"Riskabelt att bygga, men..."
I dagens inslag i artikelserien om arenor, i samarbete mellan Idrottens Affärer och Fotboll Direkt, medger AIK:s vd, Thomas Edselius, att klubben absolut inte gett upp tankarna på att bygga en egen arena.
Egen arena, egna ideal
AIK drömde om en egen arena i Solna eller i Kista-området, men hamnade till slut som hyresgäst på Friends arena. Där blir de kvar i ytterligare nio år, men drömmen om en egen hemmaarena lever i allra högsta grad.
- Så klart så vill vi ha en egen arena där vi kan påverka allt. Utbud, design, rubbet. Vi vet hur vi skulle vilja att en AIK-stadion skulle se ut. Jag tror att man kan skapa ännu mer ”Vi-känsla”, eller det vet jag att man kan, med en egen arena. Det är identitetsskapande och den fördelen ska man inte underskatta. Samtidigt skulle jag inte vilja vara den som riskerar en framtida existens, säger Edselius och tillägger:
- Värdena i en egen arena är nog i dagsläget mer symboliska än ekonomiska. Och ekonomin kanske är det viktigaste av allt.
Billigast att vara hyresgäst
Edselius menar att hindren är många, vilket AIK inte minst fick se när arbetet började med att undersöka arenaalternativ efter Råsunda.
Dels handlade det om en upprustning av den gamla Nationalarenan för 200-300 miljoner - men likaledes fanns planer på en helt nybyggd arena i egenregi i Sundbyberg eller i Kista.
Inget av alternativen kom dock AIK vidare med på grund av en tung kostnadsbild.
Valet föll på ett hyresavtal med Friends och där siffror i det kontraktet än så länge är okända.
Men många hinder
Det lär inte bli lättare med åren att hitta lämpliga markområden i ett Stor-stockholm som vxäer så att det knakar. men AIK-basen vill alltså inte ge upp.
- Det är bökigt att hitta mark man kan köpa loss billigt och att bara ha fotbollsverksamhet där känns inte rimligt. När vi tittade så kollade vi på en kombinerad anläggning med hockeyn. Det måste finnas andra event som kan fylla upp arenan också, konserter och liknande.
- Något vi definitivt kom fram till är att det blir för dyrt med naturgräs, ska du ha en egen arena i den här delen av Norden så är det konstgräs som gäller.
Men är det rimligt för AIK att bygga en egen arena som skulle stå klar om nio år?
- Det är rimligt. Men jag kan absolut se jättemycket risk med ett sånt projekt. Går det fel kan det vara fullständigt förödande. Men med rätt förutsättningar och rätt partner som är med på det så kan jag se den möjligheten. Det är så klart en kittlande tanke att äga en egen arena och branda den på olika sätt.
Skräms inte
- Men faktum är ju att de som bygger sin egen arena i dag har det skittufft. FC Köpenhamn har det ju bra med sin arena men om jag förstått det rätt så fick de sin arena för en dansk krona eller liknande. Och då är det klart att man kan göra det lönsamt.
Malmö FF uppges ha driftkostnader på cirka 35-40 miljoner per år inklusive räntor och amorteringar för sin Swedbank stadion. Är det summor som skrämmer?
- Nej det är ingenting som skrämmer sådär. Jag tror man skulle kunna få det att gå plus minus noll.
Vilka är fördelarna med att hyra, som ni gör nu?
- Riskerna är mycket mindre, det är den stora fördelen. Skulle man åka ur så sitter man inte där med jättelika driftkostnader till exempel. Det kanske låter tjatigt men den ekonomiska risken är en jävla stor faktor i det hela. Det spelar ingen roll vad du har för arena om du inte tjänar pengar. Har du ett dåligt år kan det vara kört.
Mårthen Bergman
Mest lästa just nu
Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het och klubbar säljer ovh köper för stora pengar.
IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton och totalt handlar det om intäkter på runt 100 miljoner kronor.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.