Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Idrott och alkohol, hyckleri eller folkhälsa

Det finns inget område där verklighet och karta avviker så mycket från varandra som när det gäller alkohol och idrott.

RF:s alkoholpolicy pratar om större ansvar, restriktiv syn och andra fina ord. Ingenting som man ser något av på den årliga idrottsgalan där åtminstone en förbundsordförande alltid beskrivs som lika ”sprituell” i media.

...för att hantera sponsorer

Alkoholförsäljning är också en omistlig del av intäkterna för all arenaidrott, golfrestauranger, seglarhotell med mera. Alkohol är en förutsättning för att hantera sponsorer och för sponsorernas möte med sina kunder. Kvällsmedia har gett oss ett mycket stort antal bevis på att elitidrottare inte är nykterister. Någon mer än jag som noterat korrelationen mellan bryggerier och fotboll på tröjorna.

Nu är det någon vecka sedan jag var ung men så mycket har nog inte ändrat sig, redan då var en idrottsförening ett perfekt ställe att få tag på alkohol. Spelade man i pojkar 16 så var de äldre lagens deltagare de som hjälpte till att få fram alkohol.

Idrotten är precis som alla andra grupperingar för ungdomar en inkörsport till alkoholkonsumtion. Så enkelt är det, så enkelt var det. Det är grupperingen, inte idrotten som skapar en vilja att bete sig som de äldre, dvs dricka alkohol. Vi är ett flockdjur.

Hyckleri skapar bara problem

Inget av ovanstående är på något sätt konstigt utan tvärtom mer än naturligt. Vår kultur har en sådan relation till alkohol att det vore osannolikt att det skulle vara annorlunda inom idrotten.

Med ovanstående som grund är det därför konstigt varför RF såväl som alla specialförbund väljer att ha en alkoholpolicy och en åsikt som saknar grund i verkligheten. Hyckleri skapar bara problem med trovärdighet, fråga Tiger Woods om ni inte tror mig.

Min tes är att när arbetarrörelsen och frikyrkorna skapade det organiserade Sverige så var alkoholmissbruket ett så stort hinder mot ett bättre samhälle att bekämpande av alkohol blev så viktigt. Idrottsrörelsen som startades ungefär samtidigt hade goda skäl att välja samma grundåsikt.

RF har en antik policy

Konsekvensen blev att RF och förbunden har en policy runt alkohol som dels blev antik redan på femtiotalet (när motboken försvann) och dels bara leder till att våra företrädare framstår som hycklare. I synnerhet gentemot de ungdomar tanken är att vi skall få att avstå från alkohol.

Att det är bra om våra ungdomar håller sig nyktra och begår alkoholdebuten senare behöver vi inte diskutera. Att våra möjligheter att påverka detta som föräldrar är begränsat kan vi också vara överens om, åtminstone i gruppen av oss som har eller har haft ungdomar i hemmet.

Läser man RFs alkoholpolicy bokstavligen borde alkohol inte överhuvudtaget få förekomma i samband med idrott. Den ekonomiska katastrof som då skulle drabba idrottsrörelsen vill ingen av oss uppleva. Men det är många som verkar vilja förneka sambandet.

Då kanske man bör fundera på en alkoholpolicy byggd på den verklighet som samhället och idrotten lever i vore bättre. Verkligheten vinner alltid och den vägen kanske kan vi få ungdomarnas respekt även om vi gärna dricker mer än ett glas rött till fläskfilén på lördagskväll.

Dan Persson

Piraten Gretteheim (inte verifierad)

mån, 2012-10-22 11:15

1. Varför i helvete måste man

Varför i helvete måste man ens diskutera frågan om alkohol och idrott. Det borde vara en självklarhet att de inte hör ihop någonstans, i vart fall inte om man vill vara ett något så när gott exempel för det uppväxande släktet! http://piratens.wordpress.com/alkohol/
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.