Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

300 miljoner i förlust räcker inte

Tele2 Arena vid Globen är fortfarande inte färdigbyggd. Det ska vara en anledning till att intäkterna minskar. Ett annat skäl är att antalet tänkbara event är för få.

 

Enligt Stockholms stad kommer förlusterna för Tele2 Arena att bara bli 300 miljoner för fem år. Detta dock för staden som ägare av fastigheten, inte för operatören AEG. Det tror jag inte en sekund på.

Det logiska är att förlusten blir högre, min gissning (allt som förutsäger framtid skall betraktas som gissning, även Stockholms Stads förhoppningar, tror ni mig inte, kolla vad er fondförvaltare sa för fem år sedan) ligger på 100-120 miljoner per år för Tele2 Arena, dvs ca 200 miljoner i förlust för Globen Fastigheterna.

Det är inte konstigt om det blir så och Stockholms skattebetalare drabbas inte heller. Mer om det nedan.

Förluster som väntat

Förlusten ökar för att konkurrensen med Friends sänker hyresnivån som arrangören behöver betala. Det är ett faktum som inte går att göra något åt.

Förlusten ökar också för att konkurrensen med Friends gör att ingen av aktörerna får tillräckligt med event då mängden människor i upptagningsområdet inte räcker för fler.

Nu skall Tele2 Arena ha signat upp 72 event för 2014 enligt vice vd:n för Stockholms Stadshus AB (koncernmoder för Stockholms stads fastigheter). Här vet vi att Hammarby och Djurgården, inklusive cup- och träningsmatcher, är knappt 40 event. Kvar är då 32 event till vilket låter mycket.

Då hade talat om det

Det som idag finns på hemsidan är tre event. Hade det funnits ca 15 till under första halvåret borde de ha funnits på hemsidan, i synnerhet nu när man kör eget biljettsystem.

Förlusterna för Stockholm Globe arena fastigheter AB har legat på ca 70 miljoner per år. Nu försvinner förlusten för Söderstadion på kanske 10 miljoner och så tillkommer Tele2 Arena på dryga 100 miljoner, summa 160-200 miljoner i årlig förlust.

Moderbolaget Stockholm Stadshus AB som ägs av staden gör i genomsnitt en årlig vinst på 3 miljarder. Moderbolaget kommer att tjäna mer på utvecklingen av Slakthusområdet än vad förlusterna för arenabolaget kostar.

Ingen ko på isen...

Stockholm Stadshus har 81 miljarder i tillgångar och en soliditet på 60 procent. Det senare är för ett fastighetsbolag en mycket hög siffra som påvisar en försiktighetsprincip som skattebetalarna bör uppskatta.

Har du tillgångar på 81 miljarder och förluster på 200 miljoner är det för att jämföra med oss vanliga människor som att du har 3 miljoner i tillgångar netto (efter skulder) och en verksamhet som kostar dig 7000 spänn om året. Det är ingen ko på isen med andra ord.

Det är nästan så att det är bokföringstekniska överväganden som bestämmer de redovisade förlusterna i det här fallet (utan några som helst oegentligheter eller ens glidningar).

Åter, en arena hade räckt

Men syftet med investeringen i Tele2 Arena är inte att tjäna pengar på en arenafastighet, utan att skapa ett mer attraktivt Stockholm som ger goda skatteintäkter.

Om nu vän av ordning upplever att ovanstående är motstridigt mina tidigare inlägg så vill jag bara påminna om vad jag påstått;
1. Det hade räckt med en arena.
2. Är man fattig utan intäkter (i jämförelse med övriga aktörer) som fotbollsförbundet är det dumt att äga arena.
3. Arenor är förlustgivande för fastighetsägaren (som ovan) men lönsam för alla andra och totalt sett lönsam.

Dan Persson

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.