Klubbarnas ekonomi ska granskas

Många av landets elitlubbar i bollsporterna lever över sina tillgångar. Inom svensk bandy har man nu beslutat att göra något radikalt. Det finns en oro för den ekonomiska utvecklingen och oron bara ökar. De senaste säsongernas frågetecken runt ekonomin har diskuterats i olika sammanhang, Stora underskott på en del håll och handlingsplaner som inte varit tillräckligt verklighetsförankrade har skapat allt större frågetecken. Nu inleder Bandyförbundets styrelse en utredning om föreningarnas ekonomi. 

Nu ska bandyklubbarna och deras ekonomi utredas av förbundet.

Stora underskott har kommit i dagen i samband med att årsredovisningarna levererats och utöver det lever flertalet föreningar med små och mycket begränsande marginaler. För luttrade bandyledare är svårigheter att få ekonomin att gå ihop ingenting nytt, det hör till bandyns vardag, men detär inte förmildrande.

Syna elitlagen i första hand

Det finns naturligtvis många frågor som måste besvaras. Det handlar om allt från tillväxtproblem, begränsad dam- och flickverksamhet och spelarlöner till otillräckliga resurser inom administration och marknad med mera. 

Bandyförbundet har därför tagit initiativ till en utredning där framför allt elitföreningarnas ekonomi ska belysas. Utredningen ska förhoppningsvis resultera i förslag till lämpliga åtgärder. Däri ingår också att se över regelverket för elitlicens. Bandyförbundets generalsekreterare Peter Hodor har tagit fram  direktiven för utredningenpå uppdrag av förbundsstyrelsen.

Hälften av alla bandyklubbar hade minusresultat ekonomiskt förra året och några av dem har inte elitlicensen klar för kommande elitseriesäsong. Två av de främsta, Hammarby och Sandviken, har stora problem.

Införa lönetak?

- Vi ska också diskutera effekterna av ett lönetak. Det skulle till exempel kunna vara så att en viss summa av föreningens intäkter får gå till löner. Resten ska användas till ungdomsverksamhet, damverksamhet, kansli och marknad och så vidare, säger Stig Bertilsson.

Utredningen inleder nu sitt arbete och den sluliga rapporten ska lämnas till Bandyförbundets styrelse ivår. Projektledare i utredningen är Sture Gustafsson, i dag projektledare centralt på RF/SISU och med en mångårig och gedigen föreningsbakgrund. Han var tidigare under många år distriktsidrottschef i Västergötland.

Utredningen kommer att ledas av landshövdingen i Uppsala, Göran Enander. Vidare ingår Pär Höckert och Per-Anders Gustafsson från Bandyförbundets styrelse, Kjell Gustafsson, ledamot i förbundets licensnämnd, Christian Ehn och Bo Ribers som representanter för elitserieföreningarna samt Nichlas Lindén från Allsvenska Serieföreningen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…

Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast  rolig läsning, 

Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill

säga löner, angavs som främsta anledning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.