Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Börje räkna så får ni se

Javier Fernandez, Spanien, under söndagens galauppvisning vid Konståknings-EM i Globen i Stockholm på söndagen. Foto: Claudio Bresciani, TT

 

Arenor är oftast lönsamma rent samhällsekonomiskt och skall vi jämföra vad de skapar bara via idrott i upplevelse kan kultureliten tryckas ner i skorna. 

Hemkommen från en dag på Globen och konståknings EM finns det anledning att fundera över hur viktiga event är i dagens samhälle.

Bara att addera

Globen levererar som vanligt, bra service, bra utbud och man möter massor med trevliga människor. Konståkning är ett av de för Sverige mer lönsamma eventen. 

Ca 4 000 personer från andra länder lägger fem dygn per person och spenderar ca 2 500 kronor per person och dygn på boende, mat, shopping, transporter och biljetter. Lite drygt 50 procent är skatter. 

Med 12 miljoner besök (idrott, inklusive kultur ca 20 miljoner), biljettpriser och tillkommande transporter, mat och dryck är event som vi har i tusental runt om i landet varje år viktiga för sysselsättning och tillväxt.

Mycket skäll, men...

Under de senaste åren har arenor skällts ut i media, det är tyvärr delvis mitt fel, eftersom min kritik av Friends Arenas ekonomi och ägarstruktur används av andra media för att kritisera arenor mer generellt. 

Det gör mig ledsen, för mig är arenor lika nödvändiga som avloppssystem när det gäller infrastruktur och väsentligt viktigare för att skapa glädje och skatteintäkter. 

När statsradion går ut med att kommunala arenor går med 400 miljoner kronor i förlust per år beror det på att de av för mig fullständigt obegripliga skäl inte räknar intäkter. Kan bero på att det handlar om media som kan ställa kronprinsessan Victoria till svar för vad hennes morfar hade för åsikter men inte är beredd att låta sig genomlysas för att få reda på vilka kollegor som var Stasiagenter.

Gigantiska plusevent

Konståknings-EM var ett perfekt genomfört event (beröm från internationella förbundet) 100 miljoner tv-tittare i nästan lika många länder som får se att Stockholm är ett bra ställe besöka, kronprinsessan på plats med man och barn (stalltips är att Estelle vill börja med konståkning nu). Det är samhällsekonomiskt gigantiska plusevent. 

Arenor är oftast lönsamma rent samhällsekonomiskt och skall vi jämföra vad de skapar bara via idrott i upplevelse kan kultureliten tryckas ner i skorna. 

Globen levererade idag, vi har förmånen av fina biljetter men jag lägger alltid en timme på att kolla på service och kvalitet för den vanliga besökaren när jag besöker arenor.

Globen är fortfarande två snäpp bättre än Tele2 i tid per köp i kiosker (och tre bättre än Friends) medan SHL-arenorna är snabbast. Men det fungerar väl även om jag är allergisk mot köer då en kö för mig är pengar som vill konsumeras men inte kan.

Prestation i världsklass

Ett event där alla applåderar prestation oavsett vem som utför prestationen är välkomnande, huliganer lös med sin frånvaro. Det var fantastisk stämning.

Konståkning är för mig en av idrotterna där den idrottsliga prestationen är högst. Mängden träning från tidig ålder och förmågan att göra det i princip omöjliga är högre än i flesta andra sporter. Det må vara vackert men det är prestation som är i världsklass.

Konståkningen, golfen med flera sporter lider av att kunskapsnivån hos betraktaren måste vara hög för att man skall förstå nivån på de prestationer man ser. Nu är konståkning till skillnad från golfen vackert så man kan titta i alla fall och det är en av de stora idrotterna på tv även om antalet mästerskap är få. 

Behöver flera stora event

Jag var rädd att ett litet, fattigt förbund som konståkningsförbundet inte skulle orka med sin roll som arrangör. De har överlevererat utifrån förutsättningar även om jag ser brister i försäljning och paketering som skulle ha kunnat skapa tio miljoner till. 

Här bör RF och Visita fundera på om inte en gemensam organisation som tar hand om eventen är en bättre struktur än att små fattiga förbund som saknar resurser skall minska intäkterna för alla eftersom de inte kan agera helt professionellt då de inte har resurser till marknadsföring och inte kan ta ekonomiska risker.

Men sammanfattningsvis tjänar Sverige som land pengar på event som konståknings-EM. Att det med systrarna Helgesson på fjärde och femte plats efter de oslagbara ryssarna blev en sportslig framgång också gör det bara roligare.

Vi behöver många fler stora event, i synnerhet sådana där vi har all infrastruktur. Några fler hoppbackar behöver vi inte.

Dan Persson

Gunlög Thorstensson (inte verifierad)

tis, 2015-02-03 09:40

1. Visst är det nödvändigt att

Visst är det nödvändigt att samhället har arenor för stora evenemang, och visst är det härligt när många upplever de stora sammanhangen tillsammans! Men varför måste man slå på kulturen för att hävda sin existens? Jag ser alltfler skäl att betrakta stora event som stora event och titta mer på kvalitet än på vilken sort det handlar om. Ett av skälen är tydligt i din artikel - konståkning är ju en idrott där estetiken, musiken och showen är så påtagligt betydelsefull att skillnaden mellan idrott och kultur är pratkiskt taget borta. Jag tror att upplevelseindustrins behov av arenor gör att man ska vara försiktig med att odla "olika-perspektivet". Det finns mer som förenar än som skiljer.

Dan Persson

tis, 2015-02-03 09:43

2. Du har så rätt Gunlög, men

Du har så rätt Gunlög, men den stora skillnaden är att bidragen från samhället till kulturen är mångdubbelt större och vill vi med begränsade resurser använda pengar effektivt bör idrotten få mer från den gemensamma budgeten. Fördelning kultur och idrott är inte samhällsekonomiskt effektiv.

jk (inte verifierad)

tis, 2015-02-03 23:23

3. Dan bra analys. Men jag

Dan bra analys. Men jag undrar om din makroekonomi gäller Stockholm Stad som ju faktiskt tar alla kostnader för Globen och går med 50 - 70 Mkr back per år. Av skatteintäkterna får staten merparten. Tycker att man fortfarande måste diskutera vad arrangörer skall ha för hyresnivå

Morgan (inte verifierad)

tors, 2015-02-05 14:09

4. Problemet med

Problemet med evenemangsarenor är ju att dom placeras/byggs i städer som Leksand, Karlstad, Växjö, Gävle, Örnsköldsvik och i vissa bandystäder där det inte är så många evenemang alls förutom hockeyn/bandyn. Då blir det såklart en stor kostnad och förlust för kommunen. Att arenor och evenemang går bättre i storstäder är ju rätt försåtligt och självklart.

1887abbe (inte verifierad)

fre, 2015-02-06 10:59

5. Med Dan Perssons mått mätt

Med Dan Perssons mått mätt var detta en fantastisk artikel. Men följande mening gör att allt faller flera nivåer: "Ett event där alla applåderar prestation oavsett vem som utför prestationen är välkomnande, huliganer lös med sin frånvaro. Det var fantastisk stämning." Ska detta föreställa en pik till fotbollspöbeln? Inga huliganer på konståkning? Jo jag tackar för den upplysningen. Med "fantastisk stämning" antar jag att du menar att småtrevligheten var på topp. Att folk dessutom applåderar artigt oavsett vem som åkt har ju snarast med att göra att ingen bryr sig på riktigt. Sluta klanka ner på ståplatskulturen hela tiden Dan. Det är ju bara provokativt. En VIP-supporter är inte viktigare än en ståplatssupporter bara för att hen är rikare och genererar mer intäkter per enskilt evenemang. Du väcker bara meningslöst klassförakt.

Skellefteås hockeyforward, Jonathan Jonsson, 31 är den högst avlönade svenske idrottsmannen i våra största vinteridrotter, ishockey, bandy, innebandy, handboll och basket.. 

Skatteverket siffror, som avser taxeringsåret 2024,  visar att Jonssons inkomst av tjänst under 2023 uppgick till 2 390 100 kronor, eller 199 175 kronor i månaden. I SHL:s lönelista följs han närmast av Markus Ljungh, Linköping, 2 189 800 kronor och på tredje plats Färjestads Joel Kellman, 2 148 900 kronor.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå.  I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om45 000 åskådare.

På onsdagen, den 11 december,  tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike, där mnesty nyligen rapporteradeatt antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.

Däremot blev det ett tvärt nej från det norska förbundet. NFF, avstod frå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.