"Riskabelt att bygga, men..."

AIK är fast på Friends arena i nio år till. Men klubbens ambition är ändå att bygga en egen borg. ”Det är riskabelt att äga en egen arena, det är därför man blir lite rädd för det, säger AIK:s vd, Thomas Edselius.
AIK spelar på Friends Arena i nio år, minst. Vd:n Thomas Edselius erkänner ändå att han drömmer om att bygga en egen arena. Foto: TT Nyheter
Annons


I dagens inslag i artikelserien om arenor, i samarbete mellan Idrottens Affärer och Fotboll Direkt, medger AIK:s vd, Thomas Edselius, att klubben absolut inte gett upp tankarna på att bygga en egen arena.

Egen arena, egna ideal

AIK drömde om en egen arena i Solna eller i Kista-området, men hamnade till slut som hyresgäst på Friends arena. Där blir de kvar i ytterligare nio år, men drömmen om en egen hemmaarena lever i allra högsta grad.

- Så klart så vill vi ha en egen arena där vi kan påverka allt. Utbud, design, rubbet. Vi vet hur vi skulle vilja att en AIK-stadion skulle se ut. Jag tror att man kan skapa ännu mer ”Vi-känsla”, eller det vet jag att man kan, med en egen arena. Det är identitetsskapande och den fördelen ska man inte underskatta. Samtidigt skulle jag inte vilja vara den som riskerar en framtida existens, säger Edselius och tillägger:

- Värdena i en egen arena är nog i dagsläget mer symboliska än ekonomiska. Och ekonomin kanske är det viktigaste av allt.

Billigast att vara hyresgäst

Edselius menar att hindren är många, vilket AIK inte minst fick se när arbetet började med att undersöka arenaalternativ efter Råsunda.

Dels handlade det om en upprustning av den gamla Nationalarenan för 200-300 miljoner - men likaledes fanns planer på en helt nybyggd arena i egenregi i Sundbyberg eller i Kista.

Inget av alternativen kom dock AIK vidare med på grund av en tung kostnadsbild.

Valet föll på ett hyresavtal med Friends och där siffror i det kontraktet än så länge är okända.

Men många hinder

Det lär inte bli lättare med åren att hitta lämpliga markområden i ett Stor-stockholm som vxäer så att det knakar. men AIK-basen vill alltså inte ge upp.

- Det är bökigt att hitta mark man kan köpa loss billigt och att bara ha fotbollsverksamhet där känns inte rimligt. När vi tittade så kollade vi på en kombinerad anläggning med hockeyn. Det måste finnas andra event som kan fylla upp arenan också, konserter och liknande.

- Något vi definitivt kom fram till är att det blir för dyrt med naturgräs, ska du ha en egen arena i den här delen av Norden så är det konstgräs som gäller.

Men är det rimligt för AIK att bygga en egen arena som skulle stå klar om nio år?

- Det är rimligt. Men jag kan absolut se jättemycket risk med ett sånt projekt. Går det fel kan det vara fullständigt förödande. Men med rätt förutsättningar och rätt partner som är med på det så kan jag se den möjligheten. Det är så klart en kittlande tanke att äga en egen arena och branda den på olika sätt. 

Skräms inte

- Men faktum är ju att de som bygger sin egen arena i dag har det skittufft. FC Köpenhamn har det ju bra med sin arena men om jag förstått det rätt så fick de sin arena för en dansk krona eller liknande. Och då är det klart att man kan göra det lönsamt.

Malmö FF uppges ha driftkostnader på cirka 35-40 miljoner per år inklusive räntor och amorteringar för sin Swedbank stadion. Är det summor som skrämmer?

- Nej det är ingenting som skrämmer sådär. Jag tror man skulle kunna få det att gå plus minus noll.

Vilka är fördelarna med att hyra, som ni gör nu?

- Riskerna är mycket mindre, det är den stora fördelen. Skulle man åka ur så sitter man inte där med jättelika driftkostnader till exempel. Det kanske låter tjatigt men den ekonomiska risken är en jävla stor faktor i det hela. Det spelar ingen roll vad du har för arena om du inte tjänar pengar. Har du ett dåligt år kan det vara kört.

Mårthen Bergman

RF-ordförande Björn Eriksson får svidande kritik för sitt sätt att leda landets största folkrörelse. I spetsen för attacken står Hockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, som tillsammans med tio ytterligare specialförbund lämnat in  en motion till kommande RF-stämma i Uppsala i maj.

I en lång krönika på Hockeyförbundets hemsida svingar Larsson vilt mot RF och dess ordförande.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

SHL-ishockey i maj-juni rycker allt närmare!

  Med över 100-talet bekräftade fall av covid-19 och ett 40-tal framflyttade matcher har SHL-organisationen tvingats till flera åtgärder

Sportchefen Johan Hemlin har meddelat att SM-slutspelet senareläggs minst två veckor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.