Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Hammarby, en fullständigt otrolig historia

AEG, den kapitalistiske ägaren i Hammarby fotboll AB äger driftsavtalet för hela Globenområdet inklusive den nya Stockholm Arena.

En förutsättning för lönsamhet

Skall de tjäna pengar på sin drift av Stockholm Arena så behöver de event. Arenan är synnerligen lämpad för fotboll och ett tjugotal fotbollsmatcher men +20 000 i publiken är en förutsättning för lönsamhet.

AEG har fyra möjliga lag som kan dra folk att skriva avtal med. AIK, Hammarby, Brommapojkarna och Djurgården. De kommer inte att lyckas med alla eller ens med tre. De kan lika gärna missa allsvenskan helt. AEG riskerar faktiskt att stå där med ett söndertrasat bankrutt Hammarby i superettan som enda fotbollsupplevelse på sin nya fina miljardarena.

Djurgården har utöver att harva på den antika stadion två möjliga val. Solna och SvFFs Swedbank Arena eller Stockholm Arena. En egen arena på Storängsbotten ligger så långt i framtiden att den inte är med på kartan just nu. Stadion även ombyggd är inte bra nog.

Solna som Bortre Mongoliet

Det kulturella avståndet är för en Djurgårdare mindre till Globen. Dels är man kvar i huvudkommunen och dels är det dit man åker för att se DIF spela hockey.

Solna är ur det perspektivet att jämföra med Bortre Mongoliet, fientligt, annan kultur och en lokalbefolkning som inte går att prata med. Djurgården kan sitta still i båten på Stadion och säga bättre kan ni i några år gentemot både AEG och SvFF med lägre planhyra som följd.

Det ”roliga” blir nu att om AEG i sin roll som ägare till Hammarby Fotboll AB agerar så att det skadar Bajens möjligheter att vara med i allsvenskan så är den största förloraren AEG. Att äga en arena utan fotbollslag är lika smart som att äga en flotta lastbilar men inga däck.

Hur resonerar AEG egentligen?

Den fråga som då uppstår är varför AEG agerar som de gör.

Det finns flera troliga svar på den frågan.

1. De tror inte Bajen någonsin kan få en ekonomi som gör övre halvan på Allsvenskan möjlig av ett antal olika skäl. Dvs inte kasta dåliga pengar efter goda.
2. De tror att det blir lättare att få Djurgården som eget lag på Stockholm Arena om Hammarby inte finns där och har valt den vägen.

3. De räknar kallt med att reglerna ändras på nästa RF-möte och det blir möjligt för dem att köpa majoriteten i Hammarby Fotboll AB och då är de beredda att gå in med pengar (de har oceaner av resurser). Därför avvaktar de nu och säger nej för att det skall bli billigare i nästa sväng.

Ägarnas agerande är otroligt

Det tragikomiska är att Hammarby Fotboll AB idag är ett bolag där den ena ägaren, föreningen, agerar så att det skadar bolaget, den andra ägaren, AEG, gör likaså och de mest trogna kunderna är de som lägger mest energi på att skada bolaget. För de senare kan det vara så att de saknar intellektuell kapacitet för att bedöma konsekvensen av sitt agerande. Det är till och med troligt.

Men att båda ägarna i ett bolag agerar på ett sätt som är negativt för bolaget är helt otroligt.

Hammarby har i alla fall lyckats med något som inget svensk lag i superettan någonsin lyckats med. Att vara förstasidesnyhet varje dag i tio dagar.

HQ Bank bara försumbart...

Den här soppan skapar bara mer elände för både den sportsliga delen såväl som för ekonomin. Just nu finns det inga tecken på hur utvecklingen skall kunna vändas.

Det är trist för Hammarby Fotboll AB har en kundbas som räcker för att skapa en ekonomiskt sund verksamhet.

Det Mats Qviberg och Finansinspektionen gjort när det gäller att skada HQ bank framstår snart som försumbart i jämförelse med Hammarby AB.

Dan Persson

Krille (inte verifierad)

tis, 2010-09-07 17:53

1. Nu tycker jag att du tar i

Nu tycker jag att du tar i lite väl. Visst har det varit turbulent. Jävligt turbulent till och med. Men jag tycker att det till stor del påminner väldigt mycket om historien i Djurgården för ganska exakt ett år sedan. Ett ägarintresse och en idéell verksamhet fajtades om makten. Det blir så när ett i sammanhanget starkt varumärke helt plötsligt har ett lågt pris. Det gäller att bevaka sina intressen bäst det går. Och just nu visade det sig att det inte krävdes en nyemission eller någon annan affär (i alla fall för tillfället).

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.