Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Lika lön för lika arbete, nja"

Limhamn/Bunkeflo framhåller på sin hemsida: ”Vi har 44 lag i seriespel, över 1300 medlemmar, vi genomför över 2000 matcher årsvis, vi har 150 ledare som gör totalt ca 65 000 ideella, vilket motsvarar ca 40 heltidstjänster och vi genomför över 340 000 tränings- och matchtimmar”. Nu ska klubben också gå i spetsen för en ny lönepolitik. Foto: Limhamn/Bunkeflos hemsida


Limhamn-Bunkeflo i Malmö har infört lika lön för män och kvinnor som spelar i deras elitlag. Det kommer självfallet inte att hålla, men som idé låter det fantastiskt.

Läs artikeln om klubben som är något av föregångare i svensk idrott.

Onekligen nytänkande, jämlikt och ett bra sätt att skicka signaler som är politiskt korrekta. Klubben är välkänd för sitt fantastiska arbete med ungdomar där undersökningar visar att deras metoder ger ungdomar med bättre skolresultat, bättre kondition, bättre motorik, minskar mobbing med mera. Det är en förening med värdegrund som vi har all anledning att respektera och tycka om.

Men, nej, det funkar inte

Det trista är självfallet att lika lön för lika arbete för elitlagen inte kommer att fungera som det var tänkt.

Herrlaget kommer att bli sämre, så småningom åka ut, tappa förmågan att attrahera unga talanger på väg uppåt och utförsåkningen stoppar inte förrän lönenivån är relevant för den serie de spelar i.

Damlaget bör gå andra vägen. Attrahera spelare långt över dagens nivå och ta sig uppåt till lönenivåerna är på samma nivå som för andra i den serie de spelar i.

"Gör det ni är bäst på"

Över tid finns det nämligen en total korrelation mellan lönesumma och tabellplacering. På ett till tre år kan den avvika stort, men på sju till tio år är korrelationen plus 80 procent enligt de föredömliga beräkningar som bloggen ”Den osynliga handen” utfört.

Nu tycker jag inte det gör någonting i det här fallet. Limhamn-Bunkeflo är bäst när de fokuserar på ungdomar och värdegrund, de skapar samhällsnytta på högre nivå än andra föreningar så det finns inga skäl för dem att fokusera på elit eller att använda sina medel till löner till elitlag som aldrig kan nå högsta serien.

Konsekvensen torde dels vara att ersättningen till de manliga spelarna blir relevant utifrån deras mediokra intäktsmassa, medan tjejerna får lite för mycket betalt. Här bör vi betänka att damfotbollen inte ens på högsta nivån är att se som kommersiell idrott.

Insatsen motsvarar inte utbytet

Sponsorer får inte värden motsvarande vad de satsar och det finns under överskådlig tid ingen möjlighet att bli en kommersiell idrott. Det må vara trist men så är det.

Å andra sidan gör det inte så mycket, det finns ingenting negativt i att spela fotboll för att det är roligt. 99 procent eller mer av de som idrottar i Sverige betalar för att idrotta och så skall det vara.

Problemet är inte att vi har för få som tjänar pengar på sin idrott, problemet är att vi har för många/ för höga ersättningar utifrån den intäkt som kommersiell idrott kan skapa. Lönenivåerna sätts av spelarna och accepteras av ledare som drömmer om en högre nivå och inte vill höra hur resultat och balansräkning ser ut.

Hitta rätta plats i näringskedjan

LB07 kan lika gärna ta ett steg till. Ta bort ersättningar till spelare helt och hållet. Lägg pengarna på ungdomar som vill men inte har råd att vara med och fortsätt utveckla ungdomsverksamheten. Låt elitlagen vara lag för de ungdomar som tycker det är roligt att spela högre upp i åren och låt de som är talanger och vill mer lämna för klubbar som satsar på elit.

Att hamna på rätt plats i näringskedjan är en förutsättning och Limhamn-Bunkeflo har inget mer att bevisa, de är en av de idrottsföreningar i Sverige som tillför mest samhällsnytta.

Då bör man fokusera på det man är bäst på.

Dan Persson

KentW (inte verifierad)

lör, 2013-02-16 10:53

1. Nästa naturliga steg i

Nästa naturliga steg i utvecklingen av den "komersiella" delen av idrotten blir att ta bort 51% regeln och låta marknaden helt ta över elitidrotten. Bevis finns för att den modellen verkligen fungerar nämligen NHL. Där äger privata intressen allt från Arenorna till spelarlönerna, och ansvarar inför bolagets styrelse för ekonomin. Spelarlönerna styrs av ett lönetak/klubb som gör att serien blir jämnare med fler spännande matcher och puliken strömmar till. Då behöver heller inte kommuner, förbund som "delar ut" elitserielicenserna, leverantörer, mfl. riskera att bli "gisslan" när som i Leksands mfl. fall mer eller mindre "utpressar" sig fram genom "dimman". Och då först fungerar "näringskedjan" fullt ut.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.