Finansiärer ställer upp för ”Bajen”

Solen skiner men i Bandysverige är det full fart. Mest fart är det runt Hammarby som värvar friskt från Västerås SK. Samtidigt håller ”Bajen” fast vid den nya policyn att ingen spelare får vara proffs. Det finns inte längre ekonomi för det.

 

Det kan kosta Hammarby dyrt. Landslagsspelare som Adam Gilljam, Christoffer Fagerström, David Pizzone Elfving och Robin Sundin har ännu inte skrivit på kontrakten.

Fyra från Västerås

Från VSK ansluter Simon Folkesson, Ted Bergström, Jacob Brucht och målvakten Filip Mörkdal. Och fler VSK-are kan det bli. Patrik Sjöström skrev inför förra säsongen på ett tvåårskontrakt med Jenisej. De nya ryska reglerna tillåter från den här säsongen bara en utländsk spelare per match och lag. Sandvikens skyttekung Christoffer Edlund skrev kontrakt med Jenisej efter säsongens slut i vintras.

- Jag räknar med att det ordnar sig på något sätt, säger Sjöström till Bandypuls.

Han var utlånad till Jenisej från VSK men nu har Sjöström med egna pengar köpt ut sig från kontraktet med Västerås. Blir det skarpt läge kan han återvända till Sverige och då är Hammarby intresserade.

Från Falu BS kommer målvakten Max Bergström, bror med Ted.

Allt går igen

Apropå Västerås så verkar allt gå igen. När ”Bajen” byggde sitt storlag på 1990-talet värvades Göran Rosendahl, Jonas Holgersson, Andreas Westman och Mikael ”Larre” Larsson från VSK. Stjärnspelare allihop. Matcherna på Zinken mot VSK och Sandviken lockade mellan 6 000 och 7 000 åskådare. Vilket drag det var!

Bakom värvningarna fanns i högsta grad ordföranden Sonny Lööf. Sonny är nu tillbaka i ledningen dock utan någon officiell titel. Men när det tidigare såg som mörkast ut penningmässigt så lade Sonny, 78, in 400 000 kronor i klubbkassan så elitlicensen kunde säkras för säsongen 2019-2020.

- Jag kunde inte se att Hammarby skulle gå i konkurs. Det hade varit en stor förlust för Stockholms och svensk bandy, säger Sonny Lööf till Idrottens Affärer.

Han har ett finger med i värvningarna inför den nya säsongen. Med i bakgrunden finns också miljonären Gunnar Rosengren, som var en viktig person när Jonas Claesson värvades från Vetlanda.

Hans dotter Liselotte Lööf driver företaget som Sonny grundade som avfalls – och återvinningsföretag. 

Halva laget anställdes

- När vi värvade som mest var sex-sju spelare anställda i företaget. Även tränaren Stefan Karlssons fru Britt var anställd. Jonas Claesson hade sitt kontor hos oss, minns bandyälskaren Sonny Lööf.

Han gläder sig över att det äntligen blir en bandyhall i Stockholm. Den byggs på Gubbängens IP, söder om söder, och är klar våren 2020.

Från början skulle hallen rymma 1 000 personer. Nu har kapaciteten utökats till 2 000 personer. 

- Min förhoppning är att vi även ska spela tidiga matcher i elitserien där. Personalen på Zinken gör ett enastående jobb men när väderbetingelserna är som de är kan inte ens det mest kraftfulla aggregat hålla is vid liv när temperaturen ligger runt 15 plusgrader i oktober, säger Hammarbys ordförande Anders Gidrup till DN.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.