Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Men hur går det egentligen för folkrörelsen SvFF?

Hos åskådaren/skattebetalaren finns det ett stort tvivel. ”Går Tele2 och Friends runt ekonomiskt?” Dan Persson försöker här ge svar. Foto: Erik Mårtensson, Scanpix

 

Media har i dagarna, med anledning av invigningen av Tele2 Arena, haft ett antal artiklar om arenaekonomin på temat, ”Går Tele2 och Friends runt ekonomiskt?” Det finns anledning att reda ut begreppen en smula.

Först och främst är arenorna bra för samhället. Vi behöver nu liksom i antikens Rom bröd och skådespel och upplevelseindustrin är sysselsättnings- och skatteintensiv. Att det sedan framstår som onödigt att bygga två arenor på den här nivån i Stockholm får ses som en fullbordad anomali över ett icke fungerande demokratiskt system.

Vinnarna är....

De som tjänar pengar på arenorna är:

Sverige. Event på arenor skapar mycket stora skatteintäkter. Energi, alkohol, reklam, moms, källskatt med mera gör att statens intäkter ligger på nivån +50 öre per krona av omsättningen. Staten har inga kostnader så här är det bara för Anders Borg att stå med stora håven och dra in deg till statskassan.

Kringaktiviteter. Arenaevent ger stora tillkommande intäkter för restauranger, butiker, hotell, taxi med mera.

Arrangörerna. Live Nations, Blixten&Co, AIK, Djurgården, Hammarby och många, många andra kan hyra arenorna och tjäna pengar på sina event. Två arenor som konkurrerar gör att de får billigare hyra, dvs tjänar mer pengar.

Driftsbolagen. AEG som driver Globenområdet och driftsbolaget på Friends tjänar pengar på att driva arenorna. Driftbolaget på Friends behöver 2014 också som uppstart, men sedan skall även de kunna gå runt.

Förlorarna är...

De som förlorar pengar varje år är fastighetsbolagen som äger arenafastigheten. Det är inget konstigt med detta, så har det alltid varit och inte blev det bättre av två moderna arenor samtidigt.

Min bedömning är att vi landar på 100-150 miljoner kronor per arena och år i förlust. Varje år i evig tid.

För Stockholms skattebetalare som äger Tele2 Arena är detta inget problem. Intäkterna från nya skattebetalare, byggrätter och fler arbetstillfällen från ombyggnaden av hela slakthusområdet är mångdubbelt större och moderbolaget Stockholms Stadshus AB har en balansräkning och ett resultat som får 100 miljoner att vara kaffepengar.

Skattebetalarna kan vara lugna

För Solnas skattebetalare som äger 16 procent av Friends Arena är det heller inget problem. Intäkterna från arenastaden blir ofantligt mycket större.

I Europa idag är ca 7 procent av större arenafastigheter privatägda, de ses normalt som en del av infrastrukturen i en större stad och ägs av offentliga aktörer.

Det förvånande är att Friends byggs med 66 procent icke offentliga ägare (SvFF, Peab, Fabege) och 33 procent offentliga (Solna stad och statliga Jernhusen) i ett läge där konkurrensen från Globenområdet och Tele2 Arena är känd.

Men fotbollen då?

Sammanfattningsvis så kan vi alla sova lugnt.

Friends och Tele2 medverkar till tillväxt, skatteintäkter och utvecklingen av regionens upplevelseindustri i sådan omfattning att de förluster som hamnar på Solna Stad, Jernhusen och Stockholms stad får ses som försumbara i sammanhanget.

Hur det går för Peab och Fabege är en fråga enbart för deras aktieägare och den deal de gjort gör mig frestad att köpa aktier.

Hur det går för folkrörelsen SvFF är en fråga för deras demokratiska struktur och drabbar ingen annan.

Dan Persson

Enkel majoritet, det vill säga 38 av 75 röster är vad som krävs för att Svenska Golfförbundet ska gå segrande ur den infekterade striden om att begränsa antalet golf-ID, ett ”tak”, ute i golf-Sverige.

Landets 21 distrikt, av vilka Skåne och Stockholm är de röststarkaste med 8 respektive 7 röster har att avge sina röster vid  SGF:s årsmöte 5-6 april.

Aldrig tidigare har ett svenskt landslag värderats så högt som det Tre Kronor som natten till torsdagen, 02 00, inleder Four Nations Cup mot Kanada i Bell Centre i Montreal.

De 23 spelarnas värde uppgår till 162 710 000 dollar eller motsvarandesvenska kronor 1,8 miljarder svenska kronor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.