"Riskabelt att bygga, men..."
I dagens inslag i artikelserien om arenor, i samarbete mellan Idrottens Affärer och Fotboll Direkt, medger AIK:s vd, Thomas Edselius, att klubben absolut inte gett upp tankarna på att bygga en egen arena.
Egen arena, egna ideal
AIK drömde om en egen arena i Solna eller i Kista-området, men hamnade till slut som hyresgäst på Friends arena. Där blir de kvar i ytterligare nio år, men drömmen om en egen hemmaarena lever i allra högsta grad.
- Så klart så vill vi ha en egen arena där vi kan påverka allt. Utbud, design, rubbet. Vi vet hur vi skulle vilja att en AIK-stadion skulle se ut. Jag tror att man kan skapa ännu mer ”Vi-känsla”, eller det vet jag att man kan, med en egen arena. Det är identitetsskapande och den fördelen ska man inte underskatta. Samtidigt skulle jag inte vilja vara den som riskerar en framtida existens, säger Edselius och tillägger:
- Värdena i en egen arena är nog i dagsläget mer symboliska än ekonomiska. Och ekonomin kanske är det viktigaste av allt.
Billigast att vara hyresgäst
Edselius menar att hindren är många, vilket AIK inte minst fick se när arbetet började med att undersöka arenaalternativ efter Råsunda.
Dels handlade det om en upprustning av den gamla Nationalarenan för 200-300 miljoner - men likaledes fanns planer på en helt nybyggd arena i egenregi i Sundbyberg eller i Kista.
Inget av alternativen kom dock AIK vidare med på grund av en tung kostnadsbild.
Valet föll på ett hyresavtal med Friends och där siffror i det kontraktet än så länge är okända.
Men många hinder
Det lär inte bli lättare med åren att hitta lämpliga markområden i ett Stor-stockholm som vxäer så att det knakar. men AIK-basen vill alltså inte ge upp.
- Det är bökigt att hitta mark man kan köpa loss billigt och att bara ha fotbollsverksamhet där känns inte rimligt. När vi tittade så kollade vi på en kombinerad anläggning med hockeyn. Det måste finnas andra event som kan fylla upp arenan också, konserter och liknande.
- Något vi definitivt kom fram till är att det blir för dyrt med naturgräs, ska du ha en egen arena i den här delen av Norden så är det konstgräs som gäller.
Men är det rimligt för AIK att bygga en egen arena som skulle stå klar om nio år?
- Det är rimligt. Men jag kan absolut se jättemycket risk med ett sånt projekt. Går det fel kan det vara fullständigt förödande. Men med rätt förutsättningar och rätt partner som är med på det så kan jag se den möjligheten. Det är så klart en kittlande tanke att äga en egen arena och branda den på olika sätt.
Skräms inte
- Men faktum är ju att de som bygger sin egen arena i dag har det skittufft. FC Köpenhamn har det ju bra med sin arena men om jag förstått det rätt så fick de sin arena för en dansk krona eller liknande. Och då är det klart att man kan göra det lönsamt.
Malmö FF uppges ha driftkostnader på cirka 35-40 miljoner per år inklusive räntor och amorteringar för sin Swedbank stadion. Är det summor som skrämmer?
- Nej det är ingenting som skrämmer sådär. Jag tror man skulle kunna få det att gå plus minus noll.
Vilka är fördelarna med att hyra, som ni gör nu?
- Riskerna är mycket mindre, det är den stora fördelen. Skulle man åka ur så sitter man inte där med jättelika driftkostnader till exempel. Det kanske låter tjatigt men den ekonomiska risken är en jävla stor faktor i det hela. Det spelar ingen roll vad du har för arena om du inte tjänar pengar. Har du ett dåligt år kan det vara kört.
Mårthen Bergman
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksand IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt.
I ett pressmeddelande läggs en stor del av det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.