"Riskabelt att bygga, men..."

AIK är fast på Friends arena i nio år till. Men klubbens ambition är ändå att bygga en egen borg. ”Det är riskabelt att äga en egen arena, det är därför man blir lite rädd för det, säger AIK:s vd, Thomas Edselius.
AIK spelar på Friends Arena i nio år, minst. Vd:n Thomas Edselius erkänner ändå att han drömmer om att bygga en egen arena. Foto: TT Nyheter


I dagens inslag i artikelserien om arenor, i samarbete mellan Idrottens Affärer och Fotboll Direkt, medger AIK:s vd, Thomas Edselius, att klubben absolut inte gett upp tankarna på att bygga en egen arena.

Egen arena, egna ideal

AIK drömde om en egen arena i Solna eller i Kista-området, men hamnade till slut som hyresgäst på Friends arena. Där blir de kvar i ytterligare nio år, men drömmen om en egen hemmaarena lever i allra högsta grad.

- Så klart så vill vi ha en egen arena där vi kan påverka allt. Utbud, design, rubbet. Vi vet hur vi skulle vilja att en AIK-stadion skulle se ut. Jag tror att man kan skapa ännu mer ”Vi-känsla”, eller det vet jag att man kan, med en egen arena. Det är identitetsskapande och den fördelen ska man inte underskatta. Samtidigt skulle jag inte vilja vara den som riskerar en framtida existens, säger Edselius och tillägger:

- Värdena i en egen arena är nog i dagsläget mer symboliska än ekonomiska. Och ekonomin kanske är det viktigaste av allt.

Billigast att vara hyresgäst

Edselius menar att hindren är många, vilket AIK inte minst fick se när arbetet började med att undersöka arenaalternativ efter Råsunda.

Dels handlade det om en upprustning av den gamla Nationalarenan för 200-300 miljoner - men likaledes fanns planer på en helt nybyggd arena i egenregi i Sundbyberg eller i Kista.

Inget av alternativen kom dock AIK vidare med på grund av en tung kostnadsbild.

Valet föll på ett hyresavtal med Friends och där siffror i det kontraktet än så länge är okända.

Men många hinder

Det lär inte bli lättare med åren att hitta lämpliga markområden i ett Stor-stockholm som vxäer så att det knakar. men AIK-basen vill alltså inte ge upp.

- Det är bökigt att hitta mark man kan köpa loss billigt och att bara ha fotbollsverksamhet där känns inte rimligt. När vi tittade så kollade vi på en kombinerad anläggning med hockeyn. Det måste finnas andra event som kan fylla upp arenan också, konserter och liknande.

- Något vi definitivt kom fram till är att det blir för dyrt med naturgräs, ska du ha en egen arena i den här delen av Norden så är det konstgräs som gäller.

Men är det rimligt för AIK att bygga en egen arena som skulle stå klar om nio år?

- Det är rimligt. Men jag kan absolut se jättemycket risk med ett sånt projekt. Går det fel kan det vara fullständigt förödande. Men med rätt förutsättningar och rätt partner som är med på det så kan jag se den möjligheten. Det är så klart en kittlande tanke att äga en egen arena och branda den på olika sätt. 

Skräms inte

- Men faktum är ju att de som bygger sin egen arena i dag har det skittufft. FC Köpenhamn har det ju bra med sin arena men om jag förstått det rätt så fick de sin arena för en dansk krona eller liknande. Och då är det klart att man kan göra det lönsamt.

Malmö FF uppges ha driftkostnader på cirka 35-40 miljoner per år inklusive räntor och amorteringar för sin Swedbank stadion. Är det summor som skrämmer?

- Nej det är ingenting som skrämmer sådär. Jag tror man skulle kunna få det att gå plus minus noll.

Vilka är fördelarna med att hyra, som ni gör nu?

- Riskerna är mycket mindre, det är den stora fördelen. Skulle man åka ur så sitter man inte där med jättelika driftkostnader till exempel. Det kanske låter tjatigt men den ekonomiska risken är en jävla stor faktor i det hela. Det spelar ingen roll vad du har för arena om du inte tjänar pengar. Har du ett dåligt år kan det vara kört.

Mårthen Bergman

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.