Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Den egentliga frågan, när dör OS ?

Ryske presidenten Vladimir Putin ser sin skapelse ta form, ett eget OS är inte många förunnat. Här gratuleras han av IOK:s Thomas Bach och andra IOK-medlemmar. Foto: TT Nyheter

 

Evigt liv existerar sällan. OS är en 118-åring, en rik och pigg 118-åring som knappast kommer att trilla av pin de närmaste tio åren, men frågan är om modellen är relevant för framtiden.

Det finns många sakskäl till varför OS kan ses som något obsolet om 12-16 år för Vinter-OS och 16 till 28 år för Sommar OS.

Korrupta värdstaten och korrupta IOK

Tre av åtta länder som var kandidater till vinter-OS 2022 drog sig ur för att vinsterna i form av PR, marknadsföring av landet med mera inte räckte för att motivera kostnaderna. Alla tre ligger i den rika delen av världen. Det är en trend som jag tror förstärks om det inte händer något drastiskt med konceptet med värdstad.

Sotji får ett par avgörande konsekvenser. Politiken i värdland och värdstat kommer att värderas dramatiskt annorlunda av sponsorer och reklamköpare. Det påverkar IOK direkt, dvs de kommer att bli världsmästare på mänskliga rättigheter framöver av den enkla skälet att de får för dåligt betalt för TV-rättigheter och för sponsoravtalen om OS hamnar fel.

Hamnar OS ändå ”fel” så beror det på att den korrupta värdstaten pyntat det lika korrupta IOK en väl tilltagen kompensation. Om nu politiskt korrekta värdstäder inte ser fördelarna med OS så hamnar IOK i ett besvärligt läge. Informationen att IOK uppmanade Sverige och Norge att söka för att komma runt detta florerar.

Varför är inte IOK transparant?

Många svenskar går omkring och tror att IOK är en del av den globala idrottsrörelsen. Inget kunde vara mer fel. IOK är en sluten stiftelse utan insyn med säte i Schweiz. De 95 delegaterna (det får vara max 115) utses av IOK och är IOK:s representant i sitt hemland, inte sitt hemlands representant i IOK. En nog så viktig skillnad.

Listan över medlemmar ger inget hopp om förståelse för demokrati och människans lika värde. Ung Chang från Nordkorea har inte direkt nominerats för Nobels fredspris och av de nuvarande delegaterna avviker inte han den största gruppen med rika mäktiga män från länder som inte förstår demokrati.

IOK:s ekonomi är ingen transparant historia och likabehandling är dem främmande.  En OS-ansökan har flera kapitel som handlar om hur man skall ta hand om IOK-ledamöterna och ni gissar rätt, det är inte vandrarhem med korv i ugn som krävs.

SOK, den svenska organisationen är i samma utsträckning en representant för IOK i Sverige och inte en svensk representant i IOK.

Holms medverkan märklig

IOK är en toppstyrd, stenhård verksamhet som utser ledamöter. Ingen som väljs in av de sina. Jag är förvånad över att Stefan Holm med den värdegrund jag uppfattat att han har inte har valt att lämna.

OS är alltså ingen naturlig del av idrottsrörelsen. Deras legitimitet minskar som en följd på krav på ökad transparens i en alltmer demokratiskt värld. Deras struktur blir ett växande problem för OS.

Vi har väldigt starka och tydliga trender där de attraktiva idrotterna tar mer av ljus och pengar medan andra tynar bort. För Vinter-OS är det redan idag olönsamt för ishockeyn att vara med i OS. De tjänar på att lämna OS, både för intäkterna i nationella ligor som får sönderslagna serier med för täta matcher och sämre publiksiffror på kuppen, för förbundens landskamper och för det internationella förbundets VM, som måste få en statushöjning för att bli lönsamt för både värdnation och IIHF. För OS blir det en katastrof om de attraktiva sporterna, även om det bara är några få, lämnar OS.

Hoten växer även från TV-industrin

IOK har en modell som är motsatsen till Darwin när det gäller deras stöd till idrotten. De små icke kommersiella idrotterna får en väldigt stor del av stödet medan de som har egen fungerande ekonomi får minimalt med pengar. Den här socialistiska modellen innebär att sporter som redan är döende lever längre medan de som är framgångsrika får för lite betalt.

Sponsringskartan ritas om. Sponsorer fokuserar mer på CSR och helhetsbilder som påverkar varumärket. Värdet av exponering minskar löpande på grund av digitaliseringen.

Den stora förändringen som utgör ett hot mot OS är då utvecklingen av TV. Den repeterade sanningen är att ingen idag vet vad TV är om fem år, ingen vet hur affärsmodellerna ser ut och ingen vet om det finns mer eller mindre pengar i tv-rättigheterna.

Prispress på TV-rättigheter

Om Sotchi kommer att leda till någonting så är det en prispress på rättigheterna till nästa Vinter-OS eftersom tittarsiffror och reklamintäkter blir mindre än den budget som var underlag för avtalet. Sommar-OS är fortfarande så stort och så attraktivt att här händer ingenting innan förändringarna av tv-branschen slår igenom fullt ut.

Konkurrensen om tv-tittarna är mördande och blir än värre. De unga har försvunnit från tablå-tv och de medelålders anammar ungdomarnas mönster. Live sport med högt känslovärde har strålande framtid men riktigt dit når inte OS med några få undantag som längdskidorna här i Norden där vi svenskar som utpräglade masochister måste se på när norrmännen tar guld och lämnas kvar att hylla en svensk på fjärde plats. 

OS har samma goda framtidsutsikter som skrivmaskiner och cd-brännare. Det är den trista sanningen.

Det skulle de Coubertins veta...

Vinter-OS ramlar först och för att sammanfatta beror det på:
• IOK tappar legitimitet som arrangör, det är till 100 procent  självförvållat.
• Svårt få bra värdstäder/värdstater, Vinter-OS kostar för mycket och ger för litet.
• TV-rättigheterna faller i värde på grund av stor osäkerhet och dåligt utfall 2014.
• Svårt behålla publiken, i synnerhet den yngre som är viktig för reklamköparna.
• Sponsorerna prioriterar andra saker, bygger modeller på andra sätt och riskminimerar.
• Konkurrensen om människors fritid ökar dramatiskt.
• För många idrotter kan tjäna mer på att inte vara med på OS.

IOK kommer så småningom att själva ge baron Pierre de Coubertins bevingade ord ”huvudsaken är inte att vinna utan att kämpa väl” ett ansikte. Detta genom att IOK själva sällar sig till de förlorare han valde att hylla.

Dan Persson

Elias Granqvist (inte verifierad)

tors, 2014-02-06 23:04

1. Tänkvärd och bra text. Detta

Tänkvärd och bra text. Detta att populära sporter lämnar OS har ju redan börjat egentligen. Det var länge sedan som OS-fotbollen hade de främsta spelarna. För fotbollen är VM alltid större.

Owe (inte verifierad)

fre, 2014-02-07 10:51

2. Att fotbollen innehaft en

Att fotbollen innehaft en undanskymd plats i OS-historien beror på de, tidigare, hårda amatörreglerna. Det var också de som till stor del låg bakom Sveriges guld 1948 och brons 1952. I båda fallen var det statsanställda "amatörer" från öst: Jugoslavien, Ungern och Sovjet som vi konkurrerade med INTE England, Tyskland, Italien . . . För att få med fotbollen på riktigt omvandlade IOC fotbollen till ett U23-mästerskap.

Peter Wilhelmsson (inte verifierad)

fre, 2014-02-07 13:45

3. Väl skrivet! Probelemt (som

Väl skrivet! Probelemt (som i detta fall är positivt för OS/IOK) är att större delen av befolkning inte har en aning om att IOK är vad det är, en stiftelse. Coubertins bevingade ord skulle ju ha kunnat vara devisen för vilket FN eller Röda Kors som helst, och det är den villfarelsen folk lever i, till och med i Sverige. Enda sättet för idrottsvärlden att rädda OS (om man nu är intresserade av det) är att kidnappa OS från IOK och driva det på andra premisser. Jag vet inte om vårt upplägg med SM-veckan skulle kunna vara en tänkbar lösning men varför inte testa att samköra VM i några vintersporter på samma ort, i samma tidsperiod. Förresten, det behöver inte vara på samma ort eftersom det i huvudsak är TV-rättigheter som finansierar det hela räcker det med ett "broadcasting meeting" och tilldela varje arrangör tidsluckor när tävlingarna kan genomföras. Fast då kommer ju inte de aktiva att kunna träffa andra aktiva och... Hur mycket umgänge är det egentligen mellan länder och sporter nu? Man flygs in till rätt dag, hålls isolerade pga sjukdomsrisk, tävlar på olika arenor m.m. så jag tror inte det blir någon större skillnad om skiddelarna kör sin VM-vecka i Åre samtidigt som skridskoåkarna tävlar i Heerenveen och Hockeyn spelas i Moskva.

Stig Arvidsson (inte verifierad)

fre, 2014-02-07 23:09

4. Angående OS "brydderierna".

Angående OS "brydderierna". Jag anser att det finns en enkel lösning som gör IOS överflödig och öppnar för mindre länder att anordna dessa typer av arrangemang. Alla länder i världen går ihop köper upp en sommar ort och en vinter ort där varje OS avgörs. Där kan vi underhålla och bygga till anläggningar som utnyttjas och öppnar för tävlande på samma villkor. Sen röstar vi om vilka länder som får vara värd för dessa evenemang. All eventuella överskott går tillbaka till ungdoms idrott, inom ALLA områden, detta skulle spara både pengar och resurser för samtliga innblandade... Och eliminera detta "kyssande" och smörjande fram å tebacks som idag tyvärr IOS försörjer sig på och kostar enorma summor och som skulle kunna användas på bättre sätt.. För i grund å botten är det väl vilken idrotts utövare som är bäst inte vilket land som lyckats smörja mest ....

Nils Larsson (inte verifierad)

lör, 2014-02-08 15:33

5. Dan Persson har även tidigare

Dan Persson har även tidigare hävdat sin tes om att det finns döende idrotter. Det är ett väl förenklat synsätt eftersom det finns så många olika vis att se på och utöva idrott. Världens största idrott fotboll har samma problem med demokrati, mänskliga rättigheter och korruption som IOK har, eftersom FIFA inte heller är en direkt föredömlig internationell organisation. Jag tycker att det är roligt att den idrottsliga floran blommar ut i samband med OS. De mindre idrotterna behövs absolut. Vi kan inte alla hålla på med fotboll; då blir det enfald i stället för mångfald. Det vi däremot skulle behöva arbeta tillsammans för är helt riktigt mer demokratiska internationella idrottsorganisationer.

Elias Granqvist (inte verifierad)

lör, 2014-02-08 15:57

6. Owe, fotbollen har inte

Owe, fotbollen har inte heller kommit tillbaka, trots möjlighet till det. Medan ishockeyn numera har proffs i OS, struntar fotbollen i stort sett i OS. FIFA behöver inte OS.

Owe (inte verifierad)

lör, 2014-02-08 16:06

7. Helt klart att FIFA inte

Helt klart att FIFA inte behöver OS, vilket skulle förta något av deras eget VM. Dessutom skulle OS och EM avgöras samma år, vilket UEFA inte skulle tillåta. Däremot behöver IIHF (dock inte NHL) ett fullskaligt OS som kan balansera deras urvattnade världsmästerskap.

Hugo Larsson räddade MFF från ekonomisk förlust. Malmö FF: s ordförande, Anders Pålsson, går nu ut och öppet medger:

– Tack vare försäljningen av Hugo Larsson gick ekonomin ihop även 2023 och vi fick ett plus på 1 miljon kr. Det egna kapitalet är oförändrat, men samtidigt har likviditeten minskat.

– Det är varken oroande eller överraskande. Vi har fortsatt att investera i både spelare och anläggning, utan Uefaintäkter, men det är klart att vi inte kan göra det för evigt, säger Pålsson i Sydsvenska Dagbladet. 

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

De är fyra stjärnor inom parasport och nu ska de profilerasDen 28 augusti 2024 går startskottet för Paralympics i Paris, och lagom till sommarspelen släpps den nya serien ”Drömmen om Paralympics" på  TV4 Play. Här får tittarna på nära håll följa fyra av Sveriges främsta elitidrottare genom tuffa träningspass och vardag.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.