Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Det dummaste de kan göra är att bygga”

Falu kommun skal lägga 55 millar eller nästan på öret tusen spänn per kommuninnevånare på nya hoppbackar. Min far hoppade backe med landslagsmeriter och något SM-guld tidigt 50-tal så jag har en positiv inställning till sporten, uppfostrad som jag är med nyårshoppning på tv varje år.

Skälet till investeringen är ett skid-VM 2015 där backhoppning ingår.

Några få tiotusenlappar tillbaka

Världsmästerskapet kommer att ge kommunen några tiotusenlappar i intäkter i form av kommunalskatt för de boende i kommunen som får extra jobb under VM.

I övrigt innebär VM bara kostnader för kommunen. Anders Borg kommer att dra in ett antal miljoner på moms, energiskatter, byggmoms, källskatter och alkoholskatter från åskådarna.

Falun kommer att få sitt varumärke känt bland tv-tittare världen över. Hur många av dessa som väljer att åka till Falun är svårt att bedöma men jag är övertygad om att man inte behöver bygga nya hotell.

Ingen företagsetablering som en följd

Det är också osannolikt att det sker någon företagsetablering som följd av VM.

Men, det vi bör komma ihåg är att svensk backhoppning är död, jag har lite svårt att beskriva hur illa det är då skidförbundets hemsidor inte fungerar just nu, men det handlar inte om att backhoppningen är förkyld, lunginflammation eller cancer utan svensk backhoppning har dött utan möjlighet till återuppståndelse.

Inte så konstigt, sporten kräver för stora investeringar, mycket speciella markförhållanden och klimat, en kombo som är mer eller mindre omöjlig, Där det finns förutsättningar finns vare sig folk eller pengar och vice versa.

Ingen som trampar backe längre

Modellen som min far och hans kamrater använde sig av att de trampade underbacken och överbacke själva och gick upp med skidorna på axeln efter varje hopp känns inte helt anpassad till dagens ungdoms krav på instant action och bekvämlighet.

Hiss och pistmaskiner ger driftskostnader som inte står i relation till antalet aktiva. Vi bör låta svensk backhoppning vila i frid.

Falu kommun är suverän i sina beslut och kommer förmodligen att stoppa in degen, allt annat vore en jätteskräll. Vi får hoppas att det finns pengar kvar till en kvalitativ äldrevård.

Tusentals kronor för varje hopp

Om drift, avskrivning och räntor klarar sig med tio procent av investering så är det 5,5 miljoner kronor per år.

Kostnaden per hopp torde uppgå till tusentals kronor och jag får all anledning att be kulturmaffian om ursäkt. Det dummaste man kan göra med kommunala pengar är inte att bygga ett nytt operahus med subventioner på 2000 kronor per biljett.

Det dummaste man kan göra är att bygga en hoppbacke.

Dan Persson

Bocaj (inte verifierad)

mån, 2011-12-05 11:52

1. Ytterligare ett sanningens

Ytterligare ett sanningens ord från Dan Persson SVensk backhoppning är dödare än Mony Pythons papegoja.

Enkel majoritet, det vill säga 38 av 75 röster är vad som krävs för att Svenska Golfförbundet ska gå segrande ur den infekterade striden om att begränsa antalet golf-ID, ett ”tak”, ute i golf-Sverige.

Landets 21 distrikt, av vilka Skåne och Stockholm är de röststarkaste med 8 respektive 7 röster har att avge sina röster vid  SGF:s årsmöte 5-6 april.

SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari,  då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.

Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.