Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Idrotten gör mer än vad skola, regering och föräldrar klarar av

Frölundas målvakt Julius Hudacek släpper in 1-0-målet vid onsdagens match mellan Rögle BK - Frölunda HC i Lindab arena, ytterligare en arena ägd av kommunen, ett system som kritiseras. Foto: Andreas Hillergren, Scanpix

 

Martin Borg, driver siten ”slöseriombudsmannen” som visar på slöseri med skattemedel. Det gör han bra och skall ha mycket respekt för. Nu skriver han på Expressen.se om kommunalt slöseri med bidrag till idrotten och då har han inte riktigt bilden klart för sig.

Arenor är traditionella kommunala investeringar. Colosseum byggdes inte av entreprenörer. En arena är nämligen en del av den kommunala infrastrukturen på samma sätt som avloppssystem, skolor, vägar, bibliotek, teatrar. Allt enligt tesen ”Bröd och skådespel åt folket”.
De pengar som kommunerna lägger på idrottsarenor är per besökare en bråkdel av vad kommuner lägger på kultur.

En arena både och

Sedan är en arena både en kommersiell fastighet och en icke kommersiell träningsanläggning. En allsvensk fotbollsarena är med lite cupmatcher en kommersiell arena ca 40 timmar per år och en träningsanläggning för ungdomar ca 2500 timmar per år.

För den förstnämnda erhåller fastighetsägaren en kommersiell intäkt som delmängd av biljettintäkter men för den senare betalar kommunen ut bidrag för hyra av anläggningen.

Samhällets satsning på ungdomsidrott är nämligen mycket lönsam. Idrotten gör mer än vad skola, regering och föräldrar klarar av när det gäller att skapa anställningsbara ungdomar.

Hade blivit mycket dyrare

Totalt sett genererar idrotten ofantligt mycket mer i skatteintäkter för samhället än vad samhällsstödet kostar.

Skälet till att så många arenor drivs av klubbarna är att det sparar pengar åt kommunen. Det har visat sig att kommunal drift är väsentligt mycket dyrare. Skälet till konstruktionen i Växjö var att spara pengar för kommunen.

Att bygga i kommunal regi hade blivit +100 millar dyrare på grund av regelverk om offentlig upphandling och kommunala over head kostnader. Här har kommunen valt modeller som är skatteeffektivare.

Får inte bli kommunal doping

Sedan har Martin Borg en poäng i att det kommunala stödet inte får bli ekonomisk doping. Kommunen skall stödja ungdomsverksamhet, den kommersiella elitiddrotten skall kunna bära sina kostnader och idiotier som det Leksand hållit på med är fullt jämförbart med det Lance Armstrong gjorde.

Bandyarenor med 13 hemmamatcher per säsong i serien är utifrån planens storlek och antalet åskådare det mest olönsamma som finns efter Faluns hoppbackar som just nu får ses som det dummaste kommunala projektet där det dessutom förmodligen är lönsamt att spränga backarna efter VM för att slippa framtida driftskostnader.

Kommunens uttalande om att de blir ett av de mest kända monumenten i Europa talar för sig själv.

Dan Persson

Klubben var ju räddad. Nytt kapital skulle säkra en framtid. Det beskedet fick stjärnorna i den norsk norska storklubben Vipers Kristiansand bara för några veckor sedan. Nuräddades från konkurs i höstas. Nu kommer beskedet att klubben lägger ner verksamheten.

Svenskorna Jamina Roberts,Nina Koppang och carina Strömberg hör till klubben och vet nu inte vad de ska tro och hoppas.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv.  Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.

– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.