Kommunerna reserverar inte tomtmark

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

”Fritid är inte längre någonting, som är förbehål­let ett fåtal människor utan en lagstad­gad rättighet för alla”. Det slogs fast i Idrottsutredningen redan 1969. Idag 50 år senare är inte idrott och fritid lika självklar i planering. 

Sverige var ett föredöme

Sverige har historiskt varit ett föredöme när det gäller att bereda plats för idrott och aktivitet i våra urbana miljöer. Men ingen kan leva på gamla meriter. Idrott, rörelse och aktivitet är viktiga delar av folkhälsan och den hållbara utvecklingen. Sveriges befolkning ökar ständigt och många av våra städer växer och förtätas.

På 30 år har det byggts hundratusentals nya bostäder, men plats för rörelse och idrott har inte planerats och byggts i samma takt. Tvärtom försvinner ofta små öppna ytor, föreningslokaler och plats för idrott, när städerna förtätas alltmer. Den sociala hållbarhet vi strävar efter, med tillfällen till aktiviteter och social samvaro, kräver mer av planeringen.

Några citat från det onsdagens seminarium i Almedalen:

”Det finns stora möjligheter att bygga in idrotten nära där den behövs. Vi inom byggsektorn blir bra på det som kommunerna efterfrågar eftersom vi vill vinna upphandlingsprocesserna. Se till att ta med idrotten i upphandlingar och markansökningsprocesser". 

(Anders Erlandsson, Operativ chef Skanska)

Krävs bättre samhällsplanering

”Vi bygger oerhört mycket och bygger inte städer eller bostäder – vi bygger samhällen och när vi bygger samhällen måste vi prata om livet mellan husen”

(Mats Norrbom, stadsbyggnadsdirektör Uppsala kommun)

”Frågan är het – plötsligt pratar vi om det här som vi inte gjort på länge. Hur ska vi samverka när det gäller rörelse i stadsplanering. Hur ska kommuner, byggföretag, idrottsrörelsen samverka för att bygga samhällen inte bara bostäder”

(Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.