Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Publiken ökar på arenorna

Publiken strömmar till de allsvenska arenorna igen. På flera arenor är det plussiffror jämfört med tidigare säsonger. Foto: TT

 

Även om det självfallet är mest fokus på MFF efter avancemanget till gruppspelet i Champions League så finns det flera områden som visar på att SEF och Allsvenskan är inne i en period av framgångar.

Här några klara skäl för att allsvenskan 

• Publikökning med 35 procent hittills i år.

• Våldet på arenorna i princip borta.

• Rankingen förbättras från 24 till 20:e plats och en plats som ger två lag i CL-kval är inom räckhåll på några år.

• U21-landslagets framgångar bevisar att ungdomssatsningen har varit kvalitativ ger fördelar i många år framåt.

• TV-avtal och sponsoravtal ger mera pengar redan från nästa år.

• Gemensam satsning på förbättrad service i Elitfotbollens IT-system (EFIT) ger ökade intäkter och är ett bevis på att SEF nu fungerar med samverkan.

• Image har förbättrats vilket lockar sponsorer och mer publik och har redan förbättrat mediabilden.

Men dessa bengaler!

På den negativa listan är det nästan bara bengaler som är kvar som problem för de sällanbesökare som står för merparten av potentialen på ökade matchdagsintäkter. 

Bristen på demokrati är ett problem, dock mindre för den kommersiella idrotten som mer är en del av upplevelseindustri än för bredden. 

Skatteverkets ibland absurda och antiintellektuella tolkningar av Bosman-domen är ett problem som är större än bengalerna. Den heterogena miljön där det skiljer för mycket mellan klubbarna i omsättning är ett problem som man ser ut att hantera.

Med eller utan spelarförsäljningar

Som alla vet så är spiraler, positiva eller negativa svåra att vända på och min tes är att vi kan förutse ett antal år när fotbollen fortsätter uppåt. Förr eller senare blir det en svacka men det är inget man behöver fundera på nu.

Rankingen på 20:e plats är ett steg på vägen mot det långsiktiga målet att nå plats 12-13  med ett direktkvalificerat lag till CL med delmålet position 15 och 2 lag som får kvala till gruppspelet. Det är ökad omsättning och kvalitativ ungdomsverksamhet som är de två verktyg som gör att de målen nås. 

Det är fortfarande en resa kvar innan alla lag har en plusverksamhet exklusive spelarförsäljningar. Jag delar inte Deloittes slutsats att den inte skall ses som kärnaffär, däremot delar jag deras syn på att det är inkomster som är mycket svåra att budgetera. Eget kapital relativt omsättning behöver upp till +10 procent i alla klubbar för att affärsrisken skall minska.

Nu kan de samarbeta

Men på det stora hela är trenden positiv. Det jag ser som mest positivt är att jag upplever att SEF nu är en organisation där man arbetar tillsammans och bara konkurrerar på gräsmattan.

Där var man inte för fem år sedan då alla bara agerade utifrån vad som var kortsiktigt bäst för den egna klubben och man nästan applåderade om andra klubbar hade problem.

Det tror jag är grunden för att man hamnat i den positiva spiralen och det är grunden för att stanna där.

SEF för i första hand Allsvenskan och SHL för Ishockey har som största aktörer ett ansvar för att vara det goda exemplet inte bara för Hockeyallsvenskan och Superettan utan även Basket, handboll och Bandy. De är så här långt båda på rätt väg.

Som vattenskidor...

Vi har tydliga trender på ett antal områden som skapar möjligheter att nå målen om dubblad omsättning. Inte till 2017, det målet var aldrig realistiskt men väl till 2020. 

Den modell jag förordar är vattenskidor. Dvs fokus på fem-sju lag som har bäst förutsättningar som får springa före och utvecklas fortare där vi är trygga i att de övriga kommer att åka vattenskidor bakom och öka lika snabbt med ett års fördröjning.

En ranking på plats tolv är möjlig att nå. Vet inte om det handlar om fem år eller sju år men den är möjlig att nå utifrån vår BNP och våra beteendemönster. Då har vi ett lag i gruppspel direkt, ett som kvalar för CL och ett antal som spelar Europaliga. Det handlar med de astronomiska summor som nu finns om en halv miljard eller mer i omsättning för Allsvenskan. 

Jag är lika ledsen som många andra över att alltmer handlar om pengar men så länge spelarna och deras agenter har skapat en perfekt marknad har klubbarna bara två alternativ. Bli duktigare på att skapa omsättning eller gå nedåt i systemet. Då vi inte kan ändra på detta trista faktum är det bättre att fokusera på att utnyttja alla de möjligheter vi har. 

Dan Persson

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen