Arena

Ev. 0: AIK-Tingsryd, Hovet

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.