Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

AIK:s siffror en bekräftelse, sänk spelarlönerna 25 procent

Så har då AIK släppt 2010 års resultat. Vi pratar här om koncernen AIK fotboll AB. Moderbolaget kan vi lämna därhän, det är mest skatteeffekter.

En förlust på 9 miljoner kronor kan uppfattas som en katastrof men jämfört med DIF och Malmö FF är det inga konstiga siffror. 

Jag har nog missat något av de andra klubbarnas bokslut men AIKs är inte avvikande på något sätt.

Publiknedgången är dramatisk för alla och det är få tecken i skyn på att det går att vända den trenden på kort varsel. Snarare indikerar senaste hockeyderbyt att vi har ett läge där bråk och ordningsproblem är en orsak som skrämmer bort publik. Att belägga detta är dock omöjligt och det kan vara fel.

Vad kan vi då utlösa ur bokslutet som är av intresse.

Relationen korta skulder, korta tillgångar är även efter emissionen besvärlig. Tidig årskortsförsäljning kan dock rädda den ekvationen, men det leder bara till att likviditetsproblem skjuts framåt.

Ur ett aktieägarperspektiv är det som tidigare. Det är med hjärtat man köper aktier för att stödja klubben. Det är ingen investering jämförbart med att köpa bank eller industriaktier. Det visste vi redan.

En emission till ser dock ut att finnas i korten om vi skall ta på oss spåkärringsmössan, dvs göra något så korkat som att förutse framtid.Tittar vi på allsvenskan bredare är analysen enklare. Spelarna genererar inte intäkter som motsvaras av de kostnader de står för.

Spelarlönerna är för höga relativt de intäkter verksamheten genererar. Spelarnas ersättningar påminner mer om bankdirektörsbonusar, Vattenfalls system för chefslöner och andra avarter där det saknas relation mellan prestation och inkomst.

Om vi i AIK:s fall antar att 90 procent av årskortsförsäljningen går till människor med stort AIK-hjärta där klacken och varumärket är produkten snarare än laget är spelarlönerna åt skogen för höga.

Nu är det här Elitfotboll och inte industri så lösningen att ställa juniorlaget på plan är ingen fungerande lösning men ibland får jag för mig att det rent ekonomiskt vore det bästa under en säsong.

Det Allsvenskan behöver mer och det som fungerar bättre än alla fairplay-system jag tittat på är ett lönetak. Just nu är läget i Europa sådant att det går att genomföra. Tryck ner lönerna med 25-30 procent, först då är produktionskostnaden för en match i nivå med marknadens värdering av samma event. Det går inte låta spelarna ta mer pengar än vad de skapar.

Nu när klubbarna drivs helt kommersiellt så är det dags för lite hederlig hård gammaldags kapitalism. Dags för klubbcheferna att åka till sydostasien för studiebesök i textilindustrin och titta på vad som är rimliga relationer mellan prestation och lön.

Dan Persson

Olle J. (inte verifierad)

fre, 2011-02-18 14:10

1. Med gammaldags kapitalism

Med gammaldags kapitalism avses alltså kartellbildning? Du håller i alla fall fast vid din marxistiska syn på arbetets värde.

Kristof (inte verifierad)

fre, 2011-02-18 14:14

2. Än en gång, Lönenivån drivs

Än en gång, Lönenivån drivs upp av kapitalism och den marknadsekonomi som den europeiska fotbollspyramiden underkastas. Den planekonomiska modellen med lönetak finns att hitta i USA där klubbägarna socialistiskt delar på de vinster som den kartelliserade ligan genererar. Och nu kanske det inte blir någon NFL säsong eftersom spelarna anser sig vara mer värda. I den planekonomiska amerikanska modellen belönar man dåliga prestationer genom lönetak, solidarisk intäktsdelning, ingen nedflyttning. Tack vare det skapas ekonomiska vinster på spelarnas och konsumenternas bekostnad. Så vill vi väl ändå inte ha det här. Precis som hos en stor del av klubbarna i Europa går AIK back, men vem behöver egentligen bry sig? Det ordnar upp sig för klubbarna ändå. Istället upplevs och ibland uppfylls drömmar om framgångar. Ibland går de i kras. Lönetak i Europa? Lägg agg!

gp (inte verifierad)

fre, 2011-02-18 17:41

3. Skit i politiken. De

Skit i politiken. De amerikanska/kanadensiska proffsligorna är redan i sina utgångslägen skapade som företag, med ett huvudkontor och franchises ute i de städer som bedöms klara av åtagandet att delta i ligan. I Europa är klubbarna bildade för länge sedan, uppståndna ur sociala sammanhang som inte längre existerar (men som däremot vårdas ömt i varje enskild klubbs självbild). I USA/Kanada finns ett gemensamt intresse att inte betala högre löner än vad man har pengar till. I Europa finns bara en vilja att för egen vinnings skull lura knkurrenterna så mycket det går, med ”onaturliga” tillskott (Abramovitj), eller att ”satsa” ansvarslöst och köra allting i botten (som ÖIS). Det handlar väldigt lite om politik. Möjligtvis om att leka drömfabrik och fylla folks skallar med orimliga förväntningar.

Kristof (inte verifierad)

mån, 2011-02-21 15:12

4. Ingen politik i detta alls,

Ingen politik i detta alls, utan två olika ekonomiska ideologier. Kapitalisten strävar alltid mot monopol och kommer att nå dit om ingen stoppar honom/henne. Av denna anledning finns konkurrensmyndigheter. I USA har man lyckats lura konkurrensmyndigheterna och delar solidariskt på de vinster som ligan genererar. Detta trots att flera klubbägare friåker systemet och inte gör sitt bästa för att vinna så många matcher som möjligt. Som konsument av sportligor tycker jag det är förkastligt då vinsterna från mina konsumerade pengar stannar hos klubbägare. Jag tycker hela debatten om att klubbarna ska visa vinster är märklig. Som konsument av t.ex. CocaCola blir jag inte nöjdare om bolaget redovisar rekordvinster. Det betyder snarare att jag har betalat ett för högt pris för produkten.

Johannes (inte verifierad)

mån, 2011-02-21 15:48

5. Aik backar 9 miljoner. Låt

Aik backar 9 miljoner. Låt oss säga att Bajen återkommer dit de hör hemma 2012 = ett derby till för aik med sisådär 25 000 åskådare. 200 kr per biljett ger 5Mkr (å det är nog lågt räknat). Låt oss även leka med tanken att aik mot alla odds inte är ett bottenlag 2012...så kanske dif-derbyt lockar fler än 21 000 som häromåret. Istället dyker det upp 25 000. 4000 biljetter á 200 kr = 800 000 kr. Bara där har aik alltså möjlighet att hämta in 5,8 miljoner. Å med en mer framskjuten placering än tabellbotten så lär väl även marginalåskådarna återvända generellt till hemmamatcherna i övrigt? Helt plötsligt så finns det knappt något underskott att tala om längre. Allt handlar inte om att publiken skrämts bort av elaka huliganer eller att spelarna tjänar för mycket. Mycket beror på den så oförutsägbara parametern "sportsliga resultat"... Då det är (snudd på) helt omöjligt att förutspå huruvida en spelare kommer att leverera eller inte så får man nog leva med att de år när spelarna inte leverar uppfattas som "dyra" jämfört med de år då de presterar på ett positivt sätt.

Ni känner till allt dribbel inom golfen. Nu ser det ut som att allt ordnar sig ändå. PGA touren, LIV touren och Europatouren ska samarbeta, hör och häpnas.

Efter alla hårdar ord mellan parterna är en lycklig försoning uppnådd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Det är som ett dignande smörgåsbord. Och det finns många glupska betraktare. Malmö FF:s försök att etablera en ny internationell ungdomsturnering, Malmö Trophy, blev en succé. Ett flertal av  Europas bästa lag i pojkar och flickor 15 år kom till Malmö, bl a  klubbar  som Paris Saint-Germain, SL Benfica, Sevilla FC och RB Leipzig.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.