Kommunerna reserverar inte tomtmark
"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"
Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..
”Fritid är inte längre någonting, som är förbehållet ett fåtal människor utan en lagstadgad rättighet för alla”. Det slogs fast i Idrottsutredningen redan 1969. Idag 50 år senare är inte idrott och fritid lika självklar i planering.
Sverige var ett föredöme
Sverige har historiskt varit ett föredöme när det gäller att bereda plats för idrott och aktivitet i våra urbana miljöer. Men ingen kan leva på gamla meriter. Idrott, rörelse och aktivitet är viktiga delar av folkhälsan och den hållbara utvecklingen. Sveriges befolkning ökar ständigt och många av våra städer växer och förtätas.
På 30 år har det byggts hundratusentals nya bostäder, men plats för rörelse och idrott har inte planerats och byggts i samma takt. Tvärtom försvinner ofta små öppna ytor, föreningslokaler och plats för idrott, när städerna förtätas alltmer. Den sociala hållbarhet vi strävar efter, med tillfällen till aktiviteter och social samvaro, kräver mer av planeringen.
Några citat från det onsdagens seminarium i Almedalen:
”Det finns stora möjligheter att bygga in idrotten nära där den behövs. Vi inom byggsektorn blir bra på det som kommunerna efterfrågar eftersom vi vill vinna upphandlingsprocesserna. Se till att ta med idrotten i upphandlingar och markansökningsprocesser".
(Anders Erlandsson, Operativ chef Skanska)
Krävs bättre samhällsplanering
”Vi bygger oerhört mycket och bygger inte städer eller bostäder – vi bygger samhällen och när vi bygger samhällen måste vi prata om livet mellan husen”
(Mats Norrbom, stadsbyggnadsdirektör Uppsala kommun)
”Frågan är het – plötsligt pratar vi om det här som vi inte gjort på länge. Hur ska vi samverka när det gäller rörelse i stadsplanering. Hur ska kommuner, byggföretag, idrottsrörelsen samverka för att bygga samhällen inte bara bostäder”
(Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet)
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar