"Konsekvenserna tänkte ingen på"

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

 

För idrottsrörelsen utgör Allmänna arvsfonden ett synnerligen viktigt stöd för att skapa fler och bättre idrottsanläggningar. just det som RF just nu diskuterar med regeringen och söker rätt åtgärder,

Allmänna arvsfonden är ett bidrar tilll attföreningslivet har möjlighet att bedriva verksamhet och växa. Under 2023 delade Allmänna arvsfonden ut knappt 763 miljoner kronor.  Drygt 235 miljoner (30 procent) av dessa gick till det så kallade lokalstödet inom 83 projekt. Stödet fördelas över hela Sverige – både till projekt i städer och på landsbygden. 

Lokalstödet har dock inte omfattats av Riksrevisionens granskning och fnns inte nämnt i rapporten.  

– Genom lokalstödet är det betydande medel som skjuts till från Allmänna arvsfonden för att skapa fler och bättre idrottsytor runt . och givetvis ska skattemedel användas på ett korrekt sätt och det är bra att löpande granska och utvärdera olika verksamheter, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.  

Riksrevisionen  rekommenderar att nuvarande system med Allmänna arvsfonden avvecklas och att ett nytt system införs för att hantera arv efter personer utan arvingar och testamente.Det finns många goda exempel på hur lokalstödet från Allmänna arvsfonden har skapat ytor som gör det möjligt för idrottsföreningar att utvecklas.. I Piteå ska en motorsportförening asfaltera om kartingbanan för att göra underlaget jämnare och säkrare för yngre åldrar. I Älmhult kan en skytteförening renovera en byggnad så att de kan bedriva verksamhet året runt i stället för bara på sommaren. Och i Essunga i Västra Götaland kan en förening aktivera fler på bygden genom en ny multiarena som fungerar som både en plats för fysisk aktivitet men också som en mötesplats för att skapa gemenskap.  

En undersökning som Riksidrottsförbundet genomfört visar att varannan förening uppger att det finns renoveringsbehov av befintliga idrottsytor och att en av fyra idrottsföreningar har utmaningar med brist på idrottsytor. Ännu större är utmaningen för föreningar som har barn- och ungdomsverksamhet, där svarar en tredjedel av föreningarna att det råder brist på tid och plats. Konsekvensen blir att föreningar tvingas tacka nej till nya medlemmar och att barn och ungdomar behöver stå i kö för att delta i verksamheten. 

– För att idrottsrörelsen ska kunna fortsätta vara en stark och positiv samhällskraft krävs plats att vara på. Att idrottsföreningar har en pålitlig tillgång till platser för idrott är en grundläggande förutsättning för ett starkt föreningsliv i Sverige. Idag är vår största utmaning brist på plats och brist på idrottsytor, säger Anna Iwarsson.  

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.