Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
En evenemangslista är en sofistikerad form av stöld
”SVT-portade från OS” heter det. Samtidigt sitter några enstaka riksdagsmän av det mer populistiska slaget och skriver motioner om ”evenemangslistor”. Dvs att vissa typer av ”nationellt viktiga event” skall vara förbehållet för public service.
Debatten har levt någon vecka och det är klart att det finns en avsändare som står bakom och dirigerar orkestern.
Jag kan meddela att jag inte är portad från att boka sviten på Plaza i New York, jag är inte portad från Mattias Dahlgren, inte från Stockholms återförsäljare av Ferrari heller.
Att göra ett val
Däremot har jag inte råd med sviten på Plaza, middagar på Mattias Dahlgren eller med en Ferrari. Jag har valt att inte köpa sådant jag inte har råd med.
Precis som SVT har valt att inte köpa rätten att sända från eller medverka som nyhetsaktör på OS.
Tar Eva Hamilton med sig sitt Amex Platina (firmaplasten, Eva, inte det privata) och lämnar Östermalm för det mer folkliga Södermalm kan hon fixa rätten till utökad nyhetsbevakning snabbare än Radiotjänst hinner anmäla en Iphone-innnehavare för smitning från tv-licensen (det är väldigt fort).
Bygger på Marx idéer
En evenemangslista är en lag som innebär att svenska folket skall få ta de värden som ägs av arrangörer och idrottsmän. Den bygger på Marx idéer om gemensamt, inte enskilt ägande och på att man tar det någon annan äger.
Den roliga skrönan för oss som är gamla nog är att TV2 bildades när ett kommunistiskt demonstrationståg gick fel och hamnade i tv-huset istället för utanför amerikanska ambassaden.
Dock borde de dåvarande ungdomarna nu ha nått pensionsålder, därav min förvåning att den här diskussionen väcks till liv (jag fick inte vara med och demonstrera för mamma för att jag var för ung).
Inte längre 1973
För att måla lite med metaforer så vore en lag att alla svenskar har rätt till en I-phone 5 och den skall ingå i tv-licensen, dvs Apple får bara någon hundralapp för den vilket självfallet är helt otänkbart, men det är ungefär vad man föreslår med en evenemangslista.
Nu är det inte 1973 längre, Staffan Westerberg är inte vilse i pannkakan, Den vietnamesiska vattenbuffeln ”Buffe” bombas inte av imperialistiska B-52-or och idag ser den ansvarstagande delen av socialdemokratin och moderaterna på äganderätten på samma sätt.
När det gäller medborgerliga rättigheter så är yttrandefrihet, tryckfrihet, rätten att bli behandlad som oskyldig tills motsatsen bevisats, äganderätt, likabehandling från myndigheter, integritetsskydd (det som i praktiken försvann med FRA), rätt till vård och liknande det vi skall värna om.
MTG:s affärsidé
Den medborgerliga rätten att titta på vinter-OS är inte en sådan rättighet. Vill man titta på vinter-OS så köper man den möjligheten. Kostar det mer än vad man tycker det är värt så låter man bli. Så enkelt är det.
För merparten av övrig idrott så är pengar in i idrotten nästan samma sak som pengar till idrottsstjärnorna. När Henrik Stenson tjänar 75 miljoner på att vara bäst hela säsongen så är det pengar som golfspelarna skapar och får till sig. Våra elitidrottare får 60 procent och uppåt av de värden som skapas om de varit smarta nog att välja en kommersiell idrott.
I OS-fallet går pengarna till det korrupta IOK, (beskyller jag någon för att vara korrupt är det normalt att se som förtal men när det gäller IOK ses det bara som ett klargörande) men det spelar ingen roll.
Och IOK:s affärsidé
IOK lever på att ordna OS, den som vill sända OS får skriva avtal med IOK. Det har Viasat gjort.
Sedan kommer marknadsekonomin att lösa resten. Viasat tjänar bara pengar på OS med en nästan perfekt prissättning. De måste ta lagom mycket betalt för betaltv-kanaler såväl som reklam. Annars skjuter de sig i foten.
De måste ha villkor som kund upplever som skäliga, annars får de inga kunder. Viasats stora katastrof vore självfallet att ingen tittar på OS. Då får de inga intäkter what so ever.
De som drabbas
Men gamlingar på vårdhem måste få se OS säger då vän av ordning som skrikit solidaritet på tiden det begav sig och inser att det bara är något OS bort så bor han själv på samma vårdhem (dock med förbehållet att han tar med sig en Ipad).
Det enkla svaret är att Viasat självfallet kommer att ge alla som vill betala dem för möjligheten att titta på OS ett sådant erbjudande.
TV är en ganska föråldrad teknik för att sända bilder till folk som måste anpassa sig till avsändaren för att kunna titta. Det är ingen mänsklig rättighet.
Inte på andras bekostnad
För oss på Idrottens Affärer, som bejakar idrottens kommersialisering är det självklart att vara negativ till allt som innebär att idrottare, klubbar, förbund tas ifrån intäkter av en myndighet.
Det är vad syftet är med krokodiltårarna i SVT och stödet från deras nyttiga idioter (nyttig idiot är en term från Lenin som handlar om folk som springer andras ärende utan att förstå det, det är inget idiotförklarande av individ) handlar om.
Om nu Bonnier köper rätten till nästa OS, nästa skid-VM eller motsvarande lär vissa byta åsikt i den här frågan snabbare än någon kan säga Bonniers Magazine Group, det amerikanska förlag som höll på sänka Bonnier på grund av överpris och förluster och fick stora delar av släkten Bonnier att gå över från rysk kaviar till Kalles när utdelningarna frös inne och huvudskälet till att TV4 är så defensiva.
Glöm den där listan!
Evenemangslistor är enkelt en sofistikerad form av stöld, SVT, vår kära public service kanal anser i det här fallet att stöld är ok.
I slutändan måste jag dessutom notera att möjligheten att se reklamfria bra samhällsprogram i SVT under hela OS får ses som en fördel. Vi har EU-val, riksdagsval, ekonomiska problem, folkmord, fascister i riksdagen och mycket annat riktigt viktigt att fokusera på 2014.
Det trista är självfallet ett långt och trist uppehåll för SHL så jag får inte se mitt älskade Luleå vinna, men å andra sidan kommer Gunners att ligga före Spurs hela säsongen och vad mer kan man egentligen begära.
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.