Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Idrotten gör mer än vad skola, regering och föräldrar klarar av

Frölundas målvakt Julius Hudacek släpper in 1-0-målet vid onsdagens match mellan Rögle BK - Frölunda HC i Lindab arena, ytterligare en arena ägd av kommunen, ett system som kritiseras. Foto: Andreas Hillergren, Scanpix

 

Martin Borg, driver siten ”slöseriombudsmannen” som visar på slöseri med skattemedel. Det gör han bra och skall ha mycket respekt för. Nu skriver han på Expressen.se om kommunalt slöseri med bidrag till idrotten och då har han inte riktigt bilden klart för sig.

Arenor är traditionella kommunala investeringar. Colosseum byggdes inte av entreprenörer. En arena är nämligen en del av den kommunala infrastrukturen på samma sätt som avloppssystem, skolor, vägar, bibliotek, teatrar. Allt enligt tesen ”Bröd och skådespel åt folket”.
De pengar som kommunerna lägger på idrottsarenor är per besökare en bråkdel av vad kommuner lägger på kultur.

En arena både och

Sedan är en arena både en kommersiell fastighet och en icke kommersiell träningsanläggning. En allsvensk fotbollsarena är med lite cupmatcher en kommersiell arena ca 40 timmar per år och en träningsanläggning för ungdomar ca 2500 timmar per år.

För den förstnämnda erhåller fastighetsägaren en kommersiell intäkt som delmängd av biljettintäkter men för den senare betalar kommunen ut bidrag för hyra av anläggningen.

Samhällets satsning på ungdomsidrott är nämligen mycket lönsam. Idrotten gör mer än vad skola, regering och föräldrar klarar av när det gäller att skapa anställningsbara ungdomar.

Hade blivit mycket dyrare

Totalt sett genererar idrotten ofantligt mycket mer i skatteintäkter för samhället än vad samhällsstödet kostar.

Skälet till att så många arenor drivs av klubbarna är att det sparar pengar åt kommunen. Det har visat sig att kommunal drift är väsentligt mycket dyrare. Skälet till konstruktionen i Växjö var att spara pengar för kommunen.

Att bygga i kommunal regi hade blivit +100 millar dyrare på grund av regelverk om offentlig upphandling och kommunala over head kostnader. Här har kommunen valt modeller som är skatteeffektivare.

Får inte bli kommunal doping

Sedan har Martin Borg en poäng i att det kommunala stödet inte får bli ekonomisk doping. Kommunen skall stödja ungdomsverksamhet, den kommersiella elitiddrotten skall kunna bära sina kostnader och idiotier som det Leksand hållit på med är fullt jämförbart med det Lance Armstrong gjorde.

Bandyarenor med 13 hemmamatcher per säsong i serien är utifrån planens storlek och antalet åskådare det mest olönsamma som finns efter Faluns hoppbackar som just nu får ses som det dummaste kommunala projektet där det dessutom förmodligen är lönsamt att spränga backarna efter VM för att slippa framtida driftskostnader.

Kommunens uttalande om att de blir ett av de mest kända monumenten i Europa talar för sig själv.

Dan Persson

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen