Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Mix av ideellas ideologi och företagens lagar

Det här inlägget handlar tack och lov inte om de tusentals fall där föreningar har fuskat med skatten, i en del fall trots socialdemokratiska finansministrar som ordförande, utan om förslaget på nya skatteregler för idrotten.

Nu interpelleras det i Riksdagen om förslaget till ny beskattning. Vänstern är emot. RF har reagerat med ryggmärg och som den socialdemokratiska organisation man är, utifrån viljan att beskydda den ideella föreningen av femtiotalets modell. De är försiktigt uttryckt emot.

Jag är för den nya modellen som jämställer föreningar med företag för de delar av verksamheten som är att jämställa med näringsverksamhet.

De undantag som finns för små föreningar i förslaget täcker alla former av ideell verksamhet. Övriga föreningar är redan jämställda med företag utifrån lagar om arbetsgivares skyldigheter, miljölagar, arbetsrättslagstiftning, moms, arbetsmiljö, konkurrenslagstiftning, PUL med mera.

De här föreningarna har levt i en mix av det ideellas ideologi och företagens lagar. Med det sämsta av båda världarna som följd.

En stor del av föreningarnas verksamhet konkurrerar på ett eller annat sätt med företags verksamhet eller är att se som direkt näringsverksamhet. Det är ett faktum. Trenderna är entydiga att den delen ökar. Klubbarna är fastighetsägare av allt från golfbanor och gym till Borås Arena. Klubbarna har anställda och får majoriteten av sina intäkter från andra än medlemmar.

Vi har i Sverige en bra lagstiftning och ett förmånligt skattesystem för företag. Här har både socialdemokratiska och borgerliga regeringar skapat ett företagsklimat som är positivt (sossarna har skapat ett negativt klimat för ägande av företag men det är något annat).

Om vi nu ger alla de föreningar som redan idag agerar på samma marknad och som om de vore företag tydligare regler så blir det bättre för alla. De små föreningarna lever kvar i sin ankdamm med några hundratusen i omsättning för bowlingklubben om 25 personer, skidskytteföreningen med 30 aktiva och så vidare.

Någon enstaka hamnar i kläm men för alla de stora blir den nya modellen bättre. Framförallt av ett skäl.

Det blir uppenbart att man är jämställd som skattesubjekt med andra företag och man kan agera utifrån detta. Det blir uppenbart att man har samma skyldigheter som Ericsson när det gäller lagar om arbetsrätt, konkurrensbegränsningar, miljö och skatter.

Att vi sedan den här vägen påskyndar övergången till att föreningar måste sträva efter att gå med vinst är underbart. Även om vinsten återinvesteras i verksamheten är vinst en förutsättning för att utveckla verksamheten.

Vinst kan gå från ett fult ord till ett fint ord i Föreningssverige.

Det är på tiden och då finns det förutsättningar att utveckla idrotten som den viktiga del av upplevelse och tjänstesamhället som idrotten utgör.

Dan Persson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Krister Frost (inte verifierad)

fre, 2010-03-19 11:28

1. Hej Jag delar Din upfattning,

Hej Jag delar Din upfattning, de delvis oklara reglerna i gränslandet mellan ideell verksamhet och näringsverksamhet skapar stora problem. Vi får tillsammans ta ansvar för den kompetensökning som kommer att behövas inom den ideella sektorn. En fördel med ökad kompetens blir också, förhoppningsvis, en minskning av den illojala konkurrens, genom "ekonomisk doping", som tyvärr ibland förekommer. MVH Krister

SHL-laget Leksands IF har av kommunstyrelsen i Leksand beviljats en borgen på 30 miljoner kronor, det är drygt hälften av det begärda beloppet på 56,7 miljoner.

Samtidigt meddelar Sebastian Larsson (m), ordförande i kommunstyrelsen, att kommunen kommer att tillsätta en ”god man”, för att säkra insyn i föreningens verksamhet, exempelvis vid tecknandet av spelarkontrakt

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Inför fredagens VM-premiär (mot Slovakien)beskriver han sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.