Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Misslyckas trots alla förutsättningar
Det finns som jag skrivit många gånger tidigare en hög korrelation mellan tabellplacering och omsättning. Den är för vilken liga som helst i Europa 93 procent över en tioårsperiod. Enstaka år är sambandet väsentligt svagare vilket skapar den spänning som är så viktig för ligan.
En idrottsklubbs omsättning är också direkt kopplad till BNP i upptagningsområdet. Den enda siffra som finns är amerikansk och påstår att Idrottsklubbarna på en ort kan nå 1 procent av BNP i upptagningsområdet. Huruvida den siffran är sann är en annan fråga, undersökningar i Sverige som vi gjort pekar på att det spretar dramatiskt. Men att det finns en koppling torde ingen förneka.
Gigantisk BNP, men...
En del av spretande är naturligt. Storstockholm har en gigantisk BNP i upptagningsområdet som inte återspeglar sig i lagens omsättning. Det beror på många faktorer, en primär sådan är att så stor del av befolkningen är inflyttad med eget favoritlag från hemorten med sig i bohaget.
Sedan skall pengarna fördelas på fem klubbar i form av Djurgården Hockey, AIK Hockey, Djurgården Fotboll, Solna AIK och Hammarby. Dessutom ett stort antal lag i basket, handboll, bandy, fotboll som tar en liten del var som blir en stor peng tillsammans.
I Stockholm är konkurrensen från andra event skyhögt högre än på landsort. Spelar Luleå Hockey hemma, händer inte så mycket mer i Luleå den dagen, I Stockholm finns det 1 000 alternativ till att se på idrott. Stockholm lider också av en trafikinfarkt som minskar upptagningsområdet. En timma restid till Friends kan vara de fyra km man promenerar vid fel tid på dygnet.
Större andel på mindre orter
Klubbar på små orter kan få med sig en större andel av samhället och därigenom få en högre andel av den relativt begränsade summan som BNP i upptagningsområdet utgör. Falkenberg är ett sådant exempel.
Men i det stora hela och över tid så styrs tabellplacering av omsättning och potentialen omsättning av BNP i upptagningsområde.
Det leder till att lag kan överprestera och underprestera ekonomiskt ett enskilt år. MFF, på femte plats med en omsättning som är lika stor som de åtta minsta lagens gemensamma och mer än dubbelt så stor som tvåan, har onekligen underpresterat i tabellplacering även om omsättningen visar på god förmåga att få "sin" andel av idrottens pengar i Malmö.
HBK och Åtvid, så olika
Tittar vi på de två lag som nu åker ur Allsvenskan är Åtvidaberg en liten ort som saknar näringsliv och i den närliggande staden Linköping tar ishockeyn merparten av syret. Vi har sett hur ett ekonomiskt och sportsligt framgångsrikt Växjö Lakers tagit allt syre och fått Öster att åka hiss nedåt i seriesystemet.
Åtvidaberg har ur många perspektiv gjort ett bra jobb utifrån de förutsättningar de har och att de ändå åker ur Allsvenskan beror på att förutsättningarna inte räcker till.
Samma gäller inte Halmstad BK. Tidigare ett framgångsrikt topplag och nu utslaget ur Allsvenskan. Halmstad är residensstad, har ett väl utvecklat näringsliv, högskola, tillväxt och finns med på listan över de regionala kluster som har egen tillväxtkraft.
Nu är hallänningarna helt utan eget elitlag tillsammans med bara två av de städer som lirar i den divisionen, dvs Västerås och Uppsala.
Givna skäl att Halmstad åker
Vad beror det på är en bra fråga att ställa. Utan att ha gjort någon djupare research så är det några områden som är orsaken..
1. Arenan skapar inte förutsättningar för omsättning och är inte attraktiv för den penningstarka sällanbesökaren.
2. Klubben har inte fått med sig befolkningen på samma nivå som de mest framgångsrika som exempelvis Skellefteå Hockey där i praktiken varje innevånare i Skellefteådalen följer laget, pratar om laget och har ett hjärta för laget.
3. Klubben har inte heller fått med sig kommunen. Företrädarna har inte lyckats förklara varför ett elitlag i någon av de stora sporterna skall ses som en katalysator för tillväxt, sammanhållning och stolthet.
4. Och klubben har inte fått med sig näringslivet. Dvs man har inte lyckats skapa paketeringar som näringslivet kan tjäna pengar på. Om inte företaget tjänar pengar är det inte sponsring utan välgörenhet.
Sedan förvärras läget av att man kombinerar ovanstående. Men det vi kan konstatera är att Halmstad till skillnad från Åtvidaberg har alla förutsättningar med en stark växande ekonomi i upptagningsområdet och ändå har misslyckats fundamentalt.
Det finns väsentligt allvarligare självmål än det som nu var spiken i kistan som orsak till att HBK nästa år spelar i superettan.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.