Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Staten och kapitalet, ska det va´så?

Artiklar och mediainslag som innehållit kombination Arena och förlust har varit många senaste åren. Även jag har ett antal bloggar på detta tema. Det finns dock en given vinnare för alla dessa investeringar och det är staten.

Den kommersiella idrotten är en del av upplevelseindustrin och det som skiljer upplevelseindustri från annan industri är att andelen skatter är högre.

Det beror på att det är mera tjänster och fler punktskatter inblandade.

Till Borg, till Borg, till Borg, till...

När jag går med polarna på ishockey så blir det först någon öl på en pub med källskatter för personal, moms, alkoholskatter och energiskatter. På 60 kronor öl går ca 35 i skatter totalt.

Därefter mat på restaurang med ungefär samma skatteuttag per konsumerad krona för säg fyra hundra per huvud.

På arenan är det moms på biljetten, isen kostar massor i energiskatter och av outgrundliga skäl så konsumeras även här något glas vin. Artisterna med sina höga löner betalar också oceaner i skatter.

En enorm kassako

Eftersom tjänster är mer personalintensiva och vi har världens högsta tjänstebeskattning är upplevelseindustrin en enorm kassako för Anders E Borg.

Varje arena som sedan fylls med event skapar massor med sysselsättning och genererar oceaner av intäkter till statskassan.

Arenabusinessen är dessutom riskfri för Anders E Borg. Staten satsar inte en spänn men har dryga hälften av omsättningen på sitt konto den 12:e varje månad.

Försvinnande lite tillbaka

Men idrotten får massa bidrag från staten invänder vän av ordning, den kameralt lagda typen som ideologiskt valt att stanna kvar i 60-talet.

Idrotten får inte ens kaffepengar av staten. Det totala bidraget till ungdomsidrotten uppgår inte till tio procent av vad staten får in i skatter. Lägg till att staten gett ett eget bolag monopol på att skapa spel av fotbollsmatcher och beskattar travet så blir bilden fulländad.

Den kommersiella idrotten är en växande och närande del av det svenska samhället. Våra miljardinvesteringar i arenabyggen är rena vinstmaskiner för statskassan och förlusterna bär kommuner eller idrottsbolagen.

Finns mer att hämta

En golfrunda eller ett arenabesök ger så stor andel av kostnaden till statskassan att det finns stor risk att våra utlandsresor för att spela golf eller se på fotboll snart kommer att ses som skatteflykt enligt generalklausulen. En lag som för övrigt är motstridig deklarationen om mänskliga rättigheter.

Om nu Anders E Borg och grabbarna vill att vi skall växa snabbare så är det lätt ordnat.

Säg åt RF att även privatägda idrottsbolag skall få ingå i familjen. Då kommer nämligen investeringarna att öka och så också skatteintäkterna.

Dan Persson

Olle J. (inte verifierad)

fre, 2011-08-19 10:35

1. Osammanhängande som vanligt.

Osammanhängande som vanligt. Mänskliga rättoghtheter? Kamerala ideologer? Och en kommentatorsfunktion som är uppenbart dysfunktionell (det senare kan förstås inte
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.