Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Men hur går det egentligen för folkrörelsen SvFF?

Hos åskådaren/skattebetalaren finns det ett stort tvivel. ”Går Tele2 och Friends runt ekonomiskt?” Dan Persson försöker här ge svar. Foto: Erik Mårtensson, Scanpix

 

Media har i dagarna, med anledning av invigningen av Tele2 Arena, haft ett antal artiklar om arenaekonomin på temat, ”Går Tele2 och Friends runt ekonomiskt?” Det finns anledning att reda ut begreppen en smula.

Först och främst är arenorna bra för samhället. Vi behöver nu liksom i antikens Rom bröd och skådespel och upplevelseindustrin är sysselsättnings- och skatteintensiv. Att det sedan framstår som onödigt att bygga två arenor på den här nivån i Stockholm får ses som en fullbordad anomali över ett icke fungerande demokratiskt system.

Vinnarna är....

De som tjänar pengar på arenorna är:

Sverige. Event på arenor skapar mycket stora skatteintäkter. Energi, alkohol, reklam, moms, källskatt med mera gör att statens intäkter ligger på nivån +50 öre per krona av omsättningen. Staten har inga kostnader så här är det bara för Anders Borg att stå med stora håven och dra in deg till statskassan.

Kringaktiviteter. Arenaevent ger stora tillkommande intäkter för restauranger, butiker, hotell, taxi med mera.

Arrangörerna. Live Nations, Blixten&Co, AIK, Djurgården, Hammarby och många, många andra kan hyra arenorna och tjäna pengar på sina event. Två arenor som konkurrerar gör att de får billigare hyra, dvs tjänar mer pengar.

Driftsbolagen. AEG som driver Globenområdet och driftsbolaget på Friends tjänar pengar på att driva arenorna. Driftbolaget på Friends behöver 2014 också som uppstart, men sedan skall även de kunna gå runt.

Förlorarna är...

De som förlorar pengar varje år är fastighetsbolagen som äger arenafastigheten. Det är inget konstigt med detta, så har det alltid varit och inte blev det bättre av två moderna arenor samtidigt.

Min bedömning är att vi landar på 100-150 miljoner kronor per arena och år i förlust. Varje år i evig tid.

För Stockholms skattebetalare som äger Tele2 Arena är detta inget problem. Intäkterna från nya skattebetalare, byggrätter och fler arbetstillfällen från ombyggnaden av hela slakthusområdet är mångdubbelt större och moderbolaget Stockholms Stadshus AB har en balansräkning och ett resultat som får 100 miljoner att vara kaffepengar.

Skattebetalarna kan vara lugna

För Solnas skattebetalare som äger 16 procent av Friends Arena är det heller inget problem. Intäkterna från arenastaden blir ofantligt mycket större.

I Europa idag är ca 7 procent av större arenafastigheter privatägda, de ses normalt som en del av infrastrukturen i en större stad och ägs av offentliga aktörer.

Det förvånande är att Friends byggs med 66 procent icke offentliga ägare (SvFF, Peab, Fabege) och 33 procent offentliga (Solna stad och statliga Jernhusen) i ett läge där konkurrensen från Globenområdet och Tele2 Arena är känd.

Men fotbollen då?

Sammanfattningsvis så kan vi alla sova lugnt.

Friends och Tele2 medverkar till tillväxt, skatteintäkter och utvecklingen av regionens upplevelseindustri i sådan omfattning att de förluster som hamnar på Solna Stad, Jernhusen och Stockholms stad får ses som försumbara i sammanhanget.

Hur det går för Peab och Fabege är en fråga enbart för deras aktieägare och den deal de gjort gör mig frestad att köpa aktier.

Hur det går för folkrörelsen SvFF är en fråga för deras demokratiska struktur och drabbar ingen annan.

Dan Persson

Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het  och klubbar säljer ovh köper för stora pengar. 

IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som  blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton  och totalt handlar det om   intäkter på runt 100 miljoner kronor.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.