ÖFK sålde mest av alla klubbar
Här kommer äntligen en positiv nyhet om Östersunds Fotbollsklubb. Den senaste tiden har det mest handlat om negativa skriverier om ÖFK och förra ordföranden Daniel Kindberg. Men ÖFK var den klubb i allsvenskan som fick in mest pengar på spelarförsäljningar under 2018.
ÖFK sålde spelare för 67 miljoner kronor, elva miljoner mer än tvåan Djurgården. Mest pengar fick ÖFK för Saman Ghoddos, som värvades av franska Amiens i augusti i fjol för runt 40 miljoner.
ÖFK:s eget kapital är 23 miljoner kronor. I den ligan ligger klubben på sjunde plats. Malmö FF toppar överlägset med 497 miljoner.
Totalt sålde de allsvenska klubbarna spelare för 352 miljoner kronor 2018, en ökning på 22 procent från året innan.
Försäljningstoppen under 2018:
1. Östersunds FK: 67 miljoner kronor
2. Djurgårdens IF: 56 miljoner
3. IFK Norrköping: 51 miljoner
4. Malmö FF: 49 miljoner
5. IFK Göteborg 38 miljoner
6. IF Brommapojkarna: 16 miljoner
7. Hammarby IF: 13 miljoner
8. BK Häcken: 13 miljoner
9. Dalkurd FF: 12 miljoner
10. IF Elfsborg: 12 miljoner
11. AIK: 8 miljoner
12. Örebro SK: 7 miljoner
13. GIF Sundsvall 7 miljoner
14. IK Sirius: 660 000
15. Kalmar FF: 318 000
16. Trelleborgs FF: 158 000
Källa: ”Hur mår svensk elitfotboll?” från revisionsföretaget EY.
Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.
Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.
Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.
Elless idrottsförening är modellen för framtiden.
I dag startar vår artikelserie om anläggningar
Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan. SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Mest lästa just nu
Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel
Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet.
Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.
Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill in här. Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket.
Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.
Vissa går mot strömmen. Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.
Skriv kommentar