Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
En arena kan inte gå med vinst
Det gäller att se hela bilden, utan att försöka gör sig lustig över att det nu gäller ett radioprogram. För det här handlar om Dagens Eko, de statliga radionyheterna gör en rätt ordentlig granskning av kommunala arenor just nu.
Granskningen är gjord på journalistiska grunder, dvs helt utan förståelse för perspektiv och sammanhang.
Ekot förstår inte kommunens roll i samhället, dvs att vi via skatter bär gemensamma kostnader för att vårt samhälle skall fungera. Hit hör skola, äldrevård, bibliotek, teatrar såväl som arenor.
Nu väntar jag ivrigt på Ekots avslöjande om att kommunernas biblioteksverksamhet går back. Det är nämligen precis lika relevant som deras arenagranskning. Då pratar vi dessutom inte några 100 miljoner utan ett stort antal miljarder.
Ingen kritiserar biblioteken
Biblioteken har självfallet inte en krona i intäkter, det är liksom hela idén. De tappar i besöksantal vilket är trist, men ingen ställer biblioteken mot äldrevården i den kommunala debatten. Vi ser läsande och läsförståelse som en omistlig del av vårt samhällsbygge även 30 år efter det att alla har råd med böcker. Precis som vi ska göra.
Den första offentligt finansierade arenan byggdes för ca 2700 år sedan i Grekland. Colosseum i Rom är snart 2000 år gammal, den första större fotbollsarenan byggdes i England på 1870-talet, den är fortfarande i drift.
Den kommunala golfbanan i St Andrews fanns redan på 1600-talet. Stockholms Stadion stod färdig 1912. Varje större stad världen över har en arena och så har det varit i hundratals år. Skälet är att arenan är en viktig del av ett samhälle. Det perspektivet har Ekot missat.
Arenan är inte kommersiellt gångbar
93 procent av Europas arenafastigheter är offentligt ägda. Skälet är att arenan ej är att se som en kommersiellt gångbar fastighet, medan arenan i sig skapar kringintäkter som gör totalintäkten för samhället positiv.
Samhällets kostnader för kulturbyggnader ligger på ca tio gånger mer per besökare än kostnaden för idrottsarenor.
Den kostnaden ser vi som fullt naturlig och några krav på lönsamhet finns inte. Operan där 200 000 besökare per år (ca 30 000 individer) får uppleva finkultur till en kostnad per besökare som är större än vad alla jobbskatteavdragen tillsammans gett en individ är ett exempel. En nationalscen för Opera är trots detta att se som en viktig del av en modern välfärdsstat.
I förhållande till...
Utanförskapet ses idag som ett av våra största samhällsproblem, vill man uppleva den mest positiva formen av grupptillhörighet, dvs motsatsen till utanförskap, skall man vara i Skellefteå eller Växjö när första semifinalerna i ishockey startar.
Det Växjö Lakers gör för att skapa sammanhållning och stolthet i kommunen har ett enormt värde och går inte skapa på annat sätt. Det påverkar tillväxten på orten positivt. Det här förstår inte Ekot.
Det Ekot också missar är att se kostnaden för arenafastigheten som en relation till kommunens budget och satsningen på liknande åtgärder som kulturen. 400 miljoner kronor i 50 kommuner är uppskattningsvis ca 100-120 kronor per invånare och år, dvs ingenting som påverkar budget för äldrevården.
Kan aldrig gå med vinst!
Min frekventa kritik när det gäller Svenska Fotbollförbundet och Friends Arena har aldrig byggt på någon korkad idé om att arenan skall gå med vinst utan bara på anomalien att man bygger två arenor samtidigt i Stockholm och att förbundet inte har tillräckligt stor balansräkning för att medverka på de här nivåerna.
Alla övriga ägare tjänar stora pengar på arenastaden, precis som Stockholms stad kommer att göra med Slakthusområdet även om Tele2 Arena som fastighet går back.
Ekots granskning säger dels en hel del om journalistikens roll i det moderna samhället. Jag har precis som befolkningen i övrigt anledning att alltid vara kritisk till medieuppgifter som saknar relativitet.
SR som arenor och bibliotek
Ekot skall kritiskt granska, det är inte deras roll att försvara kommunala investeringar, de skall ifrågasätta dem. Men när granskningar görs utan sammanhang blir bilden för radiolyssnaren felaktig. Det torde vara motstridigt hela idén med public service.
Vi säger trots allt inte att Sveriges Radio går med förlust trots att de inte har en krona i intäkt. De betalas med medborgarnas pengar för att vi ser public service radio som en viktig del av ett välfärdssamhälle. Ur det perspektivet är SR att likställa med våra arenor och våra bibliotek.
Bristen på perspektiv gör helt enkelt att man kritiserar sig själva.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
2. Hej, Bokmal. Jag är frekvent
Hej, Bokmal. Jag är frekvent försvarare av läsandet, läsförståelse och bibliotek. Får jag välja mellan att titta på sport eller läsa en ny bok som landat i brevlådan får sporten vänta. Min poäng är att arenan inte är så annorlunda och har fler besökare per skattekrona.3. Jag tycker din jämförelse är
Jag tycker din jämförelse är klockren Dan4. Tack Dan! Jag har med emfas
Tack Dan! Jag har med emfas drivit frågan om idrotten skall ligga under kulturdepartementet. Frågan om bibliotekens ekonomi måste naturligtvis ställas mot annan kultur t.ex. idrott5. Politik är ett område där det
Politik är ett område där det finns utrymme för olika tolkningar om vad som är samhällsekonomiskt relevant och av andra politiska skäl relevant att investera i. Det är emellertid tveksamt om arenor som i första hand används för elitidrott och massunderhållning faktiskt skall subventioneras med skattepengar. Ja, det finns säkert kringvinster som med hjälp av multiplikatoreffekter är gynnsamt för samhällsekonomin. Det kan det också vara om staten startat stålverk, tar över varvsindustrier eller satsar på att utveckla militärflygplan. Varför just Perssons favoritindustri (som han i övriga sammanhang är så mån att framhäva den som) skall få detta stöd och inte andra industrier är emellertid något värt att diskutera. Den avgörande skillnaden mellan folkbibliotek, bortsett från det strikt juridiska, är att det är frågan om att tillgodose hela befolkningens behov av tillgång till skön- och facklitteratur samt andra publikationer på likvärdiga villkor. Denna jämlika tillgång till kultur är inte bara ett mål i sig och för att berika samhällsdebatten, utan också bidrar också till ett rättvisare och effektivare samhälle (investeringar i humankapital underlättas för individer med mindre pengar). Arenabyggande står sig slätt i jämförelse. Medan fördelarna med folkbibliotek är svåra att sätta en siffra på är kostnaderna för arenor något lättare att komma till rätta med.6. Jag vågar påstå att det är
Jag vågar påstå att det är fler som besöker en idrottsarena år 2014 än ett bibliotek. Vad gör något till en samhällsfråga? Jo, om samhället engagerar sig. Och den ställningen har idrotten med eftertryck i Sverige för att den anses ge något tillbaka(vilket den också gör). På bibliotek finns det lika mycket kiosklitteratur som facklitteratur, på tal om dess berikande för samhället. Bibliotek är bra mycket mer än bara bildning. Börjar vi prata om skönlitteratur som en mänsklig rättighet är vi inne på subjektiv mark. Men det viktigaste att komma ihåg är att A utesluter inte B utesluter inte C i den här frågan.7. Klockrent, många perspektiv
Klockrent, många perspektiv som helt saknats i olika arenadebatter under senare år. Ditt perspektiv på den mediala granskningen gällde för övrig även granskningen av Leksands arena för övrigt då UG helt "missade" hur i stort sett alla andra arenor i Hockeyallsvenskan finansieras (av kommuner naturligtvis. Obs är ej leksing)8. Detta bjöd på en väldigt
Detta bjöd på en väldigt intressant läsning, sitter och försöker kläcka en frågeställning till ett examensarbete och detta elda på intresset för att skriva en kandidatuppsats om just arenor.9. Klockren artikel. Befriande
Klockren artikel. Befriande klarsynt efter den massiva ensidiga "antiarena" propagandan som förts fram i media (Arenafeber, SVT och SR etc). Skrämmande att SVT och SR som ska vara objektiva public service bolag missar förståelsen så totalt. Självklart kan man ha olika syn på hur mycket som ska satsas på idrottsarenor men man måste ha en förståelse för hur det fungerar, både positiva och negativa aspekter för att kunna fatta informerade beslut. Sprid gärna den här artikeln till fler ställen då förståelsen är dålig på många håll.Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.
bokmal (inte verifierad)
fre, 2014-03-28 21:35
1. Din jämförelse med bibliotek
Din jämförelse med bibliotek haltar en aning. Riksdagen har bestämt att alla kommuner måste ha folkbibliotek (bibliotekslagen (2013:801), 6 §). Utlåning till allmänheten ska vara avgiftsfri (9 §). Staten står för kostnaden för ersättningen till upphovsmännen (förordning (1962:652) om Sveriges författarfond). Kommunerna har alltså mindre handlingsutrymme när det gäller bibliotek än inomhusbandyarenor. Vilket är fullt rimligt.