Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Den egoistiska idrotten!
Det blev många kommentarer runt min sista krönika om idrott och politik så det är lika bra att fortsätta på samma tema. Om historien, om RF och och inte minst om en regerinsdeklaration.
När idrotten växte fram för 100-130 år sedan var idrottsrörelsen mycket närbesläktad med nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen, frikyrkorna med stöd från överklass och näringsliv för alla borträknat arbetarrörelsen.
Industrins och miltärens önskan
Skälet till stödet var självfallet brännvinet och en social misär i Sverige.
Industrin behövde nyktra vältränade kroppar som de kunde slita ut och fungerande familjer. Arbetarrörelsen behövde stöd av idrott och nykterhetsrörelser för att få engagerade arbetare till sin verksamhet och sin strävan efter makt. Militären gav också stöd till idrotten och idrotten var på den tiden till stor del militär med allt från fäktning, skytte, militär femkamp, ridning.
Så är det inte längre, förmodligen beroende på att SM i knapptryckning nu kallas för dataspel men på tiden det begav sig ville även militären ha nyktra och vältränade kroppar som kunde skjutas av den allestädes närvarande fienden.
Evigt springande på föreningsmöten
När sedan makarna Myrdal i slutet på 30-talet uppfann det s.k. folkhemmet, genom att sno Mussolinis idéer om korporativism så blev folkrörelsen inklusive idrotten en bärande del av Sveriges demokratiska struktur.
Det fungerade fantastiskt fram till slutet på 70-talet. Det fanns inget land som hade så många föreningsmedlemmar som Sverige och vi var aktiva på den tiden. Mitt 70-tal var ett evigt springande på föreningsmöten och jag var inget undantag.
Nu har samhället förändrats och idrotten hamnat på undantag. RF som idrottens högsta företrädare har gjort fel saker i 30 år då man försökt legitimera sig själva genom att beskriva samhället som det var.
RF har fastnat i ett beteende
Konsekvensen är att ingen under de senaste 30 år sålt idrotten till politiker utifrån samhällsnytta och verklighet. Istället har RF sålt idrotten enligt samma modell som Håkan Juholt ville införa för socialdemokraterna. Det gick inte så bra för Juholt och inte så bra för RF heller.
Det är självfallet så att idrottens tappat sin roll, och därmed politiskt och ekonomiskt stöd.
När Anders Borg och Per Schlingmann kommer fram till beslutet att man kan strunta i idrotten (och sin egen regeringsförklaring) utan att förlora röster är det svårt att påstå att de gör fel utifrån deras strävan att röstmaximera per budgetkrona.
Tappat två generationer
Idrottens struktur har vidare medfört att även om vi fortsatt kunnat engagera föräldrar som ledare har vi helt tappat två generationer i föreningsstyrelser och strukturen för idrottsrörelsen är idag lika anpassad för verkligheten som Greklands ekonomi till euron.
- Sedan levererar ungdomsidrotten mängder av samhällsnytta per satsad skattekrona och gör mer än skola, föräldrar och samhälle för att skapa anställningsbara ungdomar, motverka ungdomsfetma, drogproblem och liknande.
- Elitidrotten levererar mängder med skattekronor, skapar upplevelser och stolthet och ger i vårt nya tjänstesamhälle stora värden på en nivå som får poliskostnader att blir försumbara.
Vi sköter oss själva
Folkhälsan sköts av oss själva på gymmen och en snabbt växande bransch för utöveridrott där vi åker långlopp, springer, cyklar, simmar i en omfattning vi aldrig haft tidigare. Även här betalar vi själva som skattebetalare och arrangörerna levererar sina skattekronor till samhället.
Men vad är då problemet om nu idrotten levererar, undrar vän av ordning.
Tja, ingen inom idrotten har professionellt under de senste 20 åren lärt våra politiker detta. De har lärt våra politiker att idrotten är ideell folkrörelse som är bidragsberoende och att det ideella är fint och det kommersiella är fult samt att idrotten är kvar i 70-talet. Vi har hamnat i samma soppa som kulturvänstern som ingen längre lyssnar på.
Sen är det inte för sent att göra något åt det. Om det nu finns någon som vill?
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Dan Persson
tors, 2012-11-29 12:02
1. Olle,
Olle, http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkhemmet Jag hade oturen att växa upp i en sådan miljö att statskunskap och idepolitik var en bestående del av vardagen. Sedan blir en krönika retorisk, det är liksom hela idén. Syftet med krönikan var att påvisa det uppenbara, dvs idrotten skapar mer samhällsnytta än vad våra valda företrädare har förstått.