Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
När jag hade en annan åsikt...
Idag ringde P1 morgon och undrade först vad jag tyckte i frågan vems ansvar det var att en pöbel beter sig väldigt idiotiskt på t-banan, slåss med polis och i övrigt beter sig på ett sätt som i varje drillad kommunistisk diktatur hade lett till arkebusering eller arbetsläger.
Vinklingen var uppenbart att det var fotbollens ansvar. Då jag inte höll med om detta så föll också frågan om min medverkan vilket med tanke på en förkylning som kräver två timmars uppsjungning innan jag är talbar och sändning klockan 06:30 nog var lika bra att jag slapp.
Trött på medias syn
Jag blir ibland väldigt, väldigt trött på medias syn på frågan om Idrottens ansvar. Jag är en varm anhängare av det demokratiska system där vi gett polisen våldsmonopol, uppdraget att beivra brott och när brott begås lagföra brottslingen. Skulle rent av vara lycklig om polisen också genomförde sitt uppdrag.
På samma grunder som det när ett brott sker är fullständigt ointressant om hen är socialdemokrat eller moderat, hetero eller homo, ung eller gammal så torde en fotbollsförening lika lite som ett politiskt parti förbjuda de som håller på dem att begå brott eller bete sig dumt.
Fotbollen är ett offer. Det är fotbollen som förlorar ekonomiskt såväl som imagemässigt. I diskussionen om religiös terrorism har vi alla sunt förnuft nog att inse att kristendomen inte kan ta ansvar för Brevik eller Islam för terroristerna i IS.
Så fort det handlar om idrott skall idrotten både bära det fulla ansvaret och lösa problemet. Vi pratar om 15 000 ideella föreningar, 30 000 ideellt arbetande, 30 000 anställda och halva befolkningen engagerad i aktiviteter som syftar till att vi idrottar eller ser andra idrotta. Vi tar hand om utanförskapets barn och ungdomar i större utsträckning än någon annan.
Ett storstadsperspektiv
Det är faktiskt så här. Idrotten och fotbollen har sett till att fler unga än annars klarar plugget och blir anställda. Idrotten ser till att fler äldre undviker sjukdagar och minskar kostnader för äldrevård. Därutöver levererar Idrotten 35-40 miljarder i skatter (mer än media) och ökar i antal kunder, dvs det som media misslyckas med.
Samhället i betydelsen vi alla, skolan, politiker och myndigheter bär tillsammans med föräldrar ansvaret för barn som inte klarar skolan, inte ser sig ha en framtid, engagerar sig i våldsbejakande organisationer och i grupp på fyllan beter sig djävligt dumt.
Media reagerar också med ett storstadsperspektiv som är så snävt att Göran Greiders nationalekonomiska kunskap får ses som ett vidare begrepp.
Vi spelar tiotusentals fotbollsmatcher (kan vara hundratusentals). På nästan varje match är det någon individ på läktaren som skriker dumma saker. I regel en förälder i en ungdomsmatch eftersom de utgör den stora majoriteten. Är det fotbollens fel att vi valt ett samhälle där vi inte har körkort för att bli förälder?
Många unga i utanförskap
Vi har av olika skäl fått ett samhälle med många unga i utanförskap. Ungdomar utan gymnasieexamen, arbete som hamnar i dåligt sällskap för att de inte riktigt platsar bland de ambitiösa ungdomarna som utgör det stora flertalet, de som pluggar, skaffar jobb, familj, karriär och blir de goda medborgare som skapar förutsättningen för välfärdssamhället.
Ansvaret för detta torde ligga på alla politiska partier såväl som de flesta andra grupperingar som utgör vårt samhälle. Att lägga det på fotbollen kan man bara göra om man har samma värdegrund som Le Pen. Jag är uppriktigt ledsen att svensk media i så stor utsträckning hamnat så fel.
Själv har jag nästan glömt allt det trista vid derbyt eftersom veckans stora underhållning varit #montergate där kulturredaktörer och Suhonen betett sig på ett verbalt sätt som ur alla perspektiv får ses som värre än huliganerna i överförd bemärkelse. Fram till P1 morgon ringde hade jag inte ens tänkt tanken att man bör lägga ansvaret för montergate på alla media men nu börjar jag fundera på om inte alla anställda inom media har samma brist på hyfs, vett och värdegrund och lika skev självbild som Linderborg, Olsson och Suhonen. Hade jag inte fått ett samtal där syftet så uttryckligen var att den formen av rättsvidrig guilt by association skulle användas som metod hade jag självfallet inte begått våld på mina egna principer
Jag är faktiskt förvånad över att inte Ekots fällning som antisemitisk i intervjun med Israels ambassadör också på något konstigt sätt blev idrottens fel. Men det kanske är vinklingen i Konflikt på lördag.
Kan inte vara allmän slagpåse!
Idrotten skall ta ansvar för det man gör, man skall få cred för all den samhällsnytta man skapar men vi måste ändra på en struktur där idrotten blivit en allmän slagpåse för okunniga journalister som inte längre har tid att läsa in sig på ämnet och uppdraget att skapa många klick.
Med halva svenska folket delaktiga vid miljontals träningar och tävlingar sker det missgrepp, men de är få och idrotten är idag snabb att ta tag i dem. De som läser min tidigare krönika torde vara klara med att jag inte försvarar beteendet som de här grupperna har. De skadar sina lag, de skadar fotbollen, de skadar idrotten.
Nu är P1 morgon ett av mina favoritprogram, det har en kvalitativ nivå som ligger lika högt över morgon-tv som Real Madrid över Malmö FF, så jag lyssnar lika självklart i morgon som alla andra alla dagar. Jag skulle bli väldigt glad om de sköter den här frågan med den faktabaserade objektivitet som finns i uppdraget för public service.
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.