Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Hammarby, en fullständigt otrolig historia

AEG, den kapitalistiske ägaren i Hammarby fotboll AB äger driftsavtalet för hela Globenområdet inklusive den nya Stockholm Arena.

En förutsättning för lönsamhet

Skall de tjäna pengar på sin drift av Stockholm Arena så behöver de event. Arenan är synnerligen lämpad för fotboll och ett tjugotal fotbollsmatcher men +20 000 i publiken är en förutsättning för lönsamhet.

AEG har fyra möjliga lag som kan dra folk att skriva avtal med. AIK, Hammarby, Brommapojkarna och Djurgården. De kommer inte att lyckas med alla eller ens med tre. De kan lika gärna missa allsvenskan helt. AEG riskerar faktiskt att stå där med ett söndertrasat bankrutt Hammarby i superettan som enda fotbollsupplevelse på sin nya fina miljardarena.

Djurgården har utöver att harva på den antika stadion två möjliga val. Solna och SvFFs Swedbank Arena eller Stockholm Arena. En egen arena på Storängsbotten ligger så långt i framtiden att den inte är med på kartan just nu. Stadion även ombyggd är inte bra nog.

Solna som Bortre Mongoliet

Det kulturella avståndet är för en Djurgårdare mindre till Globen. Dels är man kvar i huvudkommunen och dels är det dit man åker för att se DIF spela hockey.

Solna är ur det perspektivet att jämföra med Bortre Mongoliet, fientligt, annan kultur och en lokalbefolkning som inte går att prata med. Djurgården kan sitta still i båten på Stadion och säga bättre kan ni i några år gentemot både AEG och SvFF med lägre planhyra som följd.

Det ”roliga” blir nu att om AEG i sin roll som ägare till Hammarby Fotboll AB agerar så att det skadar Bajens möjligheter att vara med i allsvenskan så är den största förloraren AEG. Att äga en arena utan fotbollslag är lika smart som att äga en flotta lastbilar men inga däck.

Hur resonerar AEG egentligen?

Den fråga som då uppstår är varför AEG agerar som de gör.

Det finns flera troliga svar på den frågan.

1. De tror inte Bajen någonsin kan få en ekonomi som gör övre halvan på Allsvenskan möjlig av ett antal olika skäl. Dvs inte kasta dåliga pengar efter goda.
2. De tror att det blir lättare att få Djurgården som eget lag på Stockholm Arena om Hammarby inte finns där och har valt den vägen.

3. De räknar kallt med att reglerna ändras på nästa RF-möte och det blir möjligt för dem att köpa majoriteten i Hammarby Fotboll AB och då är de beredda att gå in med pengar (de har oceaner av resurser). Därför avvaktar de nu och säger nej för att det skall bli billigare i nästa sväng.

Ägarnas agerande är otroligt

Det tragikomiska är att Hammarby Fotboll AB idag är ett bolag där den ena ägaren, föreningen, agerar så att det skadar bolaget, den andra ägaren, AEG, gör likaså och de mest trogna kunderna är de som lägger mest energi på att skada bolaget. För de senare kan det vara så att de saknar intellektuell kapacitet för att bedöma konsekvensen av sitt agerande. Det är till och med troligt.

Men att båda ägarna i ett bolag agerar på ett sätt som är negativt för bolaget är helt otroligt.

Hammarby har i alla fall lyckats med något som inget svensk lag i superettan någonsin lyckats med. Att vara förstasidesnyhet varje dag i tio dagar.

HQ Bank bara försumbart...

Den här soppan skapar bara mer elände för både den sportsliga delen såväl som för ekonomin. Just nu finns det inga tecken på hur utvecklingen skall kunna vändas.

Det är trist för Hammarby Fotboll AB har en kundbas som räcker för att skapa en ekonomiskt sund verksamhet.

Det Mats Qviberg och Finansinspektionen gjort när det gäller att skada HQ bank framstår snart som försumbart i jämförelse med Hammarby AB.

Dan Persson

Krille (inte verifierad)

tis, 2010-09-07 17:53

1. Nu tycker jag att du tar i

Nu tycker jag att du tar i lite väl. Visst har det varit turbulent. Jävligt turbulent till och med. Men jag tycker att det till stor del påminner väldigt mycket om historien i Djurgården för ganska exakt ett år sedan. Ett ägarintresse och en idéell verksamhet fajtades om makten. Det blir så när ett i sammanhanget starkt varumärke helt plötsligt har ett lågt pris. Det gäller att bevaka sina intressen bäst det går. Och just nu visade det sig att det inte krävdes en nyemission eller någon annan affär (i alla fall för tillfället).

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen