Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Förbundet gjorde misstaget att gå all in"

Lars-Åke Lagrell har i Aftonbladet försvarat sig med att jag skriver utan information, dvs att mina slutsatser saknar bakomliggande fakta medan de har räknat.

Det är en totalt felaktig beskrivning av läget. Det moderna digitala samhället ger oss alla tillgång till alla fakta vi behöver.

Här finns alla fakta

Det underlag som finns rörande arenor och Nationalarenan kan kort beskrivas som följer:

• Allabolag.se har boksluten för Globenbolagen.

• Globens hemsida har antalet event och antalet besökare. Motsvarande finns för de andra arenorna.

• Allabolag.se har boksluten för bolagen runt Nationalarenan.

• Solna publicerade en revisionsrapport om Nationalarenan som innehöll antal planerade event och antal besökare för 2013.

Förundersökning, rapporter, underlag

• Förundersökningen i mutåtalet omfattar aktieägaravtal, affärsplaner, beslutsunderlag för Nationalarenan, dvs dokument som normalt ses som konfidentiella i ett bolag.

• Globen har publicerat ett antal trendrapporter, dvs sammanfattningar om hur arenor utvecklas och eventmarknaden utvecklas.

• Sveriges kommuner och Landsting har tagit fram underlag för ”kommuner och arenor” som deras tidning Dagens Samhälle har skrivit.

• Matt Rosettis föredrag på branschmässan om arenautveckling. Matt är förmodligen världsbäst på hur man ökar omsättning.

• Bloggen ”den osynliga handen” där Kristof Vogel har räknat fram intäkt per matchstol för allsvenskan.

• AIK har publicerat sin hyra på Råsunda om 250.000 kronor per match.

Bara att jämföra förutsättningarna

Ovanstående ger tillsammans all nödvändig indata för att bedöma hur arenamarknaden ser ut i Stockholm, resten är en stund med Excel. Ingen som kan använda Google och följer arenamarknaden kan påstås vara ”utan aning”.

Slutsatsen att Stockholmsarenan vinner ”arenakriget” är också ganska enkel att komma fram till. När man jämför förutsättningarna så är det som följer:

Stockholmsarenan är mindre vilket ökar mängden lämpliga fullsatta event, dvs ger dem en bättre eventmarknad.
Globe arenas (driftsbolaget) genomför varje år ca 300 event om året, de har fyra arenor i olika storlekar och organisation som jobbar mot hela marknaden.

En ägare med 5 miljarder

Globenarenorna ägs av en ägare med 5 miljarder i vinst och 70 miljarder i tillgångar medan största ägare i Nationalarenan är SvFF med förlust och 350 miljoner i kapital.

Globearenas är en del av en global jätte på arenaområdet med globala avtal med konsertarrangörer, inköpssamverkan, erfarenhetsutbyte.

Nationalarenan får inte shoppingcentret som skulle säkerställa folkliv i området, infrastruktur med mera. Nu blir Nationalarenan ensamt på en stenöken under många år.

Den globala Konsertmarknaden har i stor utsträckning flyttat till Asien där vinster per konsert är väsentligt högre.

Så hade förbundet blivit en vinnare

Problemet är inte vare sig ambitioner eller vilja och båda arenorna blir bra. Problemet är att marknaden måste skapas, den finns inte idag och när tre arenor (inklusive Stadion) konkurrerar om eventen kommer arrangörerna öka sina marginaler och arenaägaren minska sina.

Problemet är att politikerna i kommuner som gränsar till varandra och som delar upptagningsområde gått vidare med respektive arena trots att de måste ha insett att förutsättningarna förändrats dramatiskt.

Det blir mer och mer uppenbart att SvFF hade varit en garanterad vinnare om man sålt Råsunda och lagt landskamperna på Stockholmsarenan, Ullevi, Malmö till låg kostnad och goda marginaler.

Lagrell & co gick all in

Istället har man gått ”all in” på en alldeles för svag hand. Enligt de uppgifter jag har fått så har Lars-Åke Lagrell varit drivande genom hela processen, dvs den som drivit fram hela investeringen.

Här kan jag ha fel, det är andrahandsuppgifter, men fotbolls-Sverige beter sig som sosseriet gjorde i Johultsaffären, dvs de sprider negativ information och läcker uppgifter. Ofta i min inkorg.

I det arenakrig som nu skapas har Globenområdet stridsvanare soldater, internationellt flygunderstöd, en erfaren general, en större försvarsbudget och ett flexiblare slagfält. Sedan är krig alltid dyrt för alla.

Dan Persson

Claes Forsberg (inte verifierad)

tors, 2011-10-27 15:31

1. Hej Dan, jag har följt dina

Hej Dan, jag har följt dina inlägg under veckan och undrar följande? Varför bara fokus på idrottsevenemang? Jag kan se många fler områden än bara idrott som kan ta en plats i de nya arenorna med stort allmänt intresse. Kultur i olika former kan ju också få plats, TV produktioner under tak med stor publik, övriga event där kanske inte planen/gräsmattan används i första hand. Är det värdigt en storstad som Sthlm att inte ha en bättre arena än bef. Råsunda? Kan staden Sthlm genomföra något i framtiden som de inte kunnat göra utan de nya arenorna? Kan Sthlm vara intressant för evenemang i framtiden som de inte varit nära tidigare? Kan det bli billigare i framtiden att bygga en värdig arena/liknande generation 5 arena? Kan det vara en bra affär på sikt? Vilka skatteintäkter/jobbtillfällen har dessa två byggen skapat under de år som de projekterats/byggts? Tror du Thomas Johansson på Live Nation tycker det är bra med ett alternativ till deras konserter/världs event - än att bara kunna lägga dem hos deras största konkurrent? AEG i Globen. Det bör kunna garantera Swedbank arena ett par godbitar per år. I hopp om också ett parallellt positivt spår från en smart kille som du i detta ämne. Allt gott! Claes Forsberg VD, Svenskt Sportforum

Göran Lantz (inte verifierad)

tors, 2011-10-27 15:51

2. Jag tror Claes Forsberg

Jag tror Claes Forsberg missförstått debatten. Det Dan Persson (och andra) säger är att Stockholm behöver EN ny stor arena. Problemet är att man nu bygger TVÅ, vilket kommer att ge lönsamhetsproblem för bägge

Claes (inte verifierad)

ons, 2011-12-14 16:49

3. Live Nation till Swedbank

Live Nation till Swedbank Arena! Hoppsan

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.