Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Ungdomar och stadgar och värdegrunden

Hockeyn har gamla och omoderna regler. Därför riskeras ungdomsverksamheten i Nyköping, skriver Dan Persson och hävdar bestämt att de yngre inte får drabbas när de äldre gör fel.

 

För en 17-åring som drömmer om spel i SHL och som satsat flera års träning blir det som att ta hans liv ifrån honom. Klart att det är fel, skriver Dan Persson om konsekvenserna av en konkurs.

Nyköpings hockeyklubb har gått i konkurs, skälen ser ut att vara att man trots en styrelse som får ses erfaren av affärsverksamhet på storbolagsnivå har gjort en egen tolkning av begreppet dubbel bokföring. Det är trist, upprörande och får konsekvensen att kommunen, staten, leverantörer och anställda drabbas.

Omfattande byråkrati

Det leder också till att A-laget degraderas, dvs om man lyckas starta en ny klubb och få ihop ekonomi för ett elitlag så börjar man i en lägre division. Det är naturligt och en del av det pris man rent sportsligt bör betala om man sysslat med ekonomisk doping med andras pengar.

Nu verkar det som det uppstår liknande problem, dvs degradering i seriesystemet för klubbens juniorverksamhet. Det kan bero på att förbund och distriktsförbund har en för omfattande byråkrati och behöver tid på sig för att lämna besked. Det är min förhoppning.

Risken är att de läser stadgar och förordningar som Jehovas vittnen läser bibeln. Det blir tolkningen om nu även juniorlagen inom Nyköpings hockey degraderas. Här finns nämligen redan ledare och andra som drar igång en ny förening med huvudsyftet att ungdomarna skall kunna fortsätta.

Fel om de drabbas

Här borde regelverket, med den värdegrund ett modernt ishockeyförbund idag måste ha för ett existensberättigande, vara glasklart. Barn och ungdomar skall inte drabbas. Juniorverksamhet skall inte bedömas på samma sätt som seniorverksamhet.

Om du ungdomar som har tränat hårt i många år nu degraderas ner till spel på distriktsnivå blir konsekvenserna orimligt stora. För en 17-åring som drömmer om spel i SHL och som satsat flera års träning blir det som att ta hans liv ifrån honom.

Nu står det säkert många ledare och föräldrar i andra klubbar som kan tjäna på detta och anser att man skall hålla hårt på stadgarna så att deras telningar kan få en gratisplats. Det är skamligt att de är beredda att skada barn och ungdomar för egen vinnings skull.

Omoderna stadgar

Bakgrunden till att den här typen av problem uppstår går att härleda till två saker.

  • Stadgarna är omoderna, bygger på ett tänk från 1904.
  • Den ideologiska historien lever kvar, vilket gör att besluten baseras på ett samhälle vi för länge sedan lämnat.

På det kommer att seriespel för barn tas på för stort allvar. Det är mycket svårt att göra något åt, och ingenting jag vill kritisera någon för. Idén med idrott är trots allt att vinna matchen, loppet, tävlingen, med undantag av Hammarby saknar vi helt kulturen att det är lika roligt att förlora. Att ha kvar engagemanget som ungdomsledare utan drivkraften att vinna är på gränsen till omöjligt.

Ta de logiska besluten

Den ganska omfattande kritiken mot så kallade elitsatsningar kommer primärt från vänsterhåll där det enda viktiga är att alla förlorar lika mycket. För mig med åsikten att även den som är duktig i matematik skall få stimulans att bli ännu bättre är det självklart att de som är duktiga i ishockey och ambitiösa skall få möjligheten att utvecklas.

Sedan får vi hantera skillnaderna när det rör små barn där det vetenskapligt är bevisat att för tidig elitsatsning inte är bra.

Men det är dags att modernisera regelverken för ungdomsidrotten och nu väntar jag bara på att förbund och distrikt tar de logiska besluten så ungdomarna i Nyköping Hockey kan fortsätta med den sport de älskar på den nivå de har förtjänat.

Dan Persson

Lelle Writer (inte verifierad)

tors, 2014-04-24 08:09

1. Hej ! Håller med.Håller också

Hej ! Håller med.Håller också med om att för tidig elitsatsning troligtvis inte är bra. Däremot är det inte så, att det är vetenskapligt bevisat att det är så. De grupper driver att tidig selektering inte är bra (vilket de kan ha rätt i)hävdar alltid, utan att kunna visa detta att det är en sanning. Det är det inte. Det är en uppfattning.

Anders (inte verifierad)

tors, 2014-04-24 10:54

2. Konstig artikel, du brukar

Konstig artikel, du brukar skriva bra annars, det gäller att skilja på äpplen och päron. Juridik kallas det. Annars blir det som ÅFF, man kör sitt eget race....det är ju också anledningen till att idrotts-AB används. Nyköping, eller Bissarna som de hette, bytte namn till NH90, redan på 80-talet levde klubben över sina tillgångar, verkligheten kom ikapp....de får starta ny förening, det får alla andra klubbar göra, av den enkla anledningen att regelverket säger det....

Pröjsarn (inte verifierad)

tis, 2014-04-29 19:06

3. Bra artikel! Det är precis

Bra artikel! Det är precis detta som gör mig upprörd! Klubbar som Nyköping och liknande skall inte satsa pengar på A-laget, dom skall försöka bli Sveriges bästa ungdomsverksamhet för att utbilda ungdomar att ta ansvar, ta snabba beslut och bli bra lagspelare. Där dom inser att man blir inte bättre än sin omgivning! Vi behöver titta över hur övergångs ersättningen fördelas, från proffsverksamheterna! Det skall heta utbildningsersättning. Om en kille från Nyköping blir proffs i NHL, han har spelat i Nyköping från 10-16 års ålder, då skall Nyköping få 70% av ersättningen och det lag han spelade för 17, 18 och 19 års ålder får 10% för varje år!
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.