Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Vi betalar alltså själva redan nu
Budgetdebatt och budget som huvudrubriker i media hela dagen idag. Lyssnat på hela debatten. Därmed inte sagt att jag blev klokare, inte att mitt förtroende för våra folkvalda ökade heller. Det var den vanliga sandlådan även om det var miljardbelopp på både spadar och hinkar.
Utöver de 30-40 miljarder som vårt idrottande genererar i skatter, tiotusentals jobb med mera och de 6-8 miljarder som kommunerna betalar i stöd till idrotten är summorna små för idrotten.
Statsbidraget på 1,7 räknas nu upp med knappa 200 miljoner (det är då ca 7 promille av vad idrotten betalar i skatter).
Vi betalar själva
Om vi skulle räkna ihop antal körda mil inom svensk idrott inklusive skjutsande föräldrar till match och träning så kommer skattehöjningen på drivmedel att hamna på mer pengar än ökningen från regeringen. Vi betalar alltså själva.
Ett av de större beloppen på det här området är då avdraget för friskvård. Den goda tanken att stimulera fler att träna för att den vägen få ner välfärdssjukdomarna är sund i sig. Här är problemet att ca 2 miljarder försvinner för primärt kommunerna (majoriteten tjänar för lite för statlig skatt) med väldigt lite svett som resultat.
Stödet används primärt av privatanställda tjänstemän som skulle tränat i alla fall eftersom de i så stor utsträckning har den livsstilen. Sedan används det som stöd till kommersiella gym där antalet träningstillfällen i genomsnitt är för låga för att det skall ses som relevant.
Vi i den medelålders medelklassen behöver inget stöd för att träna. Vetskapen om att det handlar om tre år om vi tränar och äter sunt men hela tolv år om vi inte lever ett sunt liv för tiden mellan fullt frisk och död på ålders höst ger oss motivation nog.
De behöver mest
Regeringen bör därför ta de här 2 miljarderna och ta fram en helt ny modell på riktat stöd mot de grupper som behöver det mest.
De är utöver migranter och nyanlända där idrotten också har en stor betydelse för integrationen som bör ha egen budget följande två grupper:
• Ensamstående föräldrar med barn i ålder 5-18 år. Här bör det finnas enkla system för att staten går in och betalar 50-70 procent av barnens träningsavgifter. Vi har en växande grupp barn som slutar träna för att det blir för dyrt.
• Lågavlönade, arbetslösa och andra i utanförskap som behöver få bidrag för egen träning. Den här relativt stora gruppen står för hela tillväxten i välfärdssjukdomar och det här bidraget är en promille av vad det kostar om 20 år om de inte tränar.
I båda fallen behöver vi ett system som är enkelt för klubbarna och som inte är stigmatiserade för de som får bidragen.
Då ska bidragen försvinna
Vi behöver också ett system där bidragen från samhället fryser inne på en sekund om man elitsatsar före 15 år. Vill klubben se ungdomsverksamheten som ett sätt att leverera spelare till sitt elitlag får man gärna göra det, men det är ingenting som samhället skall betala för.
Det samhället skall betala för är bättre motorik, mindre barnfetma, fler som klarar skolan och anställningsbara ungdomar som lär sig komma i tid till träning, göra sitt bästa, respektera ledaren och fungera i laget. Dvs bli anställningsbara. Då kan vi inte ha en utsortering vid 10-12. Idrotten vet och det är vetenskapligt belagt flera gånger om så elitsatsningar tidigt är borträknat några få individuella sporter fel.
Men här finns i friskvårdsavdraget lika mycket pengar som idrotten får av staten idag och som används väldigt ineffektivt idag samtidigt som vi har tydligt definierade problem som är värdefulla för samhället att lösa.
Då är en ny användning av friskvårdsavdraget både en fråga som RF bör driva och en fråga som regeringen kan tjäna politiska poänger utan budgetpåverkan. Det verkar på reaktionerna på dagens budget som regeringen kan behöva några sådana frågor.
Mest lästa just nu
Fotbollens lobbyingarbete, för att fasa ut Riksidrottsförbundets, RF:s kritiserade bidragstak , har misslyckats. I stället föreslår Riksidrottsstyrelsen, RS, att ”taket” behålls men höjs från 10 till 12 procent.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden.
Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.
I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.