Fem förbund i gemensamt projekt

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

 

Så många har samarbetat -bara därför är det unikt och berömvärt, det  koncept för framtidens multifunktionella och hållbara anläggningar för vattenidrott som kan uppstå lite varstans i Sverige.
Under två år har projektarbetet pågått och nu presenteras ett utförligt och detaljrikt material som mottagits med stort intresse och nyfikenhet från många intressenter. Materialet riktar sig till såväl föreningar som kommuner och andra som vill bygga eller utveckla anläggningar för vattenidrott.

Villl sprida inspiration

– En fotbollsplan, en sportanläggning eller en simhall är typiska exempel på en vanlig idrottsanläggning. Men en vattensportsanläggning är också en typ av idrottsanläggning. Vi vill ge inspiration och idéer hur framtidens anläggningar för vattensport ska se ut och fungera, säger Anette Önerud, projektledare, Arena Vattnet.
Materialet kan användas som diskussionsunderlag mellan klubbarna, men också mot kommuner och andra intressenter. Där finns allt från förslag på färdiga anläggningar ner till mindre lösningar på detaljnivå.
– Vi vet vad som funkar och inte funkar. Nu gäller det att förankra det i verkligheten – det vill säga hos de som vill bygga nya anläggningar eller utveckla och förbättra befintliga, säger Anette.
Vil inspirera
Ute på vattnet finns det gott om plats för alla som vill utöva idrott, motion eller friluftsliv. Men då krävs förutsättningar för att enkelt ta sig dit och det krävs anläggningar som är anpassade för att ta emot såväl nybörjare som rutinerade idrottare, motionärer och spontana besökare.

Hur bred brygga?

Ett enkelt och konkret exempel är hur en brygga kan utformas för att fungera optimalt för alla. Oftast behöver den vara bred och låg. Bred för att den ska kännas trygg och låg för att det ska vara enkelt att sjösätta mindre båtar, som exempelvis segeljollar och kajaker. Den ska gärna ligga i lä, ha jämna ytor som inte repar båten, kunna justeras över tid och ha både stegar och livboj. Man måste också tänka på ramper, räcken, halkskydd och kanter, eftersom den ska vara trygg och tillgänglig för alla.
Fördelarna med att utveckla vattensportanläggningar för flera olika vattenidrotter är många. Framför allt handlar det om att dela på kostnader och resurser.
Många fler viktiga värden följer med på köpet, såsom ökad möjlighet även för vuxna, äldre och nybörjare i alla åldrar som vill ut på vattnet. En förbättrad tillgänglighet sänker tröskeln för fler än bara för de som har funktionsnedsättningar.
– Om vi samarbetar och lägger ihop våra resurser och styrkor kan vi skapa anläggningar som erbjuder ett större utbud och som blir mer involverade i samhället och i det offentliga rummet, säger Anette Önerud och fortsätter:
– År 2023 fanns drygt 600 föreningar, och över 150 000 aktiva medlemmar inom de olika vattensportförbunden i Sverige. Samtidigt vet vi att mer än dubbelt så många regelbundet utövar idrott på vattnet, antingen på egen hand eller i organiserad form.
Tillgängligt för alla
Intresset för att börja är stort och hänger ihop med en ökad trend kring friluftsliv och outdoor-aktiviteter. Många står i kö för att vara med i en vattensportklubb där verksamheten är attraktiv och klubben vill växa. Men då krävs en anläggning som kan ta emot fler än ett begränsat antal medlemmar.
– De som saknas inom vattensporten är generellt personer från socioekonomiskt svagare områden. Tanken med projektet Arena Vatten är bland annat att bidra till förändring och göra vattnet tillgängligt för fler, säger Anette Önerud.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.