Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Konflikten mellan ägarna kan sänka Hammarby
Hammarby fotboll AB, cirkus eller soppa? Eller vad? Det enda intressanta som sagts är den avgående Åsa Sånemyrs uttalande idag:
- Hammarby Fotboll AB var två veckor från konkurs innan uppgörelsen med Linus Hallenius gick igenom.
Inte ens de här miljonerna räcker?
Det bevisar dels mina tidigare krönikor i ämnet och gör det troligt att inte ens pengarna från Hallenius räcker till att bli ett elitlag igen.
En öppen konflikt mellan den ideella föreningen och AEG hjälper inte till direkt. På det kommer att de sportsliga prestationerna i fjol och i år inte ger eventuella nya investorer hopp om god avkastning.
Min gissning är att föreningen nu tänker så här: Först tvingar vi AEG att sälja sina 49 procent till oss för en mycket lång summa. Då äger vi 100 procent.
Sedan gör vi en nyemission där vi emitterar 99 procent nya aktier med en ordentlig överkurs. Självfallet kan då nya ägare vara fans som köper en liten post var och gör det utifrån att man emotionellt är beredd att betala för att rädda Bajen.
Saknar en strategi för överlevnad
Att finna en rationell kommersiell aktör som går in är väsentligt mycket svårare. Det uppstår ett antal skattekonsekvenser och bokföringskonsekvenser som inte är att leka med för ett investerande företag.
Jag har lärt mig att det inte är någon större idé att göra en explicit förklaring till varför i det här forumet men om AEG får två millar för halva Hammarby ena dagen blir det svårt få en revisor tilstyrka att halva firman är värd 20 millar veckan därpå. Så enkelt är det.
Sånemyrs avgång indikerar att Hammarby saknar egen långsiktig överlevnadsförmåga utan nya pengar och att Halleniuspengarna bara räcker till för att ta sig ur konkursrisken men på intet sätt ger Bajen en grund för framtiden.
Det som bekymrar är inte den dåliga ekonomin, inte de uteblivna sportsliga resultaten utan att konflikten mellan ägarna som nu kommit i öppen dager.
En konflikt som kostar ännu mer
Man behöver inte veta mycket om ett bolag för att inse att konflikt mellan ägare leder till kapitalförstöring. Här är dessutom den ideella gemenskapen extremt begränsad.
Det som är en piss i Mississippi för AEG är en förmögenhet för den ideella föreningen.
AEG är en amerikansk superkapitalistisk fastighetsutvecklare. Hammarby är en helylle svensk ideell förening med en närmast socialistisk tradition.
Det är ur det perspektivet förvånande att Ohly är djurgårdare, han utgör urtypen för en Bajen-supporter.
Personligt ansvar vid en konkurs
Sånemyrs uttalande är intressant av flera skäl. ”Två veckor från konkurs” är att vara på obestånd. Om ett bolag kan anses vara på obestånd uppstår idag ett stort personligt ansvar för styrelse och indirekt även för VD om man inte hanterat formalia.
Formalia är att upprätta en så kallad kontrollbalansräkning. Har man inte gjort det så uppstår personligt ansvar för medlemmarna i styrelsen. De blir helt enkelt skyldiga att privat betala de skulder som bolaget har på ett antal områden.
Den här konflikten mellan ägarna kan sänka Hammarby.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen