"Konsekvenserna tänkte ingen på"
Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner den vägen till idrotten..
Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas.
För idrottsrörelsen utgör Allmänna arvsfonden ett synnerligen viktigt stöd för att skapa fler och bättre idrottsanläggningar. just det som RF just nu diskuterar med regeringen och söker rätt åtgärder,
Allmänna arvsfonden är ett bidrar tilll attföreningslivet har möjlighet att bedriva verksamhet och växa. Under 2023 delade Allmänna arvsfonden ut knappt 763 miljoner kronor. Drygt 235 miljoner (30 procent) av dessa gick till det så kallade lokalstödet inom 83 projekt. Stödet fördelas över hela Sverige – både till projekt i städer och på landsbygden.
Lokalstödet har dock inte omfattats av Riksrevisionens granskning och fnns inte nämnt i rapporten.
– Genom lokalstödet är det betydande medel som skjuts till från Allmänna arvsfonden för att skapa fler och bättre idrottsytor runt . och givetvis ska skattemedel användas på ett korrekt sätt och det är bra att löpande granska och utvärdera olika verksamheter, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Riksrevisionen rekommenderar att nuvarande system med Allmänna arvsfonden avvecklas och att ett nytt system införs för att hantera arv efter personer utan arvingar och testamente.Det finns många goda exempel på hur lokalstödet från Allmänna arvsfonden har skapat ytor som gör det möjligt för idrottsföreningar att utvecklas.. I Piteå ska en motorsportförening asfaltera om kartingbanan för att göra underlaget jämnare och säkrare för yngre åldrar. I Älmhult kan en skytteförening renovera en byggnad så att de kan bedriva verksamhet året runt i stället för bara på sommaren. Och i Essunga i Västra Götaland kan en förening aktivera fler på bygden genom en ny multiarena som fungerar som både en plats för fysisk aktivitet men också som en mötesplats för att skapa gemenskap.
En undersökning som Riksidrottsförbundet genomfört visar att varannan förening uppger att det finns renoveringsbehov av befintliga idrottsytor och att en av fyra idrottsföreningar har utmaningar med brist på idrottsytor. Ännu större är utmaningen för föreningar som har barn- och ungdomsverksamhet, där svarar en tredjedel av föreningarna att det råder brist på tid och plats. Konsekvensen blir att föreningar tvingas tacka nej till nya medlemmar och att barn och ungdomar behöver stå i kö för att delta i verksamheten.
– För att idrottsrörelsen ska kunna fortsätta vara en stark och positiv samhällskraft krävs plats att vara på. Att idrottsföreningar har en pålitlig tillgång till platser för idrott är en grundläggande förutsättning för ett starkt föreningsliv i Sverige. Idag är vår största utmaning brist på plats och brist på idrottsytor, säger Anna Iwarsson.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar