Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Myndigheters sabotage av idrotten!

Igår var det SM-final i hockey på Globen. 14.000 människor som skall därifrån. Matchen börjar 19:30 så alla vet att den slutar vid 22 eller senare.

Hos våra myndigheter finns det de som förstår eventindustrins betydelse för tillväxt och arbetstillfälen. Några som inser att få aktiviteter genererar så mycket skattekronor per omsättningskrona som just event.

Plötsligt står vi där allihopa

Det finns uppenbarligen många fler hos våra myndigheter som inte begriper någonting och som skadar eventindustrin och därigenom också stat och kommun.

Myndigheter, både stat, landsting och primärkommun dedikerar pengar till verksamheter som skall stödja eventindustrin för att det är lönsamt för både stat och kommun.

Vad händer då när matchen är slut? Det går inte ta sig därifrån.

Någon har stängt av hela tunnelsystemet för någon form av enkelt underhåll som sker en natt per månad. En myndighet förstör alltså hela upplevelsen av eventet genom att skapa evighetslånga (allt över tio minuter) köer. Det är kommunen som äger arenan.

Bortskämda nutidsmänniskans krav

Förra finalmatchen så stängdes tunnelbanan ned på grund av någon olycka så det inte gick att ta sig till Globen från stora delar av stan och den här gången fick man inte komma hem.

En positiv eventupplevelse är förutsättningen för att kunderna skall komma tillbaka. Idag ställer den bortskämda nutidsmänniskan krav på totalupplevelse. I den räknas all tid från man lämnar kontor/hem till man är åter. Då går det inte att bedriva eventindustri om totalupplevelsen kan förstöras av något byråkratelände som stänger tunnlar när 14.000 pers skall hem.

Så enkelt är det.

Ps, samtidigt är det trist att ett fantastiskt event skall förstöras av talibanerna i Djurgårsklacken som hatar, vill slåss och kastar in saker på isen. Låt fotbollen äga huliganproblemet. Hockey är en industri där man sitter ner.

Dan Persson

Olle J. (inte verifierad)

ons, 2010-04-21 12:22

1. Om du kontrollerat huruvida

Om du kontrollerat huruvida arrangören hört av sig till SL och informerat dem om evenemanget och dessa ändå valt att stänga av tunnelbanesystemet hade detta måhända haft en poäng. Det finns trots allt en anledning att dylikt underhållsarbete görs på kvällar och nätter. Nu blir det istället mest ofokuserat gnäll. Att dessutom gnälla kring avstängning vid en olycka ger det hela en fadd eftersmak.

Barbro Engkvist (inte verifierad)

tors, 2010-04-29 10:20

2. "Dan har stor erfarenhet och

"Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror". Hur kan då du skriva "Låt fotbollen äga huliganproblemet"? Ingen idrott överhuvudtaget ska väl äga huliganproblemet!! Om en arena är en fastighet vars försäljning ska ökas så får det inte finnas huliganer där!
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.