Fem förbund i gemensamt projekt

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

 

Så många har samarbetat -bara därför är det unikt och berömvärt, det  koncept för framtidens multifunktionella och hållbara anläggningar för vattenidrott som kan uppstå lite varstans i Sverige.
Under två år har projektarbetet pågått och nu presenteras ett utförligt och detaljrikt material som mottagits med stort intresse och nyfikenhet från många intressenter. Materialet riktar sig till såväl föreningar som kommuner och andra som vill bygga eller utveckla anläggningar för vattenidrott.

Villl sprida inspiration

– En fotbollsplan, en sportanläggning eller en simhall är typiska exempel på en vanlig idrottsanläggning. Men en vattensportsanläggning är också en typ av idrottsanläggning. Vi vill ge inspiration och idéer hur framtidens anläggningar för vattensport ska se ut och fungera, säger Anette Önerud, projektledare, Arena Vattnet.
Materialet kan användas som diskussionsunderlag mellan klubbarna, men också mot kommuner och andra intressenter. Där finns allt från förslag på färdiga anläggningar ner till mindre lösningar på detaljnivå.
– Vi vet vad som funkar och inte funkar. Nu gäller det att förankra det i verkligheten – det vill säga hos de som vill bygga nya anläggningar eller utveckla och förbättra befintliga, säger Anette.
Vil inspirera
Ute på vattnet finns det gott om plats för alla som vill utöva idrott, motion eller friluftsliv. Men då krävs förutsättningar för att enkelt ta sig dit och det krävs anläggningar som är anpassade för att ta emot såväl nybörjare som rutinerade idrottare, motionärer och spontana besökare.

Hur bred brygga?

Ett enkelt och konkret exempel är hur en brygga kan utformas för att fungera optimalt för alla. Oftast behöver den vara bred och låg. Bred för att den ska kännas trygg och låg för att det ska vara enkelt att sjösätta mindre båtar, som exempelvis segeljollar och kajaker. Den ska gärna ligga i lä, ha jämna ytor som inte repar båten, kunna justeras över tid och ha både stegar och livboj. Man måste också tänka på ramper, räcken, halkskydd och kanter, eftersom den ska vara trygg och tillgänglig för alla.
Fördelarna med att utveckla vattensportanläggningar för flera olika vattenidrotter är många. Framför allt handlar det om att dela på kostnader och resurser.
Många fler viktiga värden följer med på köpet, såsom ökad möjlighet även för vuxna, äldre och nybörjare i alla åldrar som vill ut på vattnet. En förbättrad tillgänglighet sänker tröskeln för fler än bara för de som har funktionsnedsättningar.
– Om vi samarbetar och lägger ihop våra resurser och styrkor kan vi skapa anläggningar som erbjuder ett större utbud och som blir mer involverade i samhället och i det offentliga rummet, säger Anette Önerud och fortsätter:
– År 2023 fanns drygt 600 föreningar, och över 150 000 aktiva medlemmar inom de olika vattensportförbunden i Sverige. Samtidigt vet vi att mer än dubbelt så många regelbundet utövar idrott på vattnet, antingen på egen hand eller i organiserad form.
Tillgängligt för alla
Intresset för att börja är stort och hänger ihop med en ökad trend kring friluftsliv och outdoor-aktiviteter. Många står i kö för att vara med i en vattensportklubb där verksamheten är attraktiv och klubben vill växa. Men då krävs en anläggning som kan ta emot fler än ett begränsat antal medlemmar.
– De som saknas inom vattensporten är generellt personer från socioekonomiskt svagare områden. Tanken med projektet Arena Vatten är bland annat att bidra till förändring och göra vattnet tillgängligt för fler, säger Anette Önerud.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.