Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Hammarby, en fullständigt otrolig historia

AEG, den kapitalistiske ägaren i Hammarby fotboll AB äger driftsavtalet för hela Globenområdet inklusive den nya Stockholm Arena.

En förutsättning för lönsamhet

Skall de tjäna pengar på sin drift av Stockholm Arena så behöver de event. Arenan är synnerligen lämpad för fotboll och ett tjugotal fotbollsmatcher men +20 000 i publiken är en förutsättning för lönsamhet.

AEG har fyra möjliga lag som kan dra folk att skriva avtal med. AIK, Hammarby, Brommapojkarna och Djurgården. De kommer inte att lyckas med alla eller ens med tre. De kan lika gärna missa allsvenskan helt. AEG riskerar faktiskt att stå där med ett söndertrasat bankrutt Hammarby i superettan som enda fotbollsupplevelse på sin nya fina miljardarena.

Djurgården har utöver att harva på den antika stadion två möjliga val. Solna och SvFFs Swedbank Arena eller Stockholm Arena. En egen arena på Storängsbotten ligger så långt i framtiden att den inte är med på kartan just nu. Stadion även ombyggd är inte bra nog.

Solna som Bortre Mongoliet

Det kulturella avståndet är för en Djurgårdare mindre till Globen. Dels är man kvar i huvudkommunen och dels är det dit man åker för att se DIF spela hockey.

Solna är ur det perspektivet att jämföra med Bortre Mongoliet, fientligt, annan kultur och en lokalbefolkning som inte går att prata med. Djurgården kan sitta still i båten på Stadion och säga bättre kan ni i några år gentemot både AEG och SvFF med lägre planhyra som följd.

Det ”roliga” blir nu att om AEG i sin roll som ägare till Hammarby Fotboll AB agerar så att det skadar Bajens möjligheter att vara med i allsvenskan så är den största förloraren AEG. Att äga en arena utan fotbollslag är lika smart som att äga en flotta lastbilar men inga däck.

Hur resonerar AEG egentligen?

Den fråga som då uppstår är varför AEG agerar som de gör.

Det finns flera troliga svar på den frågan.

1. De tror inte Bajen någonsin kan få en ekonomi som gör övre halvan på Allsvenskan möjlig av ett antal olika skäl. Dvs inte kasta dåliga pengar efter goda.
2. De tror att det blir lättare att få Djurgården som eget lag på Stockholm Arena om Hammarby inte finns där och har valt den vägen.

3. De räknar kallt med att reglerna ändras på nästa RF-möte och det blir möjligt för dem att köpa majoriteten i Hammarby Fotboll AB och då är de beredda att gå in med pengar (de har oceaner av resurser). Därför avvaktar de nu och säger nej för att det skall bli billigare i nästa sväng.

Ägarnas agerande är otroligt

Det tragikomiska är att Hammarby Fotboll AB idag är ett bolag där den ena ägaren, föreningen, agerar så att det skadar bolaget, den andra ägaren, AEG, gör likaså och de mest trogna kunderna är de som lägger mest energi på att skada bolaget. För de senare kan det vara så att de saknar intellektuell kapacitet för att bedöma konsekvensen av sitt agerande. Det är till och med troligt.

Men att båda ägarna i ett bolag agerar på ett sätt som är negativt för bolaget är helt otroligt.

Hammarby har i alla fall lyckats med något som inget svensk lag i superettan någonsin lyckats med. Att vara förstasidesnyhet varje dag i tio dagar.

HQ Bank bara försumbart...

Den här soppan skapar bara mer elände för både den sportsliga delen såväl som för ekonomin. Just nu finns det inga tecken på hur utvecklingen skall kunna vändas.

Det är trist för Hammarby Fotboll AB har en kundbas som räcker för att skapa en ekonomiskt sund verksamhet.

Det Mats Qviberg och Finansinspektionen gjort när det gäller att skada HQ bank framstår snart som försumbart i jämförelse med Hammarby AB.

Dan Persson

Krille (inte verifierad)

tis, 2010-09-07 16:53

1. Nu tycker jag att du tar i

Nu tycker jag att du tar i lite väl. Visst har det varit turbulent. Jävligt turbulent till och med. Men jag tycker att det till stor del påminner väldigt mycket om historien i Djurgården för ganska exakt ett år sedan. Ett ägarintresse och en idéell verksamhet fajtades om makten. Det blir så när ett i sammanhanget starkt varumärke helt plötsligt har ett lågt pris. Det gäller att bevaka sina intressen bäst det går. Och just nu visade det sig att det inte krävdes en nyemission eller någon annan affär (i alla fall för tillfället).

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.