Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Lagrell har både rätt och fel"

Lars-Åke Lagrell har självfallet rätt i att Svenska Spels avtal med SvFF på intet sätt är i farozonen. Här gör TV4 slutsatser som det inte finns fakta bakom. Det är troligt att Svenska Spel samverkar med SvFF på både tre, fem, tio och 30 års sikt oavsett om vi har spelmonopol eller spellicens. Parterna tjänar på att samverka, den finaste grunden för avtal som finns.

Fotbollen är den idrottsaktör som tjänar mest pengar på Svenska Spel och det är på intet sätt förvånande att Lagrell också försvarar spelmonopolet i sitt brev till oss, det ingår så att säga i SvFFs åtagande i samarbetet med Svenska Spel.

En gynnsam konkurrens

Sen har Lars-Åke fel, en spellicens behöver inte innebär mindre pengar till idrotten. Det principiella resonemanget är lätt att förklara.

Bankerna som agerar i en kartelliknande form har kunnat dra ner på sin marknadsföring, konkurrens och reklam är liksom motstridigt hela idén med en informell kartell med Mediamarkt måste satsa mer i den mördande konkurrens de lever i.

Med en spellicens och 20-30 bolag som konkurrerar om våra plånböcker kommer marknadsföringskostnaden att vara hög och idrotten är en självklar mediakanal för spelmarknaden.

Idrotten får inte ett öre

Idag hamnar alla pengar hos Bonnier och Shipstedt eftersom idrotten inte fått ta emot reklampengarna från de utländska spelbolagen. 

Svenska Spel och ATG försvinner inte heller utan kommer att vara de stora aktörerna under mycket lång tid även med spellicens.

Många förbund kan öka sina intäkter ordentligt och samma gäller de stora lagen. Att Lagrell fått för sig att försäljningen av lotter som föreningarna utför försvinner är förvånande.

Inget ansvar, men...

Varför skulle någon lägga ner den försäljningen där man dessutom lyckats med konststycket att införa oreglerat barnarbete utan avtalsenlig lön på ett sätt som H&M hade blivit uthängda i alla media för.

Svenska Spel är heller inte på något sätt en mer ansvarstagande spelaktör. De kränger så mycket de kan utifrån regeringens krav på maximalt med skatter och utdelning helt utan hänsyn till spelmissbrukarna. Danmark med spellicens och halva befolkningen lägger dubbelt så mycket som vi på att hantera spelmissbruken.

Svenska Spel har dock fram till i förrgår varit en aktör som levt efter devisen ”Vi älskar idrott” och agerat som generell supporter även av de förbund som inte kan leverera lönsamhet genom motprestationer.

Det stora kardinalfelet

Det är den delen som bolaget nu beslutat sig för att lägga ner. Det är kortsiktigt förmodligen lönsamt men så länge inget beslut om spellicens är fattat hade det varit mer affärsmässigt korrekt att behålla stödet från idrotten i syfte att bevara monopolet.

Nu kan Svenska Spel ta bort sin Payoff och det är här jag tror de gör fel.

Alla företag behöver ett högre syfte än att berika sina ägare.

Ett Svenska Spel som bara agerar kvartalsmässigt rationellt får ingen plats i hjärtat hos sina kunder.

I synnerhet i en framtida konkurrens så är ett högre syfte en mycket viktig del av framgångsrik marknadsföring.

Dan Persson

Nej, en stockhomare i ledningen för IFK  Göteborg, det blev aldrig någon succé- Nu framkommer uppgifter om att Oa Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, tvingas lämna klubben.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.